Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ οπως Γιώργος Βουλγαράκης - ΗΜΟΥΝ ΝΟΜΙΜΟΣ, ΟΧΙ ΗΘΙΚΟΣ


Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την φοροδιαφυγή ο Γιούνκερ…αλλά δεν παραιτείται

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι οι φορολογικές πρακτικές της χώρας του κατά το παρελθόν και η έρευνα που ξεκινά σήμερα η Επιτροπή για το σκάνδαλο της φοροαποφυγής επί πρωθυπουργίας του στο Λουξεμβούργο, δεν συνιστά «σύγκρουση συμφερόντων».

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, μετά την αποκάλυψη για το σκάνδαλο της φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο, ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι οι πρακτικές της χώρας του κατά το παρελθόν μπορεί να ήταν νόμιμες, αλλά δεν ανταποκρίνονται στους κώδικες της ηθικής και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει φορολογική εναρμόνιση στην Ευρώπη.

Επιπλέον, ο Γιούνκερ αρνήθηκε ότι είναι ο «αρχιτέκτονας» του φορολογικού συστήματος στο Λουξεμβούργο, λέγοντας ότι η φορολογική διοίκηση της χώρας λειτουργεί αυτόνομα. Δήλωσε, ωστόσο, ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη γι' αυτά τα οποία συνέβησαν κατά τη διάρκεια των 18 ετών της πρωθυπουργίας του.

Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη βούληση να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τις φορολογικές απάτες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι όλα αυτά που έχω πει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) και ενώπιον των ομάδων του ΕΚ κατά την ακρόασή μου, δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά εκφράζουν τις προθέσεις και τη φιλοδοξία της Επιτροπής. Υποστηρίζουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στο επίπεδο της φορολογίας στην ΕΕ».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή θα προτείνει μια ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις. «Είναι η μόνη δυνατότητα που έχουμε στα χέρια μας σε αυτόν τον τεχνικά δύσκολο τομέα για να υπάρξει διαφάνεια στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γιούνκερ τονίζοντας επίσης, την ανάγκη να διευρυνθεί το σύστημα αυτόματων ανταλλαγών στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε, επίσης, ότι η πρακτική του λεγόμενου "Tax Ruling" που επιτρέπει σε μία επιχείρηση να συμφωνήσει εκ των προτέρων πώς θα φορολογηθεί σε μία χώρα, εφαρμόζεται σε 22 κράτη-μέλη της ΕΕ. Πρόσθεσε, δε, ότι χρειάζεται «ευρωπαϊκή απάντηση» στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και γι' αυτό εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν με την πρόταση της Επιτροπής για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Εν τω μεταξύ το σκάνδαλο της φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο αναμένεται να συζητηθεί σήμερα εκτάκτως στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες. Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα ζητήσουν κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας να συζητηθούν οι αναφορές στις κρυφές συμφωνίες που δίνουν προνομιακή φορολογική μεταχείριση σε πολυεθνικές επιχειρήσεις στο Λουξεμβούργο.

Επίθεση από τον Σόιμπλε: Ζητά να αποκαλυφθούν οι όροι των συμφωνιών

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ασκεί πιέσεις στις Βρυξέλλες ζητώντας να υποχρεωθούν οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημοσιοποιήσουν τους όρους των φορολογικών συμφωνιών τους με ορισμένες επιχειρήσεις, όπως ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπός του, επικαλούμενος ένα μήνυμα που έστειλε την Τρίτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Επίτροπο Οικονομικών και Φορολογικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Στην επιστολή αυτή ο Σόιμπλε γράφει ότι ο ίδιος "τάσσεται υπέρ μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη αυτών των φορολογικών διευκολύνσεων.

Αυτή η φορολογική πρακτική (η λεγόμενη tax ruling), που έχει βρεθεί στο επίκεντρο μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι την εφάρμοζε το Λουξεμβούργο, επιτρέπει σε μια επιχείρηση να ζητήσει εκ των προτέρων διευκρινίσεις για το πώς θα την αντιμετωπίσουν οι φορολογικές αρχές μιας χώρας και να λάβει ορισμένες νομικές εγγυήσεις. Αυτό επηρεάζει τον καταμερισμό των φορολογητέων κερδών μιας πολυεθνικής μεταξύ των θυγατρικών της που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες, γεγονός που της επιτρέπει να μειώσει τις φορολογικές της επιβαρύνσεις.

"Φαίνεται σαν κάτι πολύ τεχνικό", σχολίασε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Μάρτιν Γέγκερ, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι μια τροποποίηση των ευρωπαϊκών κανονισμών "θα είχε πολύ συγκεκριμένες συνέπειες".

Ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής αποτελεί βασική προτεραιότητα των χωρών της G20, του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και της ΕΕ. Όμως ο Γερμανός υπουργός θα ήθελε "να υπάρξει ουσιαστική επιτάχυνση των προσπαθειών", σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπό του. Οι Ευρωπαίοι "δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τα τέλη του 2015", τη διορία που προβλέπεται για την ολοκλήρωση των εργασιών που είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο του "Σχεδίου Διάβρωσης της Βάσης και Μετατόπισης των Κερδών" (BEPS, σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών) του ΟΟΣΑ, συνέχισε ο Γέγκερ.

Ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι "σαφέστατα" η παρέμβαση του Σόιμπλε σχετίζεται με τις αποκαλύψεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα για τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με εκατοντάδες πολυεθνικές (όπως οι Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon και AIG), οι οποίες ελαχιστοποιούσαν έτσι τους φόρους που κατέβαλαν.