Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Ο Σαμαράς, είπε στον Κινέζο επίσημο: φάε Κρητικό λάδι και ελα βράδυ!!!



Τα πολλαπλά μηνύματα για την ελληνο-κινεζική συνεργασία και η διασύνδεση του παρελθόντος με ένα ελπιδοφόρο μέλλον, αποτέλεσαν τους άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, κατά τα εγκαίνια των ανακαινισμένων χώρων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, παρουσία του Κινέζου ομολόγου, Λι Κετσιάνγκ, οι οποίος ολοκληρώνει το απόγευμα την επίσκεψή του στην Κρήτη.

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον κ. Κετσιάνγκ ως τον πρώτο επισκέπτη του ανακαινισμένου Μουσείου, αλλά κυρίως «έναν αληθινό φίλο, που έρχεται από πολύ μακριά», προσθέτοντας: «Μοιραζόμαστε με τους πολιτισμούς μας, την κοινή γνώση, που μας φέρνει πιο κοντά».

Ακολούθως, ο κ. Σαμαράς έκανε ιδιαίτερες αναφορές στον μινωικό πολιτισμό, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί λαμπρό κεφάλαιο στη διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού. 

Μίλησε για δυνατές ρίζες και για την ιστορία, αλλά και τη μυθολογία της Κρήτης, εξαίροντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του νησιού από την αρχαιότητα με την παράδοση της θάλασσας και τον ρόλο της ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων και κόμβο, ενώ χαρακτήρισε τη μινωική Κρήτη «επίκεντρο των ανακαλύψεων και της τεχνολογίας».

Ο κ. Σαμαράς, αφού έκανε ιδιαίτερες αναφορές στον Κομφούκιο και τους Μινωίτες, αναφέρθηκε στον τρόπο ζωής που τους διδάσκει το μέτρο και την κλίμακα. «Αυτό που κι εσείς κι εμείς ονομάζουμε "αρμονία"» είπε στον Κινέζο επίσημο.

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στο νησί γίνονται 61 μεγάλα πολιτιστικά έργα, τα οποία έως το 2015 θα έχουν αλλάξει τον πολιτιστικό χάρτη της Κρήτης, και ότι δαπανώνται περισσότερα από 100 εκ. ευρώ, που δίνουν θέσεις εργασίας και «αποτελούν πεδίο τεχνογνωσίας για το ανθρώπινο δυναμικό».

«Από αυτήν την εξέλιξη» σημείωσε ο πρωθυπουργός «σε συνδυασμό με την εξαιρετική ξενοδοχειακή υποδομή της Κρήτης, προσδοκούμε πολλαπλά οφέλη, γιατί πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός, το φυσικό περιβάλλον και η προσφορά των υπηρεσιών προς τον επισκέπτη είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει στην Ελλάδα το οικονομικό θαύμα που όλοι οι Έλληνες θέλουμε.[...] Η δυναμική και η πρόοδος της χώρας μας εξασφαλίζεται από το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο, την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και την πιστή στις αξίες μας».

Αναφερόμενος στις ελληνο-κινεζικές σχέσεις, ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «Ένα ταξιδι χιλίων χιλιομέτρων, κατά τον Λάο Τσε, αρχίζει με το πρώτο βημα. Μαζί, κ. πρωθυπουργέ, έχουμε κάνει πολλά βήματα, διανύσαμε αρκετή απόσταση, χτίσαμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, θεμελιώνουμε την αποδοτική συνεργασία. Πιστεύω, το κοινό μας ταξίδι, που έχει ξεκινήσει, να κρατήσει πολύ και να πάει μακριά προς όφελος των λαών μας. Προσβλέπουμε σ΄αυτή τη συνεργασία, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Ελλάδας, αλλά και που θυμίζει στην Κίνα ότι η μακρινή σας Ελλάδα είναι μια χώρα φίλη με επιρροή και ακτινοβολία στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σ΄ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πρότερη ρήση του στον Κινέζο ομόλογό του, ότι «οι φίλοι γκρεμίζουν εμπόδια και χτίζουν γέφυρες», προσθέτοντας πως «η Κρήτη βάφτηκε με αίμα μέσα από αμέτρητους αγώνες για την ελευθερία των Ελλήνων και αποτελεί το καταλληλότερο σημείο για να διατρανώσουμε αυτή τη φιλία μεταξύ των λαών μας» και χαρίζοντας συμβολικά στον κ. Κετσιάνγκ, το εισιτήριο με τον αριθμό 1, που βγήκε στο όνομά του από το γκισέ του Μουσείου.

Ενδιαφέρονται για το αεροδρόμιο του Καστελίου οι Κινέζοι

Το ενδιαφέρον των Κινέζων για το αεροδρόμιο Καστελίου, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά την κοινή τους επίσκεψη με τον Κινέζο πρωθυπουργό, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους πως το ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου είναι τεράστιο και πως ενδιαφέρονται γι αυτό μεγάλες εταιρείες από την Κίνα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του κ. Κετσιάνγκ στην Κρήτη, ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «θα το δούμε το επόμενο διάστημα. θα το διαπιστώσουμε, όταν θα δούμε χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται το νησί. Τα οφέλη για την Κρήτη θα είναι πολύ μεγάλα και θα τα δείτε στο άμεσο μέλλον».

Λι Κετσιάνγκ: Στην Κρήτη βρίσκονται οι ρίζες της Ευρώπης

Τον θαυμασμό του για την Κρήτη, «τις ρίζες της Ευρώπης» και για τον μινωικό πολιτισμό, εξέφρασε ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συνοδευόμενος από τον Έλληνα ομόλογό του, Αντώνη Σαμαρά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Μιλώντας στα εγκαίνια των ανακαινισμένων χώρων τού Μουσείου, ο κ. Κετσιάνγκ σημείωσε πως αποτελεί μεγάλη του τιμή το ότι είναι από τους πρώτους επισκέπτες του χώρου και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα, «τα πολύτιμα πολιτιστικά αγαθά, που περιγράφουν την ιστορία του μινωικού πολιτισμού» όπως είπε.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός ευχαρίστησε γι άλλη μια φορά την Ελλάδα και την Κρήτη για τον επαναπατρισμό 13.000 συμπατριωτών του από τη Λιβύη, τον Φεβρουάριο του 2011, σημειώνοντας: «Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ αυτό».

Έκανε λόγο για ιστορικό υπόβαθρο και για ομοιότητες μεταξύ των πολιτισμών Ελλάδας και Κίνας και εστίασε στην προσφορά τού πολιτισμού στην πολυπλευρικότητα της ανάπτυξης της ανθρωπότητας.

Ακολούθως, ο κ. Κετσιάνγκ αναφέρθηκε στις συμφωνίες, που υπογράφηκαν στην Αθήνα, και τόνισε: «θα συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την πολιτική εμπιστοσύνης και τις πολιτικές συνεργασίας μεταξύ μας».

Ο ξένος επίσημος υπογράμμισε πως η ελληνο-κινεζική συνεργασία έχει μεγάλη προοπτική και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Κομφούκιο, αλλά και τον Πλάτωνα. «Ο χρόνος είναι σαν το νερό» είπε και πρόσθεσε: «Τρέχει και γι αυτό πρέπει να αρπάξουμε τη σημερινή ευκαιρία και να συνεχίσουμε να προωθούμε τη διμερή συνεργασία μας». Πρόσθεσε, δε, πως περιμένει μεγαλύτερη έλευση Κινέζων επισκεπτών στο Μουσείο, δεδομένου ότι «οι Κινέζοι αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό».

Πριν τις ομιλίες, οι δύο πρωθυπουργοί, συνοδευόμενοι από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, τους υφυπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού Άντζελα Γκερέκου και Γιάννη Ανδριανό, τους υφυπουργούς Εργασίας Γιάννη Πλακιωτάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου, τη γγ Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, και βουλευτές, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο, από τον διευθυντή Γιώργο Ρεθυμνιωτάκη και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τον αρχαιολογικό του πλούτο.

Ο θαυμασμός του Κινέζου πρωθυπουργού για το Κρητικό λάδι

O τουρισμός, τα κρητικά προϊόντα και η συνεργασία των ερευνητικών- επιστημονικών ιδρυμάτων, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε το πρωί ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, στο ξενοδοχείο Creta Maris στη Χερσόνησο, παρουσία μελών του υπουργικού συμβουλίου της Κίνας, αλλά και των τεσσάρων αντιπεριφερειαρχών και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο κ. Αρναουτάκης, αφού καλωσόρισε θερμά στη Κρήτη τον Κινέζο πρωθυπουργό, αναφέρθηκε στις κοινές αξίες στον πολιτισμό και έδωσε έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού στο τομέα του τουρισμού, των ποιοτικών προϊόντων σε συνδυασμό με την κρητική κουζίνα, αλλά και στα πρωτοποριακά επιτεύγματα των παγκοσμίως αναγνωρισμένων ερευνητικών- επιστημονικών ιδρυμάτων του νησιού και στις δυνατότητες εξαγωγής τεχνογνωσίας. Επίσης, ζήτησε την ενδυνάμωση των σχέσεων με την Κίνα.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση, αλλά και για την παρουσία του στην Κρήτη και στην Ελλάδα γενικότερα, ενώ ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά για τη συμβολή της Κρήτης στον επαναπατρισμό των χιλιάδων Κινέζων από τη Λιβύη. Εξάλλου, έπλεξε το εγκώμιο των κρητικών προϊόντων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κρητικό ελαιόλαδο είναι το καλύτερο στον κόσμο.

Επίσης ο κ. Κετσιάνγκ, αναφέρθηκε στις κοινές πολιτισμικές- ιστορικές αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες, εκφράζοντας τη θέλησή του για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας. Εξέφρασε, δε, ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση ενισχύει αυτό τον θεσμό.

Ο περιφερειάρχης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για την Κρήτη να υποδέχεται τον πρωθυπουργό της Κίνας και τόνισε ότι συζήτησαν για την προώθηση των κρητικών ποιοτικών προϊόντων στην ασιατική χώρα. Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες εξαγωγές, ενώ πρόσθεσε: «Θέλουμε την ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα στην Ελλάδα και στην Κρήτη».

Επισήμανε ακόμη, ότι επιδιώκεται συνεργασία των εκπαιδευτικών- ερευνητικών ιδρυμάτων του νησιού με αυτά της Κίνας, και όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, ο Κινέζος πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει καλή συνεργασία.

Κλείνοντας τη δήλωσή του ο περιφερειάρχης εκτίμησε ότι μόνο θετικά αποτελέσματα έχει αυτή η επίσκεψη για την Κρήτη.