Παρά το γεγονός ότι οι δυο από τις τρεις πολιτικές ομάδες της ευρωβουλής που τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητάς του (οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι) θεωρούν πως οφείλει να δώσει εξηγήσεις στην ευρωβουλή για τις συμφωνίες που σύναψε κατά το παρελθόν η χώρα του, το Λουξεμβούργο, με ιδιωτικές επιχειρήσεις, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν μοιάζει έτοιμος να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις τους.
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο EurActiv, η μόνη πολιτική ομάδα που δεν έχει ζητήσει από τον Γιούνκερ να δώσει εξηγήσεις είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με το οποίο ήταν υποψήφιος και εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής.
Στην περίπτωση που οι ευρωβουλευτές αποφασίσουν της διεξαγωγή ψηφοφορίας με το ερώτημα αν ο Γιούνκερ πρέπει να παρουσιαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι πιθανό το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να απομονωθεί, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπερασπίστηκε τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου που κατηγορείται ότι μετέτρεψε τη χώρα του σε παράδεισο φοροαποφυγής για τις μεγάλες εταιρείες, τονίζοντας ότι η Επιτροπή στο σύνολό της έχει δεσμευτεί να εξαλείψει τη φοροδιαφυγή.
Ο 59χρονος Γιούνκερ, που ήταν υπουργός Οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου από το 1989 και πρωθυπουργός από το 1995 μέχρι το 2013, έχει αποφύγει να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης αφότου η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι το Λουξεμβούργο προσέφερε φορολογικές συμφωνίες σε περίπου 340 πολυεθνικές εταιρείες, επιτρέποντάς τους με αυτόν τον τρόπο να γλιτώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους.
Όταν ρωτήθηκε για το πότε θα δώσει απαντήσεις για την υπόθεση αυτή ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο εκπρόσωπός του, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε:"Ο κ. Γιούνκερ θα επιλέξει ο ίδιος το πότε θα πει αυτά που έχει να πει, είτε (στη σύνοδο κορυφής) της G20, είτε κάποια άλλη στιγμή".
Ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι ο Γιούνκερ αναμένεται να συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, το ερχόμενο Σάββατο, κατά τη σύνοδο κορυφής της G20.
Ο Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει κάποια σύγκρουση συμφερόντων και ότι δεν θα παρέμβει στην έρευνα της υπηρεσίας ανταγωνισμού της Κομισιόν για τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με μεγάλες εταιρείες.
Οι Βρυξέλλες ερευνούν επίσης παρόμοια προγράμματα φοροαποφυγής στην Ιρλανδία και την Ολλανδία, με την υποψία ότι μπορεί να συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση σε επιχειρήσεις.