Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

O ρουφιάνος και τα TOR M1

Tor-M1-570
Σε ισόβια καταδικάστηκε ο καταζητούμενος έμπορος όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιάντ ενώ πολυετείς καθείρξεις για τους βασικούς κατηγορούμενους της υπόθεσης των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR M1, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου ελήφθησαν την Τετάρτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο επέβαλε κατά την διάρκεια της δεύτερης δίκης κάθειρξη δεκαπέντε ετών στον Ντίνο Μιχαηλίδη, πρώην υπουργό της Κύπρου. Επίσης καταδικάστηκε σε 15 έτη ο γιος του πρώην υπουργού, παρόλο που η εισαγγελέας αρχικά είχε προτείνει για τους δύο 14 χρόνια.

Ισόβια στον Φουάντ Αλ Σαγιαντ και επιπλέον κάθειρξη 17 ετών (η εισαγγελέας είχε προτείνει ισόβια και κάθειρξη 15 ετών). Σε ισόβια καταδικάστηκε και ο νομικός σύμβουλος του κυπριακού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αναστάσιος Σοφός με επιπλέον κάθειρξη 12 ετών. Η σύζυγος του Σοφού καταδικάστηκε σε 12 έτη, για συνεργεία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Νωρίτερα το δικαστήριο είχε αποφασίσει να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι, υιοθετώντας στο σύνολό της σχεδόν την πρόταση που είχε κάνει πριν από περίπου ένα μήνα η εισαγγελέας της έδρας. Βασικό πρόσωπο στη δίκη ήταν ο πρώην υπουργός της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος ενεπλάκη στην υπόθεση μετά των εντοπισμό εμβασμάτων εκατομμυρίων ευρώ.

Τα χρήματα αυτά κατέληξαν σε offshore και στη συνέχεια σε τραπεζικό λογαριασμό του υιού Μιχαηλίδη, Μιχάλη, στον οποίο συνδικαιούχος εμφανίζεται ο Κύπριος πρώην υπουργός. Ακόμα ένα κεντρικό πρόσωπο στη δίκη ήταν ο έμπορος όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιάτ που καταζητείται, αλλά στο δικαστήριο εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του.

Στη δίκη, ο Νίκος Ζήγρας καταδικάστηκε για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος αλλά δεν είναι στη φυλακή επειδή του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Στη δίκη που μόλις ολοκληρώθηκε η εισαγγελέας της έδρας είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων για τον Ζήγρα σύμφωνα με το protothema,gr: «Δεν ήταν ένας αθώος άνθρωπος. Ήταν δεξί χέρι, εξ απορρήτων του πρώην υπουργού, επωφελήθηκε και αυτός τα μέγιστα. Κανείς δεν έβαλε το κεφάλι του στο ντορβά δωρεάν. Έδωσε τους υπόλοιπους και πήρε ελαφρυντικό. Ανθρώπινο...».