Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Κάθε άλλο παρά τυπική η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το Δημήτρη Αβραμόπουλο

Προβληματισμός Αβραμόπουλου για διαπραγμάτευση, «τζιχαντιστές» και φλερτ με Μόσχα

Σήμα στην ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει ενεργά συμφωνία με τους εταίρους αλλά και να πάψει τις προκλήσεις προς την ευρωπαϊκή πλευρά έστειλε χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Επί 1,5 ώρα ο Έλληνας Επίτροπος, παρά τον προφανή πάγο που υπήρχε στις σχέσεις των δύο ανδρών από την διαχείριση της Προεδρικής υποψηφιότητας από τον κ. Τσίπρα, εξήγησε στον Πρωθυπουργό το βαρύ κλίμα που υπάρχει για την Αθήνα στις Βρυξέλλες ενώ οριοθέτησε ρητώς και την, κατά την άποψή του, επιδίωξη της κυβέρνησης. «Δεν διανοούμαι ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα διακυβεύσει για τις επόμενες γενιές την ιστορική κατάκτηση της Ελλάδας να βρίσκεται στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης... Κάτι που και η Ευρώπη επιθυμεί», ήταν η χαρακτηριστική φράση Αβραμόπουλου στην κοινή συνέντευξη τύπου. Λίγο νωρίτερα, είχε σπεύσει να σημειώσει ως αρνητική τη χρησιμοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος στις διαπραγματεύσεις, φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς όσα είχε πει στους Times ο κ. Πάνος Καμμένος. “Στέλνουμε λάθος μηνύματα προς την Ευρώπη” ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, που σύμφωνα με πληροφορίες στο τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό μετέφερε τόσο το κλίμα των Βρυξελλών για την Αθήνα όσο και τις ανησυχίες της Ευρώπης για το φλερτ της ελληνικής κυβέρνησης με Ρωσία, Κίνα μέχρι και... Ινδία, όπως ανέφερε χθες, και πάλι, ο κ. Καμμένος.

Η προσπάθεια Αβραμόπουλου να κρατήσει τη χώρα σε ευρωπαϊκό δρόμο φάνηκε και στη δήλωσή του όταν και σχολίασε ότι «η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι εγγύηση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ελλάδας». Έμπειρος διπλωμάτης ο ίδιος, ο νυν Επίτροπος προφανώς προκρίνει και ενισχύει την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων της Ελλάδας, ωστόσο θεωρεί ότι αυτό δεν πρέπει να θολώνει την εικόνα της Ελλάδας ως σταθερού μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος επρόκειτο να πετάξει αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα στην Αίγυπτο, ταξίδι που τελικά αναβλήθηκε λόγω τεχνικής βλάβης του αεροσκάφους. Ο ίδιος παρακολουθεί στενά τη διαπραγμάτευση Αθήνας – Βρυξελλών ενώ ανάλογα με τις εξελίξεις δεν αποκλείεται να προβεί σε νέα παρέμβαση, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει ενεργός και στο εσωτερικό πολιτικό γίγνεσθαι.