Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

OXI σε όλα - δεν βγήκε ούτε ανακοίνωση

Αδιέξοδο σε όλα, δεν βγήκε ούτε ανακοίνωση – Ο Ντάισελμπλουμ παρέπεμψε στο Eurogroup της Δευτέρας
Σε απόλυτο αδιέξοδο κατέληξε η συζήτηση μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της στο Eurogroup της Τετάρτης που συνεδρίασε παρουσία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες.

Μετά από συζήτηση τεσσάρων ωρών δεν κατέστη δυνατό νε βρεθεί κοινός τόπος καθώς αποτελεί αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών η επέκταση ή μη του παρόντος προγράμματος.

eurogroup-570

Το αποκλείει κατηγορηματικά η Ελλάδα, το ζητά με ιδιαίτερη ένταση η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων κρατών της ευρωζώνης. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν εκδόθηκε τελικά κοινή ανακοίνωση, όπως άλλωστε συνηθίζεται μετά το τέλος των εργασιών.

Παρά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις μια λέξη στάθηκε αρκετή για να τιναχθούν όλα στον αέρα. Η Ελλάδα αρνήθηκε κατηγορηματικά να δεχθεί να συμπεριληφθεί η λέξη extend (επέκταση) μαζί με τις λέξεις amend (τροποποίηση) και conclude (ολοκλήρωση) για τις οποίες δεν είχε ουσιαστική διαφωνία.

Τεράστια δυστοκία που φτάνει στα όρια της εμπλοκής παρουσιάζεται στις Βρυξέλλες όπου μετά την τετράωρη συζήτηση στο Eurogroup διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος.

Μετά την αδυναμία να βρεθεί πεδίο σύγκλισης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ελλάδα και Γερμανία φέρονται να διαφωνούν και στις διατυπώσεις που θα περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν, κυρίως στο σημείο εκείνο που θα γίνεται λόγος για παράταση ή μη του υπάρχοντος προγράμματος.

Το βασικό ζήτημα της διαφωνίας αποτελεί μια λέξη στη φράση «extend, amend and conclude», παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη παράταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δέχθηκε έντονες πιέσεις ώστε να ζητήσει παράταση και να αποδεχθεί το πρόγραμμα. όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θεμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημόσιου χρέους. Στο eurogroup αυτό δεν επήλθε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γινεται αποδεκτή».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg στο Βερολίνο Αρν Ντελφς, η πρόταση Βαρουφάκη δεν ήταν «συμπαγής». Ως επόμενο βήμα πάντως, καταγράφεται η έλευση τεχνοκρατών εκ μέρους του Euroworking Group στην Αθήνα, οι οποίοι σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά θα μελετήσουν την πρόταση της Κυβέρνησης.

Στόχος της συνεργασίας αυτής θα είναι η καταγραφή των διαφορών κατά κύριο λόγο μεταξύ της ελληνικής πρότασης και του ήδη υπάρχοντος προγράμματος, με σκοπό η τελική συζήτηση να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, την Δευτέρα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του τέσσερις βασικές αρχές του σχεδίου του για μια νέα οικονομική συμφωνία, με βάση όσα μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ελλάδα επιθυμεί μια συμφωνία που θα παρέχει οικονομική σταθερότητα, οικονομική βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, είπε στους ομολόγους του ο κύριος Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών την Τετάρτη στις Βρυξέλλες χωρίς να προσφέρει λεπτομέρειες», αναφέρει το δημοσίευμα.
Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης η ελληνική αντιπροσωπεία δεσμεύθηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αποπληρώσει το χρέος της, εγκαταλείποντας τις αρχικές θέσεις περί κουρέματος.

Μετά από πολλές ώρες παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συνοδευόμενος από τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ παραχώρησαν σύντομη συνέντευξη Τύπου.

Σε αυτήν εισαγωγικά ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι δόθηκε μια πρώτη ευκαιρία για να συζητηθούν τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνηση. Σημείωσε μάλιστα διπλωματικά ότι υπήρξε κάποια πρόοδος αλλά όχι επαρκής ώστε να εξαχθούν κοινά συμπεράσματα.

Θα πρέπει να συνεχίσουμε την επόμενη Δευτέρα στο Eurogroup,είπε και συνέστησε στους δεκάδες δημοσιογράφους να κάνουν υπομονή έως τότε.

Παρά τις ερωτήσεις που του τέθηκαν ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θέλησε να επεκταθεί περισσότερο αλλά αποκάλυψε μόνο ότι έως τη Δευτέρα δεν θα υπάρξει καμία διαβούλευση ή αποστολή εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα όπως αρχικά είχε κυκλοφορήσει.

Λίγο πριν διακόψει τη συνέντευξη με δική του πρωτοβουλία αποκάλυψε ουσιαστικά την αιτία της διαφωνίας σημειώνοντας ότι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος που λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου είναι η προτιμητέα επιλογή, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Επισήμανε τέλος ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει χρόνος ο χρόνος αυτός είναι βραχύς.

Από τη δική του πλευρά ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι ήταν μια χρήσιμη συνάντηση και για την Ελλάδα η οποία κατάλαβε πως διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ευρώπη. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι υπάρχει ζήτημα διπλής βούλησης: Του ελληνικού λαού, αλλά και των λαών των υπολοίπων κρατών της Ευρωζώνης