Άλλοι επέστρεψαν σπίτια τους, άλλοι στις δουλειές τους, ενώ ορισμένοι ετοιμάζονται να ανοίξουν πανιά για νέους επαγγελματικούς ορίζοντες.
Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μπορεί να έχασε την έδρα του στη Βουλή, αλλά επέστρεψε στην έδρα του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα ξεκίνησε συνεργασία ως αρθρογράφος στα «Νέα» με δική του στήλη δύο φορές την εβδομάδα. Ο πρώην υπουργός της ΝΔ, πάντως, παραμένει ενεργός πολιτικά, αφού διατηρεί το πολιτικό γραφείο του στον Πειραιά.
Στα παλιά του πανεπιστημιακά λημέρια επέστρεψε και ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος αποφάσισε να μην πολιτευτεί εκ νέου με τη ΝΔ. Ο αυστηρός στη βαθμολογία καθηγητής διδάσκει στο μεταπτυχιακό τμήμα Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών. Εχει ένα γκρουπ 35 φοιτητών με τους οποίους ασχολείται όλη την εβδομάδα.
Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, που άλλαξε τελευταία στιγμή ψηφοδέλτιο και έθεσε υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του Γιώργου Παπανδρέου, δεν εξελέγη στη Λάρισα. Αμεσα επέστρεψε στο γραφείο του στο κεντρικό υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στη Διεύθυνση Μελετών. Ο πρώην υπουργός εργάστηκε ως ειδικός συνεργάτης στην Εθνική από το 1996 μέχρι το 2007, οπότε και πολιτεύτηκε. Λόγω οικονομικής δυσπραγίας ο Φ. Σαχινίδης έκλεισε τα πολιτικά του γραφεία.
Τάχιστα επιστρέφει στη δικηγορία και τη δημοσιογραφία ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δεν εξελέγη στη Β’ Αθηνών. Ο πρώην υπουργός της ΝΔ μεταφέρει έπιπλα προκειμένου να ξανανοίξει το δικηγορικό του γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Ταυτόχρονα, είναι σε συνομιλίες με το Kontra για να ενισχύσει την καθημερινή εκπομπή του «Εν καμίνω».
Στα παλιά λημέρια των media επιστρέφει και ο Γιάννης Μιχελάκης που συμπληρώνει 32 χρόνια στη δημοσιογραφία, με διευθυντικές θέσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega και Antenna και σε πολλές εφημερίδες. Ηδη, έχει δεχθεί αρκετές προτάσεις για επιτελική θέση τις οποίες επεξεργάζεται. Εξάλλου, όπως συνηθίζει να λέει, «η δημοσιογραφία είναι με το ένα πόδι στην πολιτική».
Ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Μιχάλης Ταμήλος άλλαξε απλώς όροφο. Εφυγε από τον 3ο όροφο όπου βρίσκεται το πολιτικό του γραφείο στα Τρίκαλα και ανέβηκε στον 4ο όροφο όπου στεγάζεται το γραφείο του ως πολιτικού μηχανικού. Ο Μ. Ταμήλος δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό χώρο από το 1990. Η εταιρεία του είχε φθάσει να έχει τζίρο 4 εκατομμύρια τον χρόνο. Τώρα ξαναρχίζει τις μελέτες και τις κατασκευές ιδιωτικών έργων φτιάχνοντας εργοστάσια, ιχθυοτροφεία και ξενοδοχεία.
Στα κτήματά του επέστρεψε ο Ιορδάνης Τζαμτζής που έχασε την έδρα στην Πέλλα. Εχει 27 στρέμματα με ροδάκινα και τώρα σκέφτεται να γίνει και ελαιοπαραγωγός. Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ ανέβηκε ήδη στο τρακτέρ και έπιασε δουλειά στα χωράφια του.
Στην παλιά του δουλειά, αυτή του ελαιοπαραγωγού, επέστρεψε και ο Παύλος Βογιατζής, πρώην βουλευτής Λέσβου με τη ΝΔ. Ο Π. Βογιατζής έχει 200 στρέμματα και τα καλλιεργούσε από το 1979 μέχρι το 2000. Τώρα θα τα ξαναπιάσει...
Μέρα δεν έχασε ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί στην Εύβοια. Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ επέστρεψε στην ιατρική. Ηδη, ανανέωσε τη συνεργασία του με την Κεντρική Κλινική Αθηνών και άρχισε να χειρουργεί πιο εντατικά από ό,τι στο παρελθόν. Ο Κ. Μαρκόπουλος είναι χειρουργός θώρακος και αγγείων. Στο άμεσο μέλλον ετοιμάζει και νέα ιατρική συνεργασία, ενώ άνοιξε ξανά το ιατρείο του στη Χαλκίδα.
Εκτός κοινοβουλευτικών εδράνων βρέθηκε και η Άντζελα Γκερέκου. Η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με την απόφασή της να μεταπηδήσει στο... παρά ένα από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ σε εκείνο της ΝΔ. Τελικά η πρώην υπουργός έχασε την έδρα στην Κέρκυρα και τώρα προετοιμάζει τα επόμενα βήματά της. «Θέλω να ξεκουραστώ λίγο και μετά θα αποφασίσω», λέει, ενώ συζητά ήδη κάποιες προτάσεις, που δεν θέλει να ανακοινώσει, σχετικά με θέματα Πολιτισμού.
Χρόνο για τον εαυτό του χρειάζεται και ο Γιώργος Ντόλιος, πρώην βουλευτής Εβρου με το ΠΑΣΟΚ. «Θα χρειαστώ δύο μήνες περισυλλογής», λέει, αν και δεν σκοπεύει να απομακρυνθεί από την πολιτική. «Το μικρόβιο της πολιτικής πεθαίνει τελευταίο», τονίζει έπειτα από 25 χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά. Ωστόσο, κάνει περικοπές. Κλείνει το πολιτικό γραφείο στην Ορεστιάδα και κρατάει το πολιτικό γραφείο στην Αλεξανδρούπολη. Οδοντίατρος στο επάγγελμα, ο Γ. Ντόλιος δεν σκέφτεται να επιστρέψει στο ΙΚΑ. Ενας λόγος παραπάνω αφού έχει συμπληρώσει τα χρόνια για να βγει σε σύνταξη.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής (ΝΔ) μπορεί να έχασε την έδρα του στην Καβάλα, αλλά έχει πιστό επαγγελματικό «σύντροφο» το φαρμακείο που διατηρεί εδώ και δεκαετίες. Εκεί θα επιστρέψει πιο ενεργά.
Εκεί που άφησε το επαγγελματικό νήμα το ξαναπιάνει έπειτα από δέκα χρόνια ο Θάνος Μωραΐτης. Ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας άφησε το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ προς χάριν του Κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου θέτοντας υποψηφιότητα στη Β’ Αθηνών, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός Βουλής. Ετσι ετοιμάζεται να ξαναστήσει τη διαφημιστική εταιρεία που είχε μέχρι το 2004. Μόνο που λόγω κρίσης στον διαφημιστικό χώρο προσανατολίζεται να οργανώσει μία συμβουλευτική εταιρεία που θα ασχολείται και με την επικοινωνία και με το μάρκετινγκ που έχει σπουδάσει.
Χωρίς δουλειά δεν πρόκειται να μείνει ο Μιχάλης Κασσής. Συγκεκριμένα, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ έχει δύο στρωμένες δουλειές που τον περιμένουν... Η πρώτη είναι η τεχνική εταιρεία που έχει από το 1983 με την επωνυμία «Μηχανολογική» και δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα με δημόσια και ιδιωτικά έργα. Η δεύτερη επαγγελματική ενασχόληση του Μ. Κασσή συνδέεται με τον κτηνοτροφικό τομέα. Εχει τρία ορνιθοτροφεία με συνολικά 100.000 κοτόπουλα και μετέχει στον συνεταιρισμό κοτόπουλα «Πίνδος».
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης μπορεί να εξελέγη βουλευτής της ΝΔ, αλλά αποφάσισε ταυτόχρονα με τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα να «ξαναζεστάνει» την καρέκλα του δικηγόρου. Πηγαίνει στο δικηγορικό γραφείο του στη Σόλωνος και ασχολείται και πάλι με το διοικητικό δίκαιο και τα υπομνήματα. Το γραφείο του συνεργάζεται στενά με το δικηγορικό γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.