Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

O Αβραμόπουλος στις Βρυξέλλες!!!

 
Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών -μελών του ΝΑΤΟ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας υπουργός θα επιδιώξει να έχει και μία ουσιαστική συνάντηση και όχι τυπική με τον Τούρκο ομόλογό του προκειμένου να απαιτήσει την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Αν συνεχιστεί η τακτική της Άγκυρας στο Αιγαίο τότε ενδέχεται να υπάρξει ατύχημα που κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί αυτό στην πορεία και αν θα μπορέσει να περιοριστεί.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο δείχνει μία ακατάπαυστη προσπάθεια από την απέναντι πλευρά να προκληθεί θερμό επεισόδιο προκειμένου να επιδιώξει στη συνέχεια την εξυπηρέτηση , γνωστών στην Αθήνα και στους διεθνείς διπλωματικούς κύκλους , επιδιώξεών της στη θάλασσα που φιλοξενεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Βέβαια το ότι ειπωθεί με τον Τούρκο ομόλογό του δεν είναι δεσμευτικό. Αποδείχτηκε ότι η προ μηνών τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο υπουργοί Άμυνας ήταν ...φιλολογική συζήτηση για τον Μεσούτ Γιλμάζ καθώς η Άγκυρα κλιμάκωσε στη συνέχεια τις προκλήσεις και τις έκανε πιο σύνθετες .

Και βέβαια δεν είναι και σίγουρο ότι θα υπάρξει συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας στο περιθώριο της Συνόδου αυτής. Αλλά και να γίνει δεν είναι σίγουρο ότι θα γνωστοποιηθεί ούτε αν θα δοθεί στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των συζητήσεων για λόγους ευνόητους.

Το «όπλο» του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι το ότι η χώρα μας αποτελεί μία περιοχή σταθερότητας ανάμεσα σε περιοχές ασταθείς που «φλέγονται». Αν συμβεί κάτι στο Αιγαίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το «αύριο» καθώς ενδέχεται να εμπλακούν και άλλες αποσταθεροποιητικές δυνάμεις που μπορεί να επιφέρουν ντόμινο εξελίξεων καθώς τα γεωπολιτικά συμφέροντα είναι αντικρουόμενα και σύνθετα. Οι επιπτώσεις που μπορούν να υπάρξουν για την Ευρώπη από μία εν δυνάμει αναστάτωση στο Αιγαίο είναι κάτι το οποίο προβληματίζει στη παρούσα φάση τους ξένους αξιωματούχους που το απεύχονται.

Την προειδοποίηση αυτή, που δεν είναι υπόθεση εργασίας, έχει φροντίσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να τη διαμηνύσει εκεί που πρέπει.

Ωστόσο στις Βρυξέλλες αναμένονται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και για το μέλλον της Συμμαχίας εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα ασχοληθούν με την πρόοδο στην ανάπτυξη των συμμαχικών δυνατοτήτων και των μέτρων παροχής διαβεβαιώσεων ασφαλείας στους συμμάχους. Σημαντικές ενότητες της Συνόδου θα αποτελέσουν η κυβερνοάμυνα και η θαλάσσια στρατηγική της Συμμαχίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος θα συμμετάσχει και στη Σύνοδο της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι στρατηγικές επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην αμυντική διάταξη της Συμμαχίας.