Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Νεκρός ο δράστης των επιθέσεων στην Κοπεγχάγη.


Νεκρός σε ανταλλαγή πυροβολισμών έπεσε ο δράστης των δύο επιθέσεων σε πολιτιστικό κέντρο και σε συναγωγή της Κοπεγχάγης
Δράστης των δύο αιματηρών επιθέσεων σε πολιτιστικό κέντρο και σε συναγωγή της Κοπεγχάγης θεωρείται ότι ήταν ο άνδρας που έπεσε νεκρός το πρωί, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό, στην πρωτεύουσα της Δανίας.
«Θεωρούμε ότι ο δράστης τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας (σήμερα) στο σταθμό Νόρεμπρο είναι υπεύθυνος και για τις δύο δολοφονικές επιθέσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Τόρμπεν Μόλγκαρντ Τζένσεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι αρχές θεωρούν ότι ο άνδρας έδρασε μόνος, ωστόσο μέχρι στιγμής η εικασία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Ο άνδρας σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά, αφού προηγουμένως ο ίδιος άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών στη συνοικία Νορέμπρο, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις περιοχές των δύο επιθέσεων.

Η αστυνομία αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του ατόμου αυτού και περιορίστηκε να πει ότι φαίνεται να «εμπνεύστηκε» από την ιδεολογία τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος. Εικάζεται ακόμη ότι ήθελε να μιμηθεί τις επιθέσεις του Ιανουαρίου στο Παρίσι.

Ο επικεφαλής Επιθεωρητής της Αστυνομίας Τόρμπεν Μόλγκααρντ Γιένσεν είπε ότι ότι ο δράστης ήταν γνώριμος των αρχών, οι οποίες όμως δεν είχαν υπ' όψιν τους ενδεχόμενο ταξίδι του στη Συρία ή στο Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου ένοπλος άνοιξε πυρ σε ένα κτήριο όπου φιλοξενείτο μια εκδήλωση για τον ισλαμισμό στην οποία συμμετείχε ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς, γνωστός για μια σειρά σκίτσων του Μωάμεθ. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας 55χρονος άνδρας και τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί.

Λίγες ώρες αργότερα, ένας άνδρας σκοτώθηκε και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς σε μια συναγωγή.

Mαταιώθηκε παρέλαση στη Γερμανία

Mαταιώθηκε την τελευταία στιγμή παρέλαση για το καρναβάλι στην πόλη Μπράουνσβαϊγκ της βόρειας Γερμανίας εξαιτίας μιας «υπαρκτής απειλής» για επίθεση ενόπλων ισλαμιστών.
«Αξιόπιστες πηγές των κρατικών αρχών ασφαλείας γνωστοποίησαν ότι υπάρχει απειλή για επίθεση ισλαμιστικής προέλευσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας
Από τους επισκέπτες ζητήθηκε να μην μεταβούν στην περιοχή όπου ήταν προγραμματισμένη η παρέλαση και να αποφύγουν να επισκεφθούν την πόλη.

Ο ύποπτος ως δράστης των επιθέσεων της Κοπεγχάγης ήταν 22 ετών, είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στη Δανία και το όνομά του είναι Ομαρ ελ-Χουσέιν, σύμφωνα με τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο νεαρός είχε αποφυλακισθεί, μετά την έκτιση ποινής για επίθεση, δύο εβδομάδες πριν από τις χθεσινές επιθέσεις που χαρακτηρίσθηκαν «τρομοκρατικές ενέργειες».

Ο νεαρός, που σκοτώθηκε από την αστυνομία τη νύκτα αφού άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών, ενήργησε, σύμφωνα με την αστυνομία, μόνος και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας της Δανίας για τις σχέσεις του με εγκληματικές συμμορίες.

Σε εξέλιξη επιχείρηση στην Δανία - Δύο συλλήψεις

Η αστυνομία της Κοπεγχάγης διεξάγει μεγάλη έρευνα σε ίντερνετ καφέ κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο ύποπτος ως δράστης των δύο χθεσινών επιθέσεων, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τουλάχιστον δύο άτομα έχουν συλληφθεί, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Η αστυνομία ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι πραγματοποιεί έρευνες σε σπίτια της ίδιας περιοχής, στο Νέρεμπρο, όπου ο ύποπτος σκοτώθηκε τη νύκτα από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας αφού άνοιξε πρώτος πυρ εναντίον τους.

Η αστυνομία είχε εντοπίσει στην περιοχή σπίτι όπου υπήρχαν μεγάλες πιθανότητες να καταφύγει ο ύποπτος. Τα στοιχεία της ταυτότητας του υπόπτου δεν ανακοινώθηκαν , ωστόσο πηγές της έρευνας δήλωσαν ότι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες Πληροφοριών.

Στο Παρίσι, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μεταβαίνει στην πρεσβεία της Δανίας στη Γαλλία «για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον λαό της Δανίας, καθώς και στα θύματα» των επιθέσεων της Κοπεγχάγης.

Ντοκουμέντο: Η στιγμή της επίθεσης στην Κοπεγχάγη

Στην δημοσιότητα δόθηκε ηχητικό ντοκουμέντο της επίθεσης του ενόπλου στην καφετέρια όπου πραγματοποιείτο η εκδήλωση για τον ισλαμισμό, στην Κοπεγχάγη. Στο σοκαριστικό ντοκουμέντο, μία ομιλήτρια διακόπτεται από τα πυρά.