ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας οι Ρωμιοί αντιστέκονταν στην ηγεμονία της Πύλης εκφράζοντας πάντοτε την εθνική υπερηφάνεια τους. Οι προθέσεις της Κωνσταντινούπολης
να δημιουργήσει ένα κράτος με ομοιογενή πληθυσμιακή σύνθεση υλοποιήθηκαν μετά την ήττα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ο Μουσταφα Κεμάλ Ατατούρκ εξόντωσε τους Αρμένιους και απέβαλε τους Έλληνες από την Μικρά Ασία. Μερικές δεκαετίες αργότερα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Turgut Ozal (1989-1993) ισχυρίστηκε ότι θα έπρεπε να προωθηθεί η μαζική μετανάστευση Μουσουλμάνων προς την Ελλάδα για να την σβήσουν από τον χάρτη. Σήμερα αυτό το ολέθριο σχέδιο εφαρμόζεται επιτυχώς στην Κύπρο.
ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: ΠΛΕΟΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Τον προηγούμενο Ιούνιο δημοσιεύτηκε μία μελέτη του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής η οποία προκάλεσε κοινωνικό συναγερμό. Η έκθεση φανέρωσε
τους ταχείς ρυθμούς εξαφάνισης του Κυπριακού Ελληνισμού που - σύμφωνα με την απογραφή του 2011 - αριθμεί μονο 572.000 από τους 839.751 κατοίκους της Μεγαλονήσου. Η αλλοίωση των δημογραφικών δεδομένων οφείλεται πρωτίστως στην μείωση του δείκτη γονιμότητας που άγγιξε το 44% στο διάστημα μεταξύ 1992-2011. Παρ'όλα αυτά, κατά την ίδια χρονική περίοδο σημειώθηκε εντυπωσιακή πληθυσμιακή αύξηση χάριν στην άφιξη ξένων εργαζομένων που αντιπροσωπεύουν το 23% των διαμενόντων σε κυπριακό έδαφος. Επιπλέον, παίζουν σημαντικό ρόλο και οι επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής του 1974: το 1975 οι "ντε φάκτο" αρχές του ψευδοκράτους ενέκριναν διάταξη που παραχωρούσε την ιθαγένεια σε οποιονδήποτε έποικο και συνεπώς η παρουσία των Τούρκων υπηκόων ανέβηκε κατά 48.35% μέχρι το 1990. Εκτιμάται ότι στα κατεχόμενα ζουν περίπου 90.000 Τουρκοκύπριοι και 500.000-800.000 παράνομοι μετανάστες. Αν επιβεβαιώνονταν τα στατιστικά, οι Ελληνοκύπριοι, που αποτελούσαν το 78% του συνολικού πληθυσμού πριν το 1974, σήμερα θα ήταν μειονότητα.
ΑΝΕΡΓΙΑ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ: Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΘΛΙΒΕΡΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιαννάκης Μάτσης και η ερευνήτρια του οργανισμού κα. Πηνελόπη Χριστοφορίδου εστίασαν την προσοχή
τους στην επίδραση της μνημονιακής πολιτικής στο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών: από το 2008 το ποσοστό ανεργίας τετραπλασιάστηκε και έφτασε στο 15.4% δημιουργώντας μια ανεξέλεγκτη
τάση φυγής εκ μέρους της νέας γενιάς. Το 2010 και το 2011 εγκατέλειψαν το νησί 4300 και 4900 άτομα αντιστοίχως, ενώ κατά την διετία 2012-2013 43.000 ημεδαποί και αλλοδαποί προσπάθησαν
να ξαναφτιάξουν την ζωή τους στο εξωτερικό. Η Βρετανία είναι ο κύριος πόλος έλξης για τους μετανάστες: σε μια συνέντευξη στον σταθμό "Greek London Radio" έξι Κύπριοι ηλικίας 21-31 ετών
ομολόγησαν ότι η χώρα τους δεν τους άφησε περιθώριο επιλογής και υποχρεώθηκαν να ξενιτευτούν είτε για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους είτε για να μπούν στην αγορά εργασίας. Άλλος
δημοφιλής προορισμός είναι το Κατάρ όπου έχουν μετακομίσει μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες ενόψει του Παγκοσμιου Κυπέλλου του 2022. Αρκετοί Έλληνες και Κύπριοι μηχανικοί εγκαταστάθηκαν στην Αραβική Χερσόνησο λόγω των οικονομικά ελκυστικών συμβάσεων που, όμως, προβλέπουν τουλάχιστον 65 εργασιακές ώρες ανά εβδομάδα. Η πρωτοβουλία της αυστραλιανής κυβέρνησης να εκδώσει τουριστική βίζα με ετήσια άδεια εργασίας προξένησε την μεγάλη έξοδο προς την Ωκεανία. Πάντως, το περιοδικό της ελληνοκυπριακής παροικίας της Αδελαΐδας προειδοποίησε ότι το σχέδιο προορίζεται κυρίως για φτηνή εργατική δύναμη από τις προβληματικές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας και δεν είναι λίγα τα θύματα των κυκλωμάτων απατεώνων. Για όσους αποφασίζουν να παραμείνουν στην Μεγαλόνησο το μέλλον μοιάζει πολύ θλιβερό. Πολλοί νέοι κάτω των 25 ετών σχηματίζουν ουρές μπροστά στα γραφεία της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και παραδέχονται ότι είναι διατεθειμένοι να εργαστούν και για 500 ευρώ μηνιαίως. Στο μεταξύ, το 25.5% των Κυπρίων βρίσκεται στο όριο της φτώχειας ενώ 45.000 άτομα καταφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΟΣ
Τα αποτελέσματα της έρευνας ανησύχησαν την Υπουργό Εργασίας κα Ζέτα Αιμιλιανίδου που ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων όπως, παραδείγματος χάριν, η θέσπιση πατρικής άδειας, η ανέγερση περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών παγκυπρίως και φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά έως 4 ετών. Στις 10 Ιουλίου υπερψηφίστηκε από την Βουλή Αντιπροσώπων ο περί ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος νόμος. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:
A) Οι υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας πλην όσων μένουν στα κατεχόμενα,
B) Οι υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία,
Γ) Οι υπήκοοι τρίτων χωρών με άδεια μόνιμης παραμονής,
Δ) Οι υπήκοοι τρίτων χωρων που αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες από τον νόμο,
E) Όσοι αναγνωρίζονται ως θύματα εκμετάλλευσης από τον νόμο.
Μπορεί να προχωρήσουν στην συγκεκριμένη αίτηση:
A) Οι μονήρεις άνω των 28 ετών,
B) Οι Έγγαμοι/ες, οι ανάπηροι/ες και οι ορφανοί/ές άνευ ορίου ηλικίας.
Δεν δικαιούνται την κοινωνική παροχή:
A) Οι μοναχοί,
B) Το προσωπικό της Εθνοφρουράς,
Γ) Οι φοιτητές πλήρους φοίτησης εκτός από τους ορφανούς, τους αναπηρους και όσους τελούσαν υπό την φροντίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας μέχρι την συμπλήρωση των 18 ετών,
Δ) Οι εκούσια άνεργοι.
Χάνουν το επίδομα όσοι απουσιάζουν από την Κυπριακή Δημοκρατία για περισσότερο από ένα μήνα ετησίως. Εξαιρούνται περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Η αξία της ακίνητης περιουσιας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Από τον υπολογισμό αποκλείεται η πρώτη κατοικία έως 150 τμ. (για μονήρεις) και 300 τμ.(για άτομα με οικογένεια).
Οι καταθέσεις του αιτητή δεν πρέπει να ξεπεράσουν τα 5.000 ευρώ συν 1.000 για κάθε άλλο μέλος της οικογενειας ενώ τα μηνιαία εισοδήματα του οφείλουν να είναι κατωτερα από το ποσο του EEE.
Με βάση την συγκεκριμένη διάταξη παραχωρούνται:
A) 480 ευρώ για τον αιτητή,
B) 240 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε άλλο μέλος της οικογενειας άνω των 14 ετών,
Γ) 144 ευρώ για κάθε μέλος της οικογενειας κάτω των 14 ετών.
Η νομοθεσία προβλέπει και επίδομα ενοικίου του οποίου το ποσό εξαρτάται από την επιφάνεια της κατοικίας, την περιοχή διαμονής και την σύνθεση της οικογένειας. Aπό την διασταύρωση πληροφοριών που βρίσκεται σε εξέλιξη προκύπτει ότι το 20% των αιτήσεων περιέχει ψευδή περιουσιακά στοιχεία.
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ: Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΡΙΤΩΝ ΧΟΡΩΝ
Από το 2011 η Κυπριακή Βουλή έχει ψηφίσει διατάξεις υπέρ της επανεκκίνησης της εθνικής οικονομίας. Πρόκειται για μετρα που έχουν υιοθετήσει και άλλες χώρες που μαστιγώνονται από τα Μνημόνια όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία όπου χορηγούνται άδειες προσωρινής διαμονής σε επενδυτές τρίτων χορών. Πάντως, η Κυπριακή Δημοκρατία χαρίζει και άδειες μόνιμης παραμονής σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια:
A) Ο αιτητής πρέπει να εξασφαλίσει ελάχιστο ετήσιο εισόδημα των 30.000 ευρώ από δραστηριότητες που εξελίσσονται στο εξωτερικό. Προστίθενται 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο άτομο.
B) Ο αιτητής πρέπει να επενδύσει τουλάχιστον 300.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) σε ακίνητο και να ξοφλήσει τους 2/3 του συγκεκριμένου ποσού. Υπενθυμίζεται ότι το σε ακίνητο οφείλει να πωληθεί για πρώτη φορά.
Γ) Ο αιτητής πρέπει να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό σε κυπριακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και να έχει καταθέσεις ύψους 30.000 ευρώ σε διάστημα τριών χρονών.
Δ) Ο αιτητής πρέπει να υποβάλει Πιστοποιητικό Ποινικού Μητρώου που να έχει εκδοθεί στην χωρα του το οποίο οφείλει να είναι θεωρημένο από συμβολαιογράφο.
E) Ο αιτητής πρέπει να διαθέτει ελάχιστο ετήσιο ποσό 9.500 ευρώ για την συντήρηση του κάθε μέλους της οικογένειας του.
ΣΤ) Ο αιτητής πρέπει να υποβάλει έγγραφο στο οποίο δηλώνει ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με καμία κυπριακή επιχείρηση.
Z) Ο αιτητής πρέπει να υποβάλει αντίγραφα του έγκυρου διαβατηρίου, του βιογραφικού σημειώματος, του πιστοποιητικού γάμου και του πιστοποιητικού γέννησης των παιδιών του. Όλα τα έγγραφα οφείλουν να είναι θεωρημένα από συμβολαιογράφο.
Η) Ο αιτητής πρέπει να διαθέτει ιδιωτική ασφάλεια υγείας
I) Ο αιτητής πρέπει να επισκέφτεται την Κύπρο τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια, αλλιώς θα ακυρωθεί η άδεια του.
Τουλάχιστον 1.100 άτομα - κυρίως Κινέζοι και Άραβες - έχουν προχωρήσει στην αντίστοιχη αίτηση από το 2012.
Επιπλέον, πρόσφατα οι κυπριακές αρχές έχουν καθορίσει ως εξής τα προσόντα για την πώληση της ιθαγένειας σε εξωκοινοτικούς μεγιστάνες:
A) Ο αιτητής πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο.
B) Ο αιτητής πρέπει να επενδύσει τουλάχιστον 500.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) σε ακίνητο που θα αποτελέσει την μόνιμη κατοικία του στην Κύπρο.
Γ) Ο αιτητής πρέπει να επενδύσει τουλάχιστον 5.000.000 ευρώ σε κρατικά ομόλογα, μετοχές κυπριακών επιχειρήσεων/οργανισμών, έργα ανάπτυξης, ακίνητα ή υποδομές.
Δ) Ο αιτητής πρέπει να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό σε κυπριακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και να έχει καταθέσεις ύψους 5.000.000 σε διάστημα τριών χρονών.
E) Σε περίπτωση ομαδικών επενδύσεων, το ποσό θα ανέλθει σε 12.500.000 ευρώ.
ΣΤ) Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πολιτογράφησης προορίζεται και για όσους έχουν χάσει τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ λόγω κουρέματος των καταθέσεων τους στην Λαϊκή Τράπεζα ή στην Τράπεζα Κύπρου.
Η διαδικασία αποξένωσης της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Σε λίγα χρονια τι θα μείνει από το ιστορικό νησί;