Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Tα τρίγωνα του Eurogroup!!!

Όλο το παρασκήνιο πριν από τη συμφωνία
Έντονο ήταν το παρασκήνιο που προηγήθηκε του Eurogroup. Συνεχείς ήταν οι αναβολές για και τελικά άρχισε με τρεις ώρες καθυστέρηση, εξαιτίας μιας ασυνήθιστης διαδικασίας που προτιμήθηκε καθώς από τις 4 μ.μ. υπήρχαν εναλλάξ συναντήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Λίγο πριν τις 7 μ.μ. προσκλήθηκαν τα τηλεοπτικά συνεργεία και οι φωτογράφοι στην κεντρικά αίθουσα, γεγονός που μαρτυρά ότι επίκειται η έναρξη του Eurogroup

Προτού συνέλθει το σώμα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και μετά τη δεύτερη αναβολή - ο Ντάσελμπλούμ είχε πει ότι θα άρχιζε στις 5.30 μ.μ. αντί στις 4 μ.μ. προκειμένου να υπάρξουν κατ' ιδίαν συναντήσεις - ξεκίνησε ένας νέος γύρος αλλεπάλληλων «τριγωνικών» αυτή τη φορά συναντήσεων ευρωπαίων αξιωματούχων με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στον χώρο όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος θα υπάρξει «λευκός καπνός».

«Έχουμε διανύσει όχι ένα, αλλά 10 μίλια και αναμένουμε από τους εταίρους μας να μας συναντήσουν όχι στα μισά, αλλά στο 1/5 του δρόμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συναντήσεις, συσκέψεις και διαμεσολαβητές

Οι Πιερ Μοσκοβισί, Κριστίν Λαγκάρντ και Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέλαβαν ρόλο διαμεσολαβητή και συναντούσαν ξεχωριστά τους Σόιμπλε και Βαρουφάκη για να γεφυρώσουν το χάσμα.

Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και ο Γερμανός ομόλογός του ήταν σε ξεχωριστά δωμάτια από τα οποία... μπαινόβγαινε κόσμος σε έναν πυρετό διαπραγματεύσεων.

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Παράθυρο αισιοδοξίας

Υπάρχει ένα παράθυρο αισιοδοξίας αλλά θα είναι πολύ δύσκολα» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πλησιάζει η συμφωνία.

Σημείωσε μάλιστα ότι «έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και ελπίζω να έχουμε αποτέλεσμα σε λίγες ώρες» ενώ πρόσθεσε: «Μιλάω με τους βασικούς "παίκτες" ώστε να βρεθεί λύση. Υπάρχει λόγος αισιοδοξίας, ελπίζουμε να έχουμε αποτέλεσμα σε λίγες ώρες».

Σόιμπλε: Είναι ζήτημα εμπιστοσύνης

Δεν είναι ζήτημα μόνο μιας χώρας, είναι ζήτημα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στην Ευρωζώνη και σε όλα τα κράτη - μέλη, είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup, απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για ενδεχόμενο Grexit.
Τόνισε ότι «είναι ανάγκη να μπορούμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον».

Σαπέν: Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο Ευρώ

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, τόνισε πως «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο Ευρώ και οι εταίροι να αισθάνονται καλά με την Ελλάδα στο Ευρώ. Η λύση βρίσκεται στις πρωτεύουσες και το Παρίσι έχει να παίξει ένα ρόλο. Όλος ο κόσμος εργάζεται για μια λύση, θα δούμε που θα οδηγήσει αυτό».

«Θέλουμε να βρούμε λύση»

«Θέλουμε να βρούμε μία λύση. Η Ελλάδα έδειξε πως το θέλει. Αλλά οι προϋποθέσεις πρέπει να εκπληρωθούν», δήλωσε κατά την είσοδό του για την συνεδρίαση του Eurogroup ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.
Την ίδια ώρα, τόνισε πως πάντα είναι αισιόδοξος, αλλά «έμαθα την τελευταία εβδομάδα κάποιες φορές έχουμε καλά αποτελέσματα, αλλά δε μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μία δήλωση για αυτή τη συμφωνία».
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σήμερα είναι πιθανό να υπάρξει λύση για την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι η συγκεχυμένη επικοινωνία πρέπει να σταματήσει καθώς πρέπει να γίνει συζήτηση πάνω σε απτές προτάσεις.

«Η ελληνική επιστολή δείχνει καλές προθέσεις»

Την ίδια ώρα, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, δήλωσε πως η ελληνική επιστολή δείχνει καλές προθέσεις.
«Η ελληνική επιστολή δείχνει καλές προθέσεις αλλά αφήνει πολύ χώρο για ερμηνείες. Είναι απαραίτητες οι εξηγήσεις», τόνισε ο Όβερτβελντ.

Ήξερε για τη λύση ο Χανς Γκερτ Σέλινγκ

Δεν απέκλεισε την πιθανότητα να βρεθεί λύση στο σημερινό Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γκερτ Σέλινγκ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup. Τις τελευταίες εβδομάδες έμαθα ότι κάποιες φορές έχουμε καλά αποτελέσματα, έχουμε συμφωνία, αλλά δεν μπορούμε να την αποτυπώσουμε σε μια κοινή δήλωση, ανέφερε ο Χ. Σέλινγκ.

«Θα έπρεπε να είναι πιθανό να καταλήξουμε σε μια λύση και σε μια σαφή συμφωνία για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη», πρόσθεσε.

Μοσκοβισί: Αναγκαία και εφικτή η συμφωνία στο Eurogroup

«Αναγκαία και εφικτή» η συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Χθες το βράδυ έγιναν πολλές συζητήσεις από τις οποίες προκύπτει ότι υπάρχει προσέγγιση θέσεων, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος, από την περασμένη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντέισελμπλουμ, βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και με την Επιτροπή και έχει επιτευχθεί πρόοδος. Βέβαια, πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί, υπάρχει ακόμα δρόμος, αλλά θα εργαστούμε εντατικά για να επιτύχουμε μια συμφωνία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μια λύση είναι εφικτή», σημείωσε ο Γάλλος Επίτροπος, τονίζοντας ότι επιθυμία όλων είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Μένει μόνο μία εβδομάδα ως τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα και είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση», συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί. Δεν θα είναι μια απλή συνεδρίαση, αλλά όλοι επιθυμούν τη λύση, πρόσθεσε.

Είχαν πάρει «φωτιά» τα τηλέφωνα του Τσίπρα και της Μέρκελ τις προηγούμενες ημέρες

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν πάρει «φωτιά» τα τηλέφωνα. Αρχηγοί κρατών και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα, έκαναν προτάσεις και μετέφεραν το κλίμα από την ανταλλαγή απόψεων που είχαν εκείνοι.

Στο τέλος ήρθε και η συνομιλία Τσίπρα-Μέρκελ στην οποία φαίνεται πως μπήκαν οι τελευταίες λέξεις στη διατύπωση.

Οι όποιες διαφωνίες ξεπεράστηκαν στις παραπάνω συναντήσεις πριν από το eurogroup.