Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Έλιωναν οι σόλες από τα παπούτσια μας! Καίγεται επιβατικό πλοίο!

ploio-kaigetai-570

ploio-kaigetai1-570


Πυρκαγιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία, εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Νorman Αtlantic, με σημαία Ιταλίας, ενώ αυτό έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών με προορισμό την Αγκόνα.

Στο πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, επιβαίνουν 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, η πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί σε ένα από τα γκαράζ είναι μεγάλη και έχει ήδη δοθεί εντολή εκκένωσης του πλοίου για λόγους ασφαλείας. Με τη βοήθεια του πληρώματος, πολλοί από τους επιβάτες έχουν αποβιβαστεί στις ναυαγοσωστικές βάρκες του Νorman Αtlantic.

To πλοίο «spirit of Piraeus» βρίσκεται δίπλα στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic». Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ήδη από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψής του, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη.

Ήδη πολλοί από τους επιβάτες επιβιβάστηκαν με ασφάλεια στις ναυαγοσωστικές λέμβους του, που ρίχτηκαν με τη βοήθεια του πληρώματος στη θάλασσα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και επιβίβαση επιβατών στο πλοίο «spirit of Piraeus». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά. Η Άννα Μισελ Ασημακοπούλου δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως μέσα στο πλοίο βρίσκονται και δικοί της άνθρωποι.

Την όλη επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνεργασία με την Ιταλική ακτοφυλακή. Ήδη στο σημείο βρίσκεται ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού που απογειώθηκε από τη βάση του Μαραθώνα ενώ έσπευσαν και δύο ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής.

Αυτή τη στιγμή 150 άτομα έχουν ήδη επιβιβαστεί στη μία σωσίβια λέμβο και προσπαθούν να επιβιβαστούν στο φορτηγό πλοίο «Spirit of Piraeus», όμως οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν πολύ την επιχείρηση, καθώς στο σημείο πνέουν άνεμοι 8 με 10 μποφόρ, έχει κύματα 3,5 μέτρων και ρίχνει χαλάζι. 60 εξ αυτών επιβιβάστηκαν ήδη στο φορτηγό πλοίο και η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται. Σύμφωνα με το Reuters, στο πλοίο έχουν επιβιβαστεί ήδη 130 άτομα.

Στη διάσωση βοηθάει και το πλοίο Cruise Europa του ομίλου Grimaldi, που έριξε σωσίβιες λέμβους στη θάλασσα, ενώ τα επτά παραπλέοντα πλοία κάνουν κύκλους γύρω από το Norman Atlantic, για να «κόψουν» τον καιρό. Ακόμη, το πλοίο «Εύηνος» θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για τα ελικόπτερα, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει διάσωση από αέρος.

Στο σημείο καταπλέουν άλλα δύο φορτηγά πλοία για να βοηθήσουν στη διάσωση και περισυλλογή των επιβατών. Παράλληλα σπεύδουν πλωτά του Λιμενικού, ενώ έχουν σηκωθεί τρία ελικόπτερα και ένα C-130. ¨Έχει δοθεί εντολή να απογειωθεί και Super Puma.

Για το συμβάν έχει ήδη ενημερωθεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΙ, επικαλούμενος μαρτυρίες επιβατών μέσα από το πλοίο, αναφέρουν ότι οι σωσίβιες λέμβοι δεν επαρκούν για όλους και ήδη κάποιοι έπεσαν στην θάλασσα για να σωθούν ενώ τους περισυνέλεξε ένα ιταλικό καΐκι. Επιβάτες αναφέρουν ότι η συνεννόηση είναι δύσκολη με το πλήρωμα καθώς κανένας δεν μιλάει αγγλικά ή ελληνικά ενώ ο συντονισμός του πλοίου φαίνεται να είναι προβληματικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιβάτες επιχείρησαν να μπουν στις σωστικές λέμβους αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν τα κατάφεραν. Πρόβλημα υπάρχει με τη δεύτερη μεγάλη σωσίβια λέμβο, καθώς βρίσκεται από την άλλη πλευρά του πλοίου, όπου οι καπνοί που βγαίνουν από το γκαράζ είναι πολύ πυκνοί και είναι αδύνατον να πέσει η λέμβος στο νερό.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 56 άτομα. 47 περισυνελλέγησαν από το παραπλέων πλοίο Spirit of Piraeus. Ακόμη ένας διασώθηκε από το παραπλέων πλοίο Abi Jaret. 8 παρελήφθησαν από ιταλικά ελικόπτερα (το ένα ιταλικό ελικόπτερο μάζεψε επτά και το δεύτερο περισυνέλλεξε ακόμη έναν). Τα ελικόπτερα μεταφέρουν τους διασωθέντες στο Λέτσε.

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ - Διασώστης δήλωσε πως έχει «φουντώσει»

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά στο πλοίο Norman Atlantic έχει τεθεί υπό έλεγχο και συνεχίζει να φλέγεται μόνον η γέφυρα νούμερο πέντε.

Όλα τα λιμάνια της Κάτω Ιταλίας (Μπάρι, Μπρίντιζι, Σάντα Μαρία Ντι Λέουκα και Λέτσε) είναι σε ετοιμότητα, για να υποδεχθούν τους διασωθέντες. Πριν λίγη ώρα, σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση Rai, ένας πενηνταοκτάχρονος Ιταλός επιβάτης μεταφέρθηκε στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Πρίντεζι. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Rai News, επίσης, μετέδωσε ότι το πλοίο, το οποίο είναι ακυβέρνητο, εισήλθε σε αλβανικά χωρικά ύδατα. «Eίμαι στο πλευρό των συγγενών των επιβατών των πλοίων που βρίσκονται ακυβέρνητα και παρουσίασαν βλάβη στην Αδριατική. Θέλω να εκφράσω την συμπάθειά μου και προς τους διασώστες οι οποίοι καταβάλλουν αδιάκοπές προσπάθειες», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος προς τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Στο μεταξύ, διασώστης ο οποίος επέτρεψε στην πόλη του Ότραντο, δήλωσε ότι η φωτιά έχει επεκταθεί και πάλι σε μέρος του Νοrman Atlantic και ότι το πλοίο άρχισε να παρουσιάζει εμφανή κλίση προς την μία του πλευρά.

Η επίσημη ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας

Επίσημη ανακοίνωση για τις δραματικές στιγμές στο φλεγόμενο πλοίο «Norman Atlantic» εξέδωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία:

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό-οχηματαγωγό πλοίο «NORMAN ATLANTIC» της εταιρείας «VISEMAR di Navigazione S.R.l.», ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε την δρομολόγια γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία.



Ρέντσι-Σαμαράς σε συνεχή επικοινωνία

Σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε πως βρίσκεται ο Ιταλός ομόλογός του, Ματέο Ρέντσι, παρακολουθώντας στενά την επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων του πλοίου Norman Atlantic που φλέγεται ανοιχτά της Κέρκυρας.

Οι ιταλικές αρχές συμμετέχουν ενεργά στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του norman Atlantic που φλέγεται από τα ξημερώματα της Κυριακής ανοιχτά της Κέρκυρας. Από κοντά και ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος μέσω twitter ενημέρωσε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον έλληνα ομόλογό του, Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με την πορεία της επιχείρησης.


«Έλιωναν οι σόλες από τα παπούτσια μας!»

Ένας άνδρας μίλησε για τις δραματικές στιγμές που ζουν οι επιβάτες του πλοίου από τα ξημερώματα της Κυριακής. «Η φωτιά καίει ακόμα, τη βλέπουμε στο κάτω κατάστρωμα, εκεί όπου είναι η ρεσεψιόν και βρίσκονταν και οι σωσίβιες λέμβους», είπε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

«Άρχισαν να καίνε τα παπούτσια μας, οι λαμαρίνες άρχισαν να καίνε και "φούσκωσαν". Δεν μπορούμε να πάμε στο κάτω κατάστρωμα ούτε πουθενά, γύρω γύρω όλα καίγονται!», τόνισε ο επιβάτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλήρωμα δεν έχει εγκαταλείψει τους επιβάτες και είναι σε συνεχή επικοινωνία με πλοία που σπεύδουν για βοήθεια αλλά και με τις ιταλικές αρχές που συντονίζουν την επιχείρηση διάσωσης.


«Δεν ξέρω αν θα αντέξουμε»

«Είμαστε έξω. Έχουμε ξεπαγιάσει. Το καράβι ακόμα καίγεται. Τα πατώματα βράζουν…» ανέφερε ο Γιώργος Στυλιαράς, επιβάτης του Norman Atlantic, μιλώντας στο Mega, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον καπνό και πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αναπνεύσουν.

«Τα καράβια δεν μπορούν να μας πάρουν, έχει πολύ καιρό» τόνισε ο κ. Στυλιαράς και συμπλήρωσε: «Μας ενημέρωσαν ότι σε μια ώρα θα έρθει ρυμουλκό να μας ρυμουλκήσει αλλά δεν ξέρω αν αντέξουμε εμείς μια ώρα…». Ο επιβάτης του πλοίου σημείωσε ότι στο κατάστρωμα εκτός των άλλων βρίσκονται μικρά παιδιά και γέροι άνθρωποι.


«Θα πεθάνουμε από το κρύο»

«Κοιμόμασταν και μας ξύπνησε ο συναγερμός» είπε επιβάτης του πλοίου Norman Atlantic, περιγράφοντας τον πανικό που επικράτησε τις πρώτες στιγμές αφού ξέσπασε η φωτιά στο γκαράζ.

«Μύρισε καπνός στην καμπίνα. Φορέσαμε ζεστά ρούχα και βγήκαμε έξω», είπε η επιβάτης Ράνια Φυραίου μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, σημειώνοντας πως όταν άρχισε το πάτωμα στο κατάστρωμα όπου βρίσκονταν οι σωσίβιες λέμβοι να καίει, ο κόσμος πανικοβλήθηκε και ανέβηκε στο πιο πάνω κατάστρωμα, όπου βρίσκεται το ελικοδρόμιο αλλά δεν έχει σωσίβες λέμβους.

«Υπάρχουν πολλά παιδάκια και ηλικιωμένοι. Είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο και προσπαθούμε να ζεσταθούμε», τόνισε, ενώ κάποιος συνεπιβάτης της ακούγεται να λέει «αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο».

«Καίγονται αυτοκίνητα. Τα βλέπουμε να καίγονται» τόνισε, σημειώνοντας πως το εσωτερικό του πλοίου έχει εκκενωθεί εντελώς. Οι σωσίβιες λέμβοι του πλοίου των Μινωικών που έχει φτάσει, δεν μπορεί να πλησιάσει λόγω του κακού καιρού, πρόσθεσε.



«Χανόμαστε» 

Ο αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Αντωνάκης βρίσκεται μέσα στο φλεγόμενο πλοίο μαζί με την σύζυγο του και τα δύο παιδιά τους.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr, ο κ. Αντωνάκης έστειλε μήνυμα στον φίλο του Σάκη Παπαλεξάτο, πνευμονολόγο και συμφοιτητή του. Ο κ. Αντωνάκης έγραψε στον φίλο του «Χανόμαστε» Παιχνίδι της μοίρας; Ο κ. Παπαλεξάτος θα ταξίδευε επίσης με το ίδιο πλοίο, αλλά την τελευταία στιγμή ανέβαλε το ταξίδι του...

«Επικρατεί πανικός, μην ακούτε τις σας λένε»

Ο Αλέξανδρος Βενέρης, οδηγός φορτηγού, που βρίσκεται στο πλοίο, δήλωσε στο protothema.gr: «Είμαστε τόσες ώρες εδώ και δεν μας έχει προσεγγίσει κανένας, μην ακούτε τι λένε, δεν υπάρχει καμία βοήθεια ακόμα. Επικρατεί πανικός, αρχίζουμε να χάνουμε την ψυχραιμία μας, όλοι φοβούνται τριγύρω. Κάντε κάτι εσείς με τα μέσα ενημέρωσης, για να μας βοηθήσουν. Δεν έχουμε και μπαταρία στο κινητό, πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε με τους συγγενείς μας».

«Προσευχηθείτε για εμάς, καιγόμαστε»

Στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, «Καλημέρα», υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση από μία γυναίκα, της οποίας ο πρώτος εξάδελφος, μαζί με τα παιδιά του, βρίσκονται αυτή την ώρα μέσα στο πλοίο.

«Προσευχηθείτε για μας, καιγόμαστε» ήταν η δραματική τους έκκληση, όπως μετέφερε συγκλονισμένη η γυναίκα στην τηλεοπτική εκπομπή, μεταφέροντας τα δραματικά δευτερόλεπτα που ζουν οι δικοί της άνθρωποι, μαζί με εκατοντάδες ακόμη. «Αν δεν καούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο».