H Google, καιρό τώρα, τα έχει βάλει με όλους και όλα, όμως οι μετοχές της έχουν ανέβει πολύ, η κυριαρχία της στον κυβερνοχώρο επεκτείνεται αλλά όσο και να το θέλει, δεν μπορεί να είναι αγαπητή σε όλους και φυσικά αναφερόμαστε στις «κρύες» σχέσεις που εξακολουθεί να διατηρεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανησυχεί για το μέγεθος και τη δύναμη της Google, στο σημείο όπου σήμερα εξετάζει ένα σχέδιο-πρόταση διάσπασης, τμηματικού χωρισμού της Google σε διάφορες άλλες μικρότερες εταιρείες, αυτό αναφέρει τουλάχιστον η εφημερίδα Financial Times.
Πιο αναλυτικά, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολείται με ζητήματα ψηφιακού περιεχομένου, Günther Oettinger, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Google.
Δεν είναι ο μόνος που επέμενε στο να επιβληθούν υψηλά πρόστιμα και φόροι στον γίγαντα της αναζήτησης, με την αιτιολογία πως δεν παρέχει κανένα επίπεδο ασφαλείας για την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων των χρηστών, ενώ ο ίδιος κύριος εξέφρασε το φόβο του για τα αποτελέσματα που δίνει η πλατφόρμα λειτουργικού Android κατά τη λειτουργία του στο αυτοκίνητο.
Ελάχιστη σημασία έχει το πόσο πολύ θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, μια δημόσια έκκληση για διαχωρισμό των εργασιών της δεν σημαίνει ότι θα γίνει πραγματικότητα, καθώς η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία να πράξει αυτό που θέλει, δεδομένου ότι η Google είναι μια αμερικανική εταιρεία. Παρόλα αυτά, μια τέτοια κίνηση προδίδει την επιθυμία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να πιέσει την Κομισιόν να αναλάβει άμεσα δράση.
Το μόνο βέβαιο είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και περίπου μια δεκαετία, προσπαθεί να περιορίσει την κυριαρχία της Google και άλλων πολλών αμερικανικών εταιρειών στη βιομηχανία του διαδικτύου.
Ως τώρα έχει μια προσωπική νίκη στο ενεργητικό της, καθώς με δική της παρέμβαση το 2007, μπόρεσε να δώσει ένα ισχυρό χτύπημα στην Microsoft, κατηγορώντας την ότι η πώληση του Internet Explorer με τα Windows ήταν μια μονοπωλιακή τακτική που αντιβαίνει κάθε κανόνα.