Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Η Club Brugge απαγορεύει το κάπνισμα


Η βελγική ποδοσφαιρική ομάδα Κλαμπ Μπριζ "Club Brugge" έχει απαγορεύσει το κάπνισμα στο στάδιο Jan Breydel το οποίο μοιράζεται με τους τοπικούς αντιπάλους της, Cercle Brugge. Στο μέλλον, το κάπνισμα θα απαγορεύεται σε όλους τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας. Η απαγόρευση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Κλαμπ Μπριζ και του Φλαμανδικού Αντικαρκινικού Συνδέσμου. Έτσι η Κλαμπ Μπριζ έγινε η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα στο Βέλγιο που θα απαγορεύει στους οπαδούς να καπνίζουν στις κερκίδες κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Δεκάδες όμιλοι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα. Ο Ajax εισήγαγε μια απαγόρευση του καπνίσματος το 2008, ενώ η Μπαρτσελόνα το απαγόρευσε το 2012. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει μια πλήρης απαγόρευση καπνίσματος σε όλους τους αγώνες ποδοσφαίρου.

Ο Πρόεδρος της ομάδας Bart Verhaeghe δήλωσε στην εφημερίδα «Het Nieuwsblad» ότι η απαγόρευση του καπνίσματος αποτελεί μέρος του κοινωνικού ρόλου που θέλει να παίξει η ομάδα του. "Μεταξύ άλλων, θέλουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της υγείας των οπαδών μας και γνωρίζουμε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος λειτουργεί ως ένα επιπλέον κίνητρο για πολλούς καπνιστές να το κόψουν."

Η Κλαμπ Μπριζ προτίθεται να λάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τους οπαδούς της να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι παίκτες που συμμετέχουν σε φιλικά προετοιμασίας θα φορούν μπλουζάκι με το σύνθημα «Club komt op tegen kanker" (ο σύλλογος αναλαμβάνει δράση κατά του καρκίνου).

Ο διευθυντής της φιλανθρωπικής Οργάνωσης "Kom op tegen Kanker", Marc Michiels, είπε ότι είναι ευχαριστημένος με την απόφαση της Κλαμπ Μπριζ να απαγορεύσει το κάπνισμα.

"Ένα γήπεδο χωρίς τσιγάρο είναι καλό για τους οπαδούς και μπορεί να σώσει ζωές. Φυσικά, η απόφαση αυτή είναι σημαντική λόγω του ότι η ομάδα αποτελεί και ένα πρότυπο για τα παιδιά και τους νέους. Η Κλαμπ Μπριζ μπορεί να γίνει πρωτοπόρος. Δεν υπάρχει τίποτα να σταματήσει άλλους συλλόγους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους", είπε ο κ. Michiels.