Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Δώδεκα κι ούτε ένα τηλεφώνημα τον αριθμό της μοναξιάς μου δε χτυπάς και μεγαλώνει η απόσταση για μας.

tsipras-merkel-570


Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής.

Η συνομιλία διήρκεσε 50 λεπτά και οι δύο πλευρές την χαρακτήρισαν εποικοδομητική. Από το πρωθυπουργικό γραφείο λένε ότι η συνομιλία του κ. Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ ήταν σε θετικό κλίμα και στην κατεύθυνση να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα με την κ. σε θετικό κλίμα & στην κατεύθυνση μιας αμοιβαίας επωφελους λύσης για Ελλάδα & Ευρωζώνη

Το τηλεφώνημα, όμως, έρχεται μετά την απόρριψη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών της ελληνικής πρότασης για εξάμηνη παράταση της συμφωνίας, με το αιτιολογικό ότι «δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup τη Δευτέρα».

Αποστάσεις έλαβε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτηρίζοντας ως θετικό πρώτο βήμα το ελληνικό αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης και τονίζοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς και να πει «ναι» ή «όχι»

Η ελληνική κυβέρνηση είχε στείλει τελεσίγραφο στη Γερμανία επτείνοντας έτσι τους δραματικούς τόνους που έχει προσλάβει η διαπραγμάτευση. «Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι.» ξεκαθαρίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Ρέντσι και Γιούνκερ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ενώ μέσω των προσπαθειών για επίτευξη συμφωνίας της Αθήνας με τους εταίρους της, όπως ανέφερε ιταλική κυβερνητική πηγή.

Η ίδια πηγή είπε ότι ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν αναμένεται να παραστεί στο έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής για την Ελλάδα, όπου θα εξεταστεί το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν πως ο Ιταλός υπουργός θα παρέμενε στη Ρώμη, προκειμένου να λάβει μέρος σε ένα σημαντικό υπουργικό συμβούλιο.