Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

«Παγίδα» για 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στο E9



«Παγίδα» για 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που τακτοποίησαν τους ημιυπαίθριους χώρους των σπιτιών τους το 2010 με τον νόμο Μπιρμπίλη, περιλαμβάνει το νέο έντυπο Ε9 όπως προκύπτει από τις διευκρινίσεις που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν δημοσιεύματα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως φέτος πρέπει να δηλώσουν στο Ε9 όχι μόνο τα αυθαίρετα αλλά και τους ημιυπαίθριους και θα πρέπει να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μετά την τακτοποίηση και όχι όσα αναφέρονταν στο συμβόλαιο.

Ωστόσο η ρύθμιση του 2010 προέβλεπε ότι τα επιπλέον τετραγωνικά θα υπολογίζονταν σαν τεκμήρια και όχι για τον φόρο ακίνητης περιουσίας και ότι στο E9 θα καταγράφονταν μόνο αν είχαν δηλωθεί πριν την τακτοποίηση ή σε περίπτωση που θα μεταβίβαζαν το ακίνητο.

Όμως, με την ενσωμάτωση του ΦΑΠ στον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων δεν υπάρχει διάκριση για τους ημιυπαίθριους αυτούς, έτσι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο, για όλα τα τετραγωνικά.

Ως προς αυτό, στελέχη του οικονομικού επιτελείου επικαλούνται ως νομική βάση σχετικό άρθρο του νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητων, το οποίο αφορά στην επιφάνεια υπολογισμού του νέου φόρου.