Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Τα ευτραπελα των Φωτων: Tablets αντί για σταυρο πηγαν να πετάξουν οι Παπαδες!!! video

Η εορτή των Θεοφανείων και ο αγιασμός των υδάτων κλείνουν το 12ημερο των Χριστουγέννων. Η μεγάλη θρησκευτική εορτή είναι συνδεδεμένη με πολλές τοπικές παραδόσεις.

Σε ολόκληρη τη χώρα την ημέρα των Θεοφανείων η θρησκευτική παράδοση επιβάλλει τον αγιασμό των υδάτων. Εξάλλου το νερό και η θάλασσα είναι στοιχεία που είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική παράδοση.

Στη θάλασσα, σε λίμνες και ποτάμια, σε δεξαμενές, ακόμα και σε κολυμβητήρια ο σταυρός πέφτει στο νερό και πολλοί παράτολμοι κολυμβητές βουτούν για να τον πιάσουν. Το περιστέρι συμβολίζει την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος κατά την βάπτιση του Ιησού. Έτσι και σήμερα κατά την τελετή του Αγιασμού ένα λευκό περιστέρι αφήνεται ελεύθερο. Ο

πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε την τιμή να αφήσει ελεύθερο το περιστέρι στον ουρανό της Θράκης, κατά τον αγιασμό στην Αλεξανδρούπολη.



Στην Αθήνα και το λιμάνι του Πειραιά η τιμή αυτή δόθηκε φέτος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.



Δίπλα της ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής έψαλλε μαζί με τον χορό των ιεροψαλτών το απολυτίκιο του αγιασμού.

Βέβαια στη Θεσσαλονίκη, ένας άλλος εκπρόσωπος του λαού στο κοινοβούλιο είχε πιο ενεργό ρόλο στην τελετή του αγιασμού των υδάτων.

Ο λόγος για τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδη Φωκά, που βούτηξε στα Ιαματικά Λουτρά Νέας Απολλωνίας. Κατά τα λοιπά η σημερινή ημέρα διακρίθηκε για τα παράδοξά της, αλλά και για τα τοπικά έθιμα σε πολλές γωνιές της πατρίδας μας.

Ψαλμωδία με tablet

Μέσω... tablet διάβαζαν οι ιεροψάλτες του Ι.Ν. Διονυσίου Αρεοπαγίτου τις νότες της Ακολουθίας κατά τη διάρκεια του Αγιασμού των Υδάτων στην Δεξαμενή.

Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου και του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.



Ο Χιλιανός και ο σταυρός

Ο Ματίας από την Χιλή ήταν αυτός που έβγαλε τον Σταυρό από τα παγωμένα νερά της λίμνης των Ιωαννίνων. Ο Αγιασμός των υδάτων έγινε με λαμπρότητα, παρουσία πλήθους κόσμου που είχε κατακλύσει την πλατεία Μαβίλη και τον παραλίμνιο πεζόδρομο. Λίγο πριν από τις έντεκα το πρωί, έφτασε η πομπή που είχε ξεκινήσει από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, έψαλε το απολυτίκιο των Θεοφανείων και έριξε τον Σταυρό στη λίμνη.

Τσακώθηκαν για τον σταυρό

Στην Πάτρα το κλίμα κατάνυξης των Θεοφανείων δεν απέτρεψε τους διαπληκτισμούς και τις αψιμαχίες. Την τελετή και τη μεγάλη προσέλευση επισκίασε η ένταση μεταξύ των κολυμβητών που έπεσαν στη θάλασσα για να πιάσουν το Σταυρό.




Σχημάτισαν τον σταυρό στη θάλασσα

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, μπορεί ο καθαγιασμός των υδάτων στο παλιό λιμάνι να αναβλήθηκε, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που πλήττουν ολόκληρο το νησί, ωστόσο δεκάδες ήταν οι Ηρακλειώτες, οι οποίοι βούτηξαν στο λιμάνι για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Μάλιστα εκπληκτικό ήταν το γεγονός ότι οι κολυμβητές που έπεσαν στο λιμάνι, σχημάτισαν το σημείο του Σταυρού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, όσοι παρευρέθηκαν εκεί, χειροκρότησαν τους κολυμβητές, που θέλησαν με αυτήν την πράξη να τιμήσουν τον Καθαγιασμό των Υδάτων.

Ποτέ δεν είναι αργά για να πιάσει κάποιος τον σταυρό

Δεκάδες ήταν οι τολμηροί που βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, για να πιάσουν τον Σταυρό που έριξε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Από τα 30 άτομα που βούτηξαν από το ρυμουλκό στο Θερμαϊκό, αυτός που τελικά τα κατάφερε ήταν ο 34χρονος τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών Μιχαήλ Αποστολίδης.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο 34χρονος είναι η πρώτη φορά που έπιασε τον Σταυρό, ενώ έχει βουτήξει άλλες 15 φορές. «Το νερό ήταν πιο κρύο από τις άλλες φορά αλλά όλα καλά», τόνισε και πρόσθεσε : «Όταν πιάνεις το σταυρό η χρονιά πάει ακόμα καλύτερα. Να χαμογελάτε και να είστε γεροί».



Αγιασμός με πορτοκάλια σε Λευκάδα και Άργος

Το έθιμο των πορτοκαλιών στη Λευκάδα που θεωρείται κατάλοιπο της Ενετοκρατίας, τηρείται κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια με τον Αγιασμό των υδάτων στο νησί.

Οι πιστοί που βουτάνε στην θάλασσα για να πιάσουν τον Σταυρό, έχουν στα χέρια τους 2-3 πορτοκάλια δεμένα με σπάγκο. Αυτά τα πορτοκάλια, από το αγιασμένο νερό τα παίρνουν στο σπίτι για ευλογία, ενώ ένα τοποθετείται στα εικονίσματα χωρίς να μουχλιάσει.



Τα Θεοφάνεια του επόμενου χρόνου, τα πορτοκάλια αυτά τα ρίχνουν στην θάλασσα και βουτάνε με φρέσκα. Σύμφωνα με την παράδοση επί Ενετοκρατίας στην περιοχή υπήρχαν τα κτήματα με εσπεριδοειδή των γαιοκτημόνων και οι ευγενείς συνήθιζαν μαζί με τον Αγιασμό των υδάτων να ρίχνουν τα πορτοκάλια στη θάλασσα για να έχουν καλή παραγωγή.



Ο Αγιασμός των υδάτων στην Λευκάδα έγινε στις 11 το πρωί με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου. Παρά το κρύο έξι άτομα βούτηξαν στην θάλασσα και μεταξύ τους, ένας Βούλγαρος υπήκοος ο οποίος και έπιασε πρώτος τον Σταυρό.



Στο Άργος και στην Ιερά Μονή Παναγίας Κατακεκριμένης Πρτοκαλούσας, τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, επί τη εορτή των Θεοφανείων.

Εν συνεχεία τελέσθηκε η Ακολουθία της ρίψεως του Τιμίου Σταυρού και του Αγιασμού των υδάτων στην από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτη π. Ιωσήφ Δρόσσο παρουσία των τοπικών αρχών και των προσκυνητών.

Χαρακτηριστικό της τελετής είναι τα πορτοκάλια που τοποθετούσουν στην κολυμβήθρα όπου τελείται ο αγιασμός από τον ιερέα. Στο τέλος της Δοξολογίας τα πορτοκάλια μοιράζονται από τον Ηγούμενο της μονής προς ευλογία στους πιστούς, ενώ η παράδοση θέλει να καταναλώνονται την Μεγάλη Παρασκευή.