Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ο σταυρός φέρνει αλλαγές στις ευρωεκλογές

Tα δυο σενάρια στο Εσωτερικών



Έντονες διεργασίες λαμβάνουν χώρα στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στα κομματικά επιτελεία το τελευταίο διάστημα, με δεδομένη την εισαγωγή του σταυρού προτίμησης για τις Ευρωεκλογές. Όπως πληροφορείται το koolnews.gr, ο καθορισμός του τρόπου διεξαγωγής των Ευρωεκλογών έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία και απομένουν λεπτομέρειες για την οριστικοποίησή του.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάστηκαν δυο βασικά σενάρια: σύμφωνα με το πρώτο, η επικράτεια θα μεταβληθεί σε τεράστια πολιτική αρένα με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Σύμφωνα με το δεύτερο, το οποίο έπεσε στο τραπέζι, η επικράτεια θα μπορούσε να σπάσει είτε σε τέσσερα (γεωγραφικό κριτήριο) είτε σε εφτά κομμάτια (σύμφωνα με τις Γενικές Γραμματείες Αποκεντρωμένης διοίκησης). Το δεύτερο σενάριο όμως αποδεικνύεται εξαιρετικά προβληματικό για πολλούς λόγους.

Σύμφωνα με αυτό, δεν θα μπορούν να εκλέξουν όλα τα κόμματα ευρωβουλευτές, καθώς από τον διπολισμό θα ευνοηθούν τα δύο πρώτα κόμματα, τα οποία και θα μοιραστούν κατά πάσα πιθανότητα τις 21 έδρες των Ευρωεκλογών. Αυτό θα συμβεί γιατί δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ δεν υπάρχει και αρκετός χρόνος για να θεσπιστεί ένα αναλογικό σύστημα, παρόμοιο με αυτό των εθνικών εκλογών. Να σημειωθεί πως ακόμα και αν βρισκόταν η φόρμουλα για ένα τέτοιο σύστημα, η πολυπλοκότητά του θα ήταν εξαιρετικά μεγάλη, μιας και θα έπρεπε να κατανεμηθούν 21 και όχι 300 έδρες, όπως στις εθνικές εκλογές.

Αρμόδια πηγή του Υπουργείου Εσωτερικών σημείωνε χθες πως έχει αποκρυσταλλωθεί το τελικό σχέδιο που θα προτείνει στα κόμματα της συγκυβέρνησης ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, αυτό θα περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους:
  • μια ενιαία εκλογική περιφέρεια.
  • οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του υποψηφίου αυξάνονται σε 2 σε ΜΜΕ πανελλήνιας και σε 4 σε ΜΜΕ περιφερειακής εμβέλειας.
  • οι εκλογικές δαπάνες ορίζονται περίπου στα 135.000 ευρώ, όσο και το budget ενός υποψηφίου της Β’ Αθήνας.
  • Οι σταυροί προτίμησης θα είναι 4, σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργού.
  • Ο υποψήφιος για τις Ευρωεκλογές θα μπορεί να λειτουργεί προεκλογικό κέντρο, κατά τα πρότυπα των εθνικών εκλογών, σε όροφο και όχι ισόγειο, ενώ αυστηροί περιορισμοί τίθενται για την αφισοκόλληση και τη ρύπανση.
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η πρόταση του Υπουργείου να βρεθεί σε επίσημη διαβούλευση με τα κομματικά επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχε ορισθεί συνάντηση των κομματικών αντιπροσωπειών με τον αρμόδιο Υπουργό, χωρίς να αποκλείεται πως μπορεί να γίνει κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν χθες στο koolnews.gr πως είναι δεδομένη η συναίνεση του κόμματος στη θέσπιση μιας και μόνο περιφέρειας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται πολλά προβλήματα με την κατανομή των εδρών και τη λειτουργία της απλής αναλογικής.

Πάντως, το τελικό σχέδιο που εκπονείται είναι ήδη τρόπον τινά προϊόν συναίνεσης, μιας και ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Γιάννης Ιωαννίδης, είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ και βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή με την κομματική ηγεσία.