Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014
Η Κομισιόν ανησυχεί για τη Χρυσή Αυγή
Την ανησυχία της για τα φαινόμενα εξτρεμισμού και ακραίας βίας εξέφρασε η επικεφαλής του Γραφείου Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Μαρία Ασένιους, μιλώντας στη συνάντηση των προέδρων επιτροπών αρμοδίων για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των κοινοβουλίων της ΕΕ.
Η κ. Ασένιους έκανε ειδική αναφορά στη Χρυσή Αυγή.
«Και εδώ στην Ελλάδα είδαμε μια σειρά ενεργειών από τη Χρυσή Αυγή μέχρι τη δολοφονία του Φύσσα» σημείωσε η κ. Ασένιους αναφερόμενη όμως και στην περίπτωση της 17 Νοέμβρη, σε φαινόμενα βίας από τον χώρο της ακροαριστεράς και «το διπλό έγκλημα, αντίποινα στη δολοφονία του ράπερ».
Είναι σημαντικό να προβληματιστούμε πώς αναπτύσσεται αυτό το φαινόμενο, υπογράμμισε η επικεφαλής του Γραφείου Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων και αναφερόμενη στη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη, τόνισε ότι απέναντι στην ατζέντα της βίας και της μισαλλοδοξίας που αναπτύσσεται στις κοινωνίες των κρατών-μελών, η αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αντιθέτως, ως λύση προέκρινε την πρόληψη.
Στην κοινή συνάντηση είχε περιληφθεί ως θεματική ενότητα «η ευαισθητοποίηση στα φαινόμενα βίαιου εξτρεμισμού» και κατά τη διάρκεια αυτής ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Σταύρος Λαμπρινίδης, έκανε ειδική αναφορά στην τρόικα και στον τρόπο λήψης αποφάσεων, σημειώνοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι θέματα αντίθετα με τις πολιτικές για τους μισθούς, τις συντάξεις ή την εκπαίδευση.
«Πρόκειται για ζητήματα που ποτέ στην Ευρώπη δεν τα αναφέρουμε ως ανθρώπινα δικαιώματα. Με βάση τις διεθνείς συνθήκες όμως είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν λέει κανείς ότι κάποιος πρέπει να έχει αυτόν τον μισθό ή τη σύνταξη, διαφορετικά παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχει όμως γενική υποχρέωση και κατεύθυνση ότι πρέπει να προασπιζόμαστε το δικαίωμα του καθενός ατομικά να έχει αυτές τις ασφάλειες» ανέφερε.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα από το 1979 έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες νομικές βάσεις για την παραδειγματική τιμωρία των συμπεριφορών αυτών, ενώ αναφέρθηκε και στις δράσεις για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
Αναφέρθηκε στον Κώδικα Μετανάστευσης που κατατέθηκε στη Βουλή και ο οποίος, μεταξύ άλλων, «προκρίνει το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, αντιμετωπίζει ευνοϊκά τους μετανάστες δεύτερης γενιάς και εναρμονίζει την εργατική με τη μεταναστευτική νομοθεσία, ενώ απλοποιεί τη διαδικασία χορήγησης άδειας διαμονής μειώνοντας δραστικά τη γραφειοκρατία».
Κατά τη συζήτηση της θεματικής ενότητας «αποτίμηση του προγράμματος της Στοκχόλμης: τα επόμενα βήματα», ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, τόνισε ότι ο σχεδιασμός θα πρέπει στο εξής να συμβάλλει στη βελτίωση της συνοχής των επιμέρους πολιτικών στο πεδίο της δικαιοσύνης.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη εμπέδωσης μηχανισμών, με ακρογωνιαίο λίθο την αμοιβαία εμπιστοσύνη όσων εμπλέκονται με τη δικαιοσύνη και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της δικαιοσύνης.
Η Μαριέττα Καραμανλή, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των χωρών στα θέματα που σχετίζονται με το άσυλο και τη μετανάστευση.
Η Φρανσουάζ Λε Μπάιγ, Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογράμμισε ότι η καταπολέμηση της απάτης με εθνικά μέσα διευκολύνει τη ζωή των εγκληματιών και γι’ αυτό προτείνεται η ευρωπαϊκή εισαγγελία με στόχο να βρεθεί μια λύση στην κρίση του κράτους δικαίου.