Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Μας τραβούσαν από τα μαλλιά για να ανέβουν πρώτοι



Αντιφατικές εξακολουθούν να είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο Norman Atlantic, στο οποίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά προχθές τα ξημερώματα, ενώ αυτό έπλεε 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας και στο οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περισυλλογής των επιβαινόντων από τα εναέρια μέσα.

Συγκλονίζουν οι τραγικές μαρτυρίες και οι ιστορίες των ανθρώπων που διασώθηκαν από το φλεγόμενο Norman Atlantic.

Για το λόγο αυτό, με εντολή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, έχει μεταβεί στην Ιταλία ανώτερος αξιωματικός του ΛΣ προκειμένου να υπάρξει διασταύρωση όλων των στοιχείων.

Παράλληλα, η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ήδη έτοιμες δύο εκπαιδευμένες ομάδες, αν ζητηθεί από την ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο διερεύνησης των χώρων του πλοίου προκειμένου να διερευνήσουν για τυχόν αγνοούμενους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει η RAI, η ιταλική τηλεόραση, η λίστα επιβατών του Norman Atlantic φέρεται να είναι ανακριβής έως και πλαστή. Παράλληλα, δίωξη κατά του πλοιοκτήτη Κάρλο Βιζεντίνι και του κυβερνήτη του "Νorman Atlantic", Αρτζίλιο Τζακομάτσι άσκησε η ιταλική δικαιοσύνη με τις εξής κατηγορίες: εξ αμελείας πολλαπλής ανθρωποκτονίας, εξ αμελείας ναυαγίου και εξ αμελείας πρόκλησης τραυμάτων.

Χθες, όπως αναφέρει το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, εκπρόσωπος της ναυλώτριας εταιρείας, που κλήθηκε στο υπουργείο προκειμένου να ενημερώσει για τον κατάλογο των επιβαινόντων ανέφερε ότι 475 επιβάτες και πλήρωμα επέβαιναν στο πλοίο "Norman Atlantic".

Η ΑΝΕΚ, με επίσημη ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι τρία άτομα που φέρονταν ως επιβάτες στον κατάλογο επιβατών του "Norman Atlantic", τελικώς δεν ταξίδεψαν, ενώ ένα άτομο (σύζυγος μέλους πληρώματος) που δεν είχε καταγραφεί, διαπιστώθηκε ότι επέβαινε επί του πλοίου. Επιπροσθέτως, ένα μέλος του πληρώματος λόγω διανυκτέρευσης δεν επιβιβάστηκε στο πλοίο.

Ως εκ τούτου σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία ο αριθμός των επιβαινόντων, κατά τον απόπλου, ανερχόταν σε 475 άτομα εκ των οποίων 55 άτομα είναι πλήρωμα, οι οποίοι σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Συγκλονίζουν οι τραγικές μαρτυρίες και οι ιστορίες των ανθρώπων που διασώθηκαν από το φλεγόμενο Norman Atlantic. Οι περισσότεροι μίλησαν σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ και ανέφεραν τις σκηνές χάους και πανικού που εκτυλίχθηκαν τις πρώτες ώρες τις πυρκαγιάς, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι υπήρξε ολιγωρία του πληρώματος.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία ηλικιωμένης επιβάτιδας η οποία μετά την άφιξη του cruise europa στην Πάτρα σε απόγνωση δήλωσε στην κάμερα ότι αναζητά τον άνδρα της, αλλά κανείς δεν την ενημερώνει πού βρίσκεται. Επίσης κατήγγειλε απαράδεκτες συμπεριφορές από τους Ιταλούς διασώστες, οι οποίοι όπως είπε τους κλότσαγαν, τους έβγαζαν τα σωσίβια και έβαζαν στη θέση τους Ιταλούς!

Τις δραματικές ώρες που πέρασαν περιέγραψε στην κάμερα ένας από τους διασωθέντες. «Αν δεν υπήρχαν τα super puma θα καιγόμασταν σαν τα ποντίκια. Ήμασταν αβοήθητοι από τις 5.30 το πρωί της Κυριακής. Δεν μας έδωσαν ούτε ένα ποτήρι νερό», δηλώνει χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως "δεν δούλεψε τίποτα…".

Επιπλέον διασωθείς γιατρός ανέφερε ότι πρώτη σκέψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιβατών ήταν να πέσουν στη θάλασσα προκειμένου να μην καούν ζωντανοί... Τη στιγμή που παγιδεύτηκε στο φλεγόμενο γκαράζ περιέγραψε στο Mega τραυματίας επιβάτης, ο οποίος ανέφερε ότι είχε δύο επιλογές: είτε να καεί είτε να πνιγεί.

«Εγώ απλώς ήμουν άτυχος γιατί κατέβαινα στο γκαράζ για να πάρω καπνό, τσιγάρα και χαρτάκια. Εκείνη την ώρα που κατέβηκα εγώ πήρε φωτιά το γκαράζ και γι’ αυτό τραυματίστηκα. Εγώ το μόνο που θα σου πω είναι: Έβρεχε φωτιά, λάβα. Πάνω από τα κεφάλια μας, πάνω απ’ τα αυτοκίνητα. Σαν σύννεφο ήρθε η φωτιά από επάνω μας και έπεφτε πάνω στα αυτοκίνητα. Εγώ εκείνη την ώρα ήμουν μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Έλιωσε την καμπίνα. Αυτό που έριχνε πάνω στην καμπίνα, την έλιωνε» είπε ο επιβάτης και συνέχισε:

« Κατέβηκα κάτω από το αυτοκίνητα. Έκανα έρπην κάτω απ’ τα φορτηγά τα άλλα αφού ήταν στενάχωρα. Δεν μπορούσες να περπατήσεις εκεί πέρα μέσα. Πήγα από την αριστερή μεριά που δεν είχε φωτιά. Πήγα πίσω και περίμενα μήπως δουλέψουν οι πυροσβεστήρες ή η ασφάλεια που έχει το καράβι. Δεν δούλεψε τίποτα οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να σβήσει η φωτιά. Η φωτιά ήρθε απ’ την αριστερή μεριά που ήμουν εγώ. Αναγκάστηκα να κατέβω μέσα στη θάλασσα. Ήταν ο κάβος ριγμένος μέσα στη θάλασσα. Έκανα τσουλήθρα από πάνω και βρέθηκα μέσα στη θάλασσα. Είπα, καλύτερα να πνιγώ παρά να καώ».

Η 56χρονη Θεοδώρα Δούλη, η οποία είδε τον σύζυγο της να πεθαίνει μπροστά της, είπε ότι η βοήθεια άργησε να έρθει. «Προσπάθησα να τον σώσω. Αιμορραγούσε από τη μύτη. Ίσως γιατί χτύπησε το κεφάλι του στην άκρη του πλοίου» είπε σε ιταλικά ΜΜΕ η 56χρονη, που παγιδεύτηκε μαζί με τον άνδρα της στο υπόγειο γκαράζ και έπεσαν στη θάλασσα προκειμένου να ξεφύγουν από τις φλόγες. Τελικά η σωσίβια λέμβος έσωσε μετά από μερικές ώρες την γυναίκα αλλά ήταν πολύ αργά για τον 62χρονο, Γιώργο Δούλη.

«Νερό δεν υπήρχε. Πλήρωμα δεν υπήρχε. Κουβέρτες δεν υπήρχαν. Μωρά να κλαίνε. Παντού να καιγόμαστε και να βρεχόμαστε. Το πλήρωμα είχε εξαφανιστεί. Εμείς ξυπνήσαμε από τη φωτιά που καιγόμασταν, όχι από συναγερμό. Ξυπνήσαμε και ο συναγερμός χτύπησε μετά από 40 λεπτά» είπε ένας από τους 69 διασωθέντες που έφτασαν χθες στην Ηγουμενίτσα, o Χρήστος Πέρλης. Ο διασωθείς υπογράμμισε ότι το πλήρωμα δεν βοήθησε τους επιβάτες τις πρώτες κρίσιμες ώρες αλλά και μέχρι τη διάσωση τους.

«Εγώ βοηθούσα μαζί με άλλον έναν να φορτωθούν τα παιδάκια στο ελικόπτερο γιατί είχαν παγώσει και ήταν χαμένα. Δεν υπήρχε κανένας άλλος. Νερό; Ό,τι βρίσκαμε κάτω πίναμε. Ό,τι βρίσκαμε να σκεπαστούμε. Ξηλώναμε τα πάντα. Δεν υπήρχε κανείς και τίποτα. Γινόταν ένας χαμός. Το πλήρωμα ήταν άφαντο. Δεν υπήρχε πουθενά. Δεν μας ειδοποίησαν. Πνιγήκαμε μέσα στις καμπίνες από τους καπνούς και τις φωτιές. Και σηκωνόμαστε πάνω 4 το πρωί και τραβάμε την κουρτίνα μας και η φωτιά ήταν στο παράθυρο μας» είπε ο 32χρονος οδηγός φορτηγού.