Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

To BBC και οι άλλοι!!!



Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει μία νέα συμφωνία» είναι ο τίτλος του βρετανικού δικτύου BBC, προτάσσοντας τα λόγια του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε ανάλυσή του, ο δημοσιογράφος Άντριου Γουόλκερ αναφέρει ότι αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει δύο θέματα ανοικτά. Πρώτον, το εάν η κυβέρνηση είναι σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της και δεύτερον, την σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών.



«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται παράταση» είναι ο τίτλος του Reuters. Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στον Έλληνα και τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών σχετικά με το χρέος της χώρας έφτασαν σε αδιέξοδο, καθώς η ελληνική πλευρά δεν αποδέχθηκε την πρόταση για εξάμηνη παράταση του προγράμματος.



Σκληρή στάση - όπως ήταν αναμενόμενο - κρατούν τα μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας. Η Handelsblatt κάνει λόγο για αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος και τονίζει ότι ο χρόνος για την χώρα μας τελειώνει, με τους εταίρους να δίνουν διορία μίας εβδομάδας.





Τι αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ

Αναφορές στο αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup και στις θέσεις της Ελλάδας και των δανειστών κάνουν αμερικανικά ΜΜΕ, σε ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες.

Με «πικρία» έληξε η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, «εξασθενίζοντας περαιτέρω τις ελπίδες για ταχεία λύση», αναφέρεται στη New York Times.

Όπως σημειώνεται, «λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης, Έλληνας αξιωματούχος απέρριψε την τελευταία πρόταση των Ευρωπαίων πιστωτών της ως "παράλογη και απαράδεκτη". Η πρόταση ζητούσε από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους ισχύοντες όρους του προγράμματος διάσωσής της».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται και ο «επείγων χαρακτήρας» της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίστηκε τη Δευτέρα με μια έκθεση από την JPMorgan Chase, «υποδεικνύοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες χάνουν καταθέσεις με ποσοστό 2 δισεκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα. Αν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί για τις επόμενες 14 εβδομάδες, οι τράπεζες δεν θα έχουν αρκετά αποθέματα σε ετοιμότητα για την έκδοση νέων δανείων, σύμφωνα με την έκθεση».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της στις Βρυξέλλες έληξε τη Δευτέρα, μετά από τη θέση της νέας κυβέρνηση της χώρας πως «δεν μπορούσε να αποδεχθεί τις προτάσεις για να τηρήσει τους όρους του πακέτου διάσωσης».




Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε ότι τα αιτήματα του Eurogroup ήταν «παράλογα» και «απαράδεκτα».

Δημοσίευμα στη Wall Street Journal επισημαίνει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την χρηματοδότηση της Ελλάδας «χάλασε απότομα» τη Δευτέρα, «αναδεικνύοντας ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην Αθήνα και τους επίσημους πιστωτές της και προκαλώντας μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ».







Άμεση ήταν η αντίδραση του διεθνούς Τύπου μετά την αποτυχία του Eurogroup με τους Financial Times να κάνουν λόγο για «παταγώδη κατάρρευση των συνομιλιών» για το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνομιλίες των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για το μέλλον της Ελλάδας απέτυχαν παταγωδώς, μετά την οργισμένη άρνηση της Αθήνας να δεχτεί την επιμονή των εταίρων της για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης. Μάλιστα, οι Financial Times επισημαίνουν πως δύο φορές μέσα σε λίγες μέρες οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν και όπως ερμηνεύει κάτι τέτοιο σημαίνει πως η Αθήνα ενδέχεται να βρεθεί σύντομα χωρίς οικονομική στήριξη.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Πίτερ Σπίγκελ ακόμα και αν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για μια συμφωνία παράτασης του ελληνικού προγράμματος εφόσον το αίτημα φτάσει πριν το τέλος της εβδομάδας, το σημερινό αδιέξοδο αποδεικνύει ότι οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι μάταιες.

Χωρίς την προστασία της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για μια ενδεχόμενη αναταραχή στις αγορές και κυρίως για το γεγονός ότι θα μπορούσε να προκληθεί bank run στην Ελλάδα, το οποίο θα ήταν αδύνατο να σταματήσουν, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, το Reuters γράφει ότι η Ελλάδα απορρίπτει την εξαμηνιαία παράταση του προγράμματος, ενώ επισημαίνει πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απέρριψε το προσχέδιο που του πρότειναν οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του στις Βρυξέλλες.

Μετά τη διακοπή των συνομιλιών, επισημαίνει το πρακτορείο, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε πως το Eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει κάθε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα εφόσον η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει την επέκταση του Μνημονίου.
«Είναι ξεκάθαρο πως αν και όποτε υπάρξει αίτημα για επέκταση και αν υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις από τις ελληνικές αρχές να παραμείνουν στο πρόγραμμα, τότε ο επικεφαλής του Eurogroup θα ανακοινώσει την επόμενη συνεδρίαση», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Από την άλλη ο βρετανικός Guardian γράφει πως η Ελλάδα δε συμφώνησε στην επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος, τονίζοντας πως η χώρα έφτασε πολύ κοντά στο να βγει από την Ευρωζώνη μετά τη διακοπή των συνομιλιών με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών. Μάλιστα, το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, ο οποίος περιέγραψε την επιμονή στην παραμονή του τρέχοντος προγράμματος ως «παράλογη».

Το Bloomberg αναφέρει ότι οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους τελείωσαν απότομα. Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του Μαλτέζου ΥΠΟΙΚ, Edward Scicluna που τόνισε ότι «ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα» και πρόσθεσε πως «αυτός είναι ο βασικός παράγοντας εναντίων της».

Επιπλέον το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών προσπαθούν να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα ώστε να μην βρεθεί μετέωρη μετά το τέλος του μήνα όπου το σημερινό πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του. Χωρίς μια συμφωνία, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό μέχρι το τέλος Μαρτίου, αναγκάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το ευρώ ή εναλλακτικά τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

«Το ναυάγιο αυξάνει τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει εκτός ευρώ», τονίζει το CNBC και παραθέτει τις δηλώσεις Έλληνα τραπεζίτη που είπε ότι η στάση της Ελλάδας θα προκαλέσει «αρρώστια» σε αγορές και τράπεζες. «Είναι αρνητική εξέλιξη για την οικονομία και τις τράπεζες» είπε η ίδια πηγή. «Οι εκροές θα συνεχιστούν. Χάνουμε 400-500 εκατομμύρια την ημέρα. Περιμένουμε ισχυρές πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα αύριο», σημείωσε.

«Η Ελλάδα απορρίπτει ως παράλογη την προσφορά διάσωσης των Ευρωπαίων» αναφέρει το BBC και επισημαίνει ότι το τρέχον πακέτο διάσωσης της Ελλάδας λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις των χωρών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο χρόνος εξαντλείται για την επίτευξη συμβιβασμού, χωρίς τον οποίο η χώρα θα μείνει χωρίς ρευστό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το προαναφερθέν αποτέλεσμα προέκυψε όταν «η Ελλάδα και πάλι αρνήθηκε να ζητήσει παράταση για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα».