Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

To Παραμάγαζο του Βενιζέλου - Γιατί το ανέχεται ο Σαμαράς




Μια θρυαλλίδα στα θεμέλια της κυβέρνησης έχει τοποθετήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Πέρα από κάθε λογική και θεσμική λειτουργία ζήτησε χθες από τους βουλευτές του κόμματός του οι οποίοι μετέχουν στην κυβέρνηση να αγνοούν το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και να αναφέρονται μόνο σε αυτόν.

Στη συνάντηση που είχε με τα στελέχη του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του έδωσε ρητή και κατηγορηματική οδηγία να συνεννοούνται μόνον μαζί του όταν προκύπτουν κυβερνητικά θέματα μείζονος σημασίας και να αγνοούν τόσο τους προϊσταμένους τους υπουργούς, όσοι δεν είναι οι ίδιοι υπουργοί, όσο και το πρωθυπουργικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

«Μη διστάσετε να διαφοροποιείστε από τους υπουργούς σας ή το πρωθυπουργικό περιβάλλον και να διαχωρίζετε τη θέση σας. Δεν θα πηγαίνετε στο Μαξίμου, αλλά θα έρχεστε σε μένα» ήταν η χαρακτηριστικές φράσεις του κ. Βενιζέλου, προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – μέλη του υπουργικού Συμβουλίου.

Κι αυτά την ίδια ώρα που είχε στείλει στο Μέγαρο Μαξίμου για διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Παναγιώτη Ρήγα και τον Χρήστο Πρωτόπαπα, προκειμένου να συντονιστεί το κυβερνητικό έργο και να ομογενοποιηθεί η λειτουργία της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή.

Προφανώς, η στάση του κ. Βενιζέλου και η εξωθεσμική αυτή συμπεριφορά του μόνο τυχαία δεν είναι. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προφανώς δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει τελικά, παρά τον προσεκτικό παρασκηνιακό σχεδιασμό, να ξεπεράσει τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής, άρα θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Έτσι, προσπαθεί να δημιουργήσει ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να μην υποστεί περαιτέρω φθορά στις βουλευτικές εκλογές που θα τον φέρουν σε δύσκολη θέση την επόμενη ημέρα, τόσο προσωπικά όσο και ως εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο.

«Δεν είμαστε ίδιοι»

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει πολύ καλά ότι προσπαθεί να ισορροπήσει πατώντας σε δύο βάρκες που παρασύρονται στο ρέμα του ποταμού, αποτελεί ίδιο του χαρακτήρα του το γεγονός ότι θα δώσει τη μάχη ως το τέλος.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι στενοί του συνεργάτες δηλώνουν: «Δεν θα ακολουθήσουμε την ατζέντα της ΝΔ, δεν είμαστε ίδιοι. Θα προσπαθήσουμε να επιβάλλουμε προοδευτικό πρόσημο στις πολιτικές και να συγκρουστούμε ακόμα και ανοιχτά με τη ΝΔ».

Γιατί το ανέχεται ο Σαμαράς

Από τη δική του πλευρά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρά την ενόχληση των συνεργατών του στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Γνωρίζει φυσικά ότι όλα κινούνται στο όριο, αλλά στο τελικό ισοζύγιο βαραίνει το γεγονός ότι αυτός είναι πρωθυπουργός και θέλει να παραμείνει, κερδίζοντας και τις επόμενες εκλογές.

Γνωρίζει επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ, είναι και θα είναι στο μέλλον ο βασικός εταίρος σε ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα, άρα έχει αποφασίσει να «καταπίνει» ορισμένα ζητήματα που σε άλλες εποχές και υπό άλλες προϋποθέσεις θα ήταν πηγή εκρήξεων και αιτία πολέμου.