Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Φαβορί για την προεδρία ο Αβραμόπουλος

tsipras-avramopoulos-proedros-dimokratias-570
Λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι να μάθουμε τον υποψήφιο για πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Σημαντικό είναι πως ο κ. Αβραμόπουλος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Πάντως προκειμένου να μην διακινηθούν σενάρια, συνεργάτες του πρώην υπουργού Εξωτερικών διευκρινίζουν πάντως ότι παγίως ο κ. Αβραμόπουλος βρίσκεται τα Σαββατοκύριακα στην Αθήνα.

Τις τελευταίες ώρες, εκτός του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας διακινούνται και άλλα ονόματα. Μεταξύ αυτών είναι η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, σύζυγος του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη. Η κυρία Καρυστιάνη φαίνεται ότι αποτελεί επιλογή της Αριστερής Πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της οποίας φαίνεται πως έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου. Από στελέχη της αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ διακινείται επίσης το όνομα του πρώην βουλευτή και υπουργού Μανόλη Δρεττάκη.

Η ανακοίνωση του προσώπου που θα προταθεί από την κυβέρνηση αναμένεται να γίνει εντός των επομένων ωρών και πάντως μέσα στο Σαββατοκύριακο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Πριν ληφθεί απόφαση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα διαβουλευθεί με την ηγετική ομάδα της κυβέρνησης, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ενώ δεν αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι τελικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος η επιλογή στην οποία καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπο που θα προταθεί για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Όλα εκεί οδηγούν και με βάση το ρεπορτάζ και με βάση τη λογική, ωστόσο υπάρχουν φωνές που ζητούν αυτοσυγκράτηση γιατί στο τέλος ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κάνει μια πιο εντυπωσιακή ρελάνς.

Η ουσία είναι ότι "κοντός ψαλμός" αφού το όνομα μπορεί και να ανακοινωθεί εντός της μέρα ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών της ερχόμενης εβδομάδας στην βουλή ενώ ενδέχεται και να συγκληθεί η ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να ανακοινωθεί και να συζητηθεί το πρόσωπο του υποψηφίου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Στο τραπέζι των συζητήσεων πέσανε πολλά ονόματα από τον Κ. Καραμανλή και τον Πρ. Παυλόπουλοέως τη συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη.

Εν τούτοις π κ. Δ. Αβραμόπουλος είναι ο επικρατέστερος ενώ οι σχετικές διαβουλεύσεις στο κυβερνών κόμμα για το πρόσωπο του κ. Αβραμόπουλου έχουν ξεκινήσει πριν ακόμα από τις εκλογές.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που τον καθιστούν επικρατέστερο;

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και νυν Επίτροπος Μετανάστευσης είχε κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και την περίοδο της σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ του τότε κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΝΔ.

Με την επιλογή του κ. Αβραμόπουλου το κυβερνών κόμμα διεμβολίζει το χώρο της Κεντροδεξιάς, αναγκάζει τη ΝΔ σε μια παράταση της εσωστρέφειας που επικρατεί στο κόμμα εδώ και αρκετό καιρό και βάζει ένα ακόμα θεμέλιο στην κατοχύρωση του κεντρώου χώρου που αποτελεί και τη μεγάλη δεξαμένη των ψηφοφόρων.

Παράλληλα, στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη ότι η νέα κυβέρνηση έχει ως πρόταγμα να αναδείξει στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα μία προσωπικότητα με ευρωπαϊκό κύρος που μπορεί να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς αλλά συμβολίζει την ενότητα και την συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων στην χώρα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία λαμβάνοντας πάνω από 181 θετικές ψήφους και όπως όλα δείχνουν θα υπερψηφίσουν οι βουλευτές τουΣΥΡΙΖΑ (149) των ΑΝΕΛ (13 ).

Το Ποτάμι (17) δεν έχει καθορίσει ακόμα την στάση του παρά το γεγονός ότι υπάρχουν φωνές εντός της ΚΟ που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου.

Η ΝΔ είναι διχασμένη αφού κάποιοι θεωρούν αδιανόητο το να μην υποστηριχθεί ένα γαλάζιο στέλεχος στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα ενώ άλλοι ζητούν να καταψηφιστεί η κυβερνητική πρόταση.

Καθοριστική θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του υποψήφιου Προέδρου από την πρώτη ψηφοφορία, που όμως αναμένει την ανακοίνωση του υποψηφίου για να ανακοινώσει την στάση που θα κρατήσει.

Το Σάββατο πάντως ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, εκ των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι το ζήτημα δεν συζητήθηκε κατά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου την Παρασκευή και τόνισε ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμα τίποτα».

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει ακόμα και σήμερα η σχετική συζήτηση, ενώ όσον αφορά στο όνομα του κυρίου Αβραμόπουλου, που φέρεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος, δήλωσε «είναι ένα από τα ονόματα που ακούτε κι εσείς, ακούμε κι εμείς».

Κομματικές πηγές πάντως δεν αποκλείουν να προταθεί και πρόσωπο-έκπληξη της τελευταίας στιγμής από την ηγεσία του κόμματος εάν είναι έντονες οι αντιδράσεις στην ΚΟ για το πρόσωπο του Δ. Αβραμόπουλου.

Σε περίπτωση που ο Δ. Αβραμόπουλος προταθεί και εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην θέση του στην Ε.Ε. σύμφωνα με πληροφορίες θα τοποθετηθεί ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης προκειμένου να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Ο κ. Παπαδημούλης δεν θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης όπως είχε και ο Δ. Αβραμόπουλος, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γιούνκερ και πιθανότατα να του δοθεί κάποιο άλλο ενδεχομένως και το Αλιείας που κατείχε και η κυρία Μαρία Δαμανάκη στην προηγούμενη σύνθεση της Κομισιόν.

Ο κ. Γ. Μηλιός, θα βρεθεί στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου καθώς ήταν τρίτος επιλαχών και έχουν αντικατασταθεί ήδη δύο πρώην ευρωβουλευτές που πήραν θέση στην κυβέρνηση.

Ο Γ. Κατρούγκαλος αντικαταστάθηκε από τον Στ. Κούλογλου και ο δεύτερος επιλαχών Νίκος Χουντής είναι και αυτός αναπληρωτής υπουργός.