Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Το Λύκειο Ελληνίδων Βρυξελλών σας παρουσιαζει το εργο Η μικρή μας πόλη, του Thornton Wilder

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βρυξελλών παρουσιάζει στο κοινό των Βρυξελλών το διαχρονικό και διαπολιτιστικό έργο του Wilder, με υπέρτιτλους με το πρωτότυπο κείμενο για τους ξένους φίλους του, σαν ένα ελάχιστο ψήγμα ποιητικής ηθικής απέναντιστο ξέφτισμα αξιών που βιώνει η πατρίδα μας και άλλα μέρη της Ευρώπης.

Το έργο του
Wilder, μετά από 70 χρόνια παρουσίας στον Ελληνικό χώρο, όχι μόνο πολιτογραφείται «Ελληνικό» μέσα από τη μετάφραση του Βολανάκη, αλλά κρατάει επίκαιρα τα πανανθρώπινα μηνύματά του. Τα κρατάει ίσως περισσότερο από άλλες εποχές σαν ένα πολιτικό αντίβαρο στην ισοπέδωση,στην απαξίωση, στη ρηχή αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας και στο πισωγύρισμα πολώσεων, και αντιεπιστημονικών εμμονών και προκαταλήψεων.




 «Η μικρή μας πόλη» (Our town), γραμμένο το 1938 στον απόηχο του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου και του οικονομικού κραχ του 1929 και στον επερχόμενο εκκωφαντικό ήχο των τυμπάνων του Δευτέρου μεγάλου πολέμου. Έργο γραμμένο με Αμερικανικά ματογυάλια, έμελε γρήγορα να περάσει τα σύνορα όχι μόνο της Αγγλόφωνης λογοτεχνίας αλλά και να μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και να αγγίξει και να γίνει κτήμα διαφόρων πολιτιστικών νοοτροπιών.

Ο λόγος απλός: μέσα από μια σχεδόν κοινότυπη ιστορία μιας μικρής φανταστικής πόλης της Νέας Αγγλίας, ο
Wilder γυρνάει την πλάτη στα διάφορα αντιμαχόμενα ιδεολογήματα, ηλίθιες προκαταλήψειςκαι εμπόλεμα κοινωνικά συστήματα για να πει με τον πλέον ποιητικό τρόπο την ουσιαστική αλήθεια, κοιτώντας τον άνθρωπο βαθιά στη ψυχή του: «…δες πόσο σημαντική είναι η φευγαλέα, σχεδόν ασήμαντη, στιγμή αγάπης που μπορεί να ευτυχήσεις μέσα από τις πιο καθημερινές στιγμές.



Σας περιμένουμε, λοιπόν, όλους στη «μικρή μας πόλη» στο Θέατρο Scarabaeus από την Πέμπτη 3ως και την Δευτέρα 7 Απριλίου (ώρα 19.30). Σύντομα θα κυκλοφορήσουν τα εισιτήρια για τις έγκαιρες κρατήσεις σας.