Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Aνταλλάχθηκαν οι χάρτες!!!

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην Γενεύη για θετική έκβαση των συζητήσεων στο Κυπριακό, καθώς πριν από λίγο οι ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς κατέθεσαν για πρώτη φορά τους χάρτες τους για το εδαφικό.Τώρα οι χάρτες θα εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από τους υπεύθυνους Κτηματολογίου, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της πρόσφατης συμφωνίας.

Για «σταθμό στην ιστορία» έκανε λόγο ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μέσω Twitter.



Χριστοδουλίδης: Η πρώτη φορά που ανταλλάσονται χάρτες

«Παρουσία του κ. Αϊντε των χαρτογράφων και του ΟΗΕ ανταλλάχθηκαν οι χάρτες που κειμένονται στο πλαίσιο του Μον Πελερέν», επισήμανε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας, ότι είναι κατ’ ουσία η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Οπως ανέφερε, «υπάρχουν πρόνοιες που δεν μας ικανοποιούν ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί γραπτώς από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη».

Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως αύριο, Πέμπτη, αποκλειστικό θέμα που θα συζητηθεί, θα είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Πρόσθεσε ακόμη πως η αυριανή διάσκεψη θα είναι πολυμερής με την παρουσία της Ε.Ε και του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ.

Kipriako_Genevi
Στο τραπέζι μπαίνει το ακανθώδες θέμα του εδαφικού με τις δύο πλευρές να βάζουν κάτω χάρτες. Ακόμη συζητιούνται και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες που αφορούν τη διακυβέρνηση, την Ε.Ε. την οικονομία, το περιουσιακό, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή τυχόν λύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό των εδαφών που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι 28,2%. Πρόκειται για ποσοστό χαμηλότερο κατά 0,5% από αυτό που προνοούσε το Σχέδιο Ανάν.

Παράλληλα προτείνεται όπως η ελληνοκυπριακή συνιστώσα Πολιτεία ελέγχει το 50,4% της ακτογραμμής και η τουρκοκυπριακή το 49,6%.

Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ετοιμάσει με 29,2% εδάφους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου.

Στον χάρτη που ετοίμασε η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία περιλαμβάνεται αριθμός επιστροφής προσφύγων πέριξ των 90 χιλιάδων. Τον χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς παρουσίασε το πρωί ο Λειτουργός του Κτηματολογίου κ. Χατζηράφτης στους ελληνοκύπριους πολιτικούς αρχηγούς.

Από τη στιγμή εκείνη άρχισε η διαρροή διαφόρων ονομάτων χωριών κάτι που έχει εξοργίσει τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο χάρτης των Ελληνοκυπρίων

Η ε/κ πλευρά έχει ήδη αποφασίσει ποιος θα είναι ο χάρτης τον οποίο θα καταθέσει σε πρώτο στάδιο σε σχέση με το εδαφικό στη διαπραγμάτευση της Γενεύης. Μόρφου και Κυθρέα, βασικά συστατικά του χάρτη αυτού.

Πληροφορίες του απεσταλμένου του sigmalive.com, Χρίστου Χαραλάμπους, αναφέρουν ότι ο χάρτης επιλέχθηκε με τη σύμφωνο γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου, μετά από διαβούλευση.

Ο χάρτης μεταξύ άλλων προνοεί τα εξής:

Ποσοστό εδάφους υπό τ/κ διοίκηση 28,2%
Ποσοστό ακτογραμμής υπό ε/κ διοίκηση 50,4%
Ποσοστό ακτογραμμής υπό τ/κ διοίκηση 49,6%
Μόρφου και παράλια της, υπό ε/κ διοίκηση
Κυθρέα και περιοχή Απ.Βαρνάβα υπό ε/κ διοίκηση
Περιοχή Καρπασίας υπό ειδικό καθεστώς
Περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου αλλά και σημαντικό μέρος της υπόλοιπης Αμμοχώστου υπό ε/κ διοίκηση
Επιστροφή προσφύγων σε αριθμό 91, 000

Δεν γίνεται σεβαστό το κριτήριο που είχαν θέσει οι τ/κ ότι υπάρχει ένας αυτοκινητόδρομος που χωρίζει τη Μόρφου και ότι από τη μια πλευρά θα μπορούσε να είναι υπό ε/κ διοίκηση και από την άλλη υπό τ/κ διοίκηση.

Γίνεται σεβαστό το αίτημα της τ/κ πλευράς για το ότι θέλουν να έχουν επαφή με τις βάσεις στη περιοχή Αγ.Νικόλα στην επ. Αμμοχώστου
Γίνεται επίσης σεβαστό το αίτημα για Λουρουτζίνα και Πέργαμος.
Πρόκειται για ένα χάρτη με πολλές διακυμάνσεις και μύτες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν ο τ/κ χάρτης δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, υπάρχει έτοιμη επιστολή διαμαρτυρίας από τον ΠτΔ, ενώ η καθολική εισήγηση Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι πέραν της επιστολής θα πρέπει να αποσυρθεί και ο δικός μας χάρτης.
κυπριακό
Αυτός είναι ο χάρτης που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά σύμφωνα με το ignatiou.com. O χάρτηw της ελληνοκυπριακής πλευράς που κινείται στο 28,2% (η έκταση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου), περιλαμβάνει την πόλη και παραλία της Μόρφου και τα χωριά της Κυθρέας όπως και την περιοχή του Αποστόλου Βαρνάβα ενώ στόχος είναι η επιστροφή πέραν των 90.000 Ελληνοκυπρίων προσφύγων υπό τη διοίκηση του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου.

Επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι και η επιστροφή της Καρπασίας υπό ειδικό καθεστώς και οι ακτογραμμές να καλύπτουν 50,4%.
η τουρκοκυπριακή πλευρά κινείται στο ποσοστό 29,2% και στη βάση αυτή θα παρουσιάσει και τις προτάσεις της σε χάρτη. Είναι προφανές πως πολλά θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο του χάρτη που θα παρουσιάσει η τουρκική πλευρά καθώς δεν έχει σημασία τόσο το ποσοστό αλλά οι περιοχές που θα επιστραφούν. Δύσκολα ο χάρτης θα περιλαμβάνει επιστροφή της Μόρφου, εκτός εάν οι Τούρκοι κάνουν την …”έκπληξη”.
kipros