Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Eurogroup - Ναυάγιο

eurogroup-570
Δύσκολο προμηνύεται το βράδυ για την κυβέρνηση, με την προοπτική της λύσης στο σημερινό Eurogroup να απομακρύνεται.

«Στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη» σημειώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου. «Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή» ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες προσθέτουν πως η υπαναχώρηση συνίσταται στο ότι η υλοποίηση, δηλαδή η παράταση, του μνημονιακού προγράμματος είχε απομακρυνθεί από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

«Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα» υπογραμμίζουν κυβενρητικές πηγές, προσδίδοντας χαρακτήρα θρίλερ στη διαπραγμάτευση.

Υπενθυμίζεται πως το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι βαρύ, ενώ κατά πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να υπάρξει πρόοδος στις σημερινές συζητήσεις, ώστε, ακόμα και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, να υπάρχει βάση συζήτησης για ενδεχόμενη επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί να πέσει στο τραπέζι και μια πρόταση για ολιγόμηνο μορατόριουμ με τους εταίρους, με σταδιακή εκταμίευση της δόσης των 7,2 δις που εκκρεμεί, έλεγχο από τους θεσμούς που αποτελούσαν την Τρόικα από τις Βρυξέλλες και δέσμευση της κυβέρνησης για σεβασμο των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, καταλαβαίνει κανείς πως η διαπραγμάτευση αποκτά δραματικές διαστάσεις και θα κρατήσει αρκετές ώρες, μιας και μόλις πριν λίγο οι εταίροι μας μπήκαν σε συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα, καθώς προηγήθηκαν άλλα θέματα στην ατζέντα.