Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Από τη Λέρο στις 20 Σεπτέμβρη 2015 πέρασε - O Αμπντεσλάμ ήθελε να ανατιναχτεί μέσα στο στάδιο Stade de France



Από τη Λέρο είχε περάσει ο Αμίν Τσουκρί, ένας από τους συνεργούς του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος συνελήφθη για τις επιθέσεις στο Παρίσι.
Όπως μεταδίδει η γαλλική ιστοσελίδα lexpress.fr, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στις αρχές που διεξάγουν την έρευνα, ο Αμίν Τσουκρί, με το ψευδώνυμο Μονίρ Αχμέτ Αλαάζ, εισήλθε στην Ευρώπη από το νησί της Λέρου στις 20 του περασμένου Σεπτέμβρη.

Και άλλοι τρομοκράτες του μακελειού της 13ης Νοεμβρίου στο Μπατακλάν, μεταξύ των οποίων ο Αμπντελαμίντ Αμπαούντ, φέρονται να έχουν περάσει επίσης από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τη Λέρο.

Οι Σαλάχ Αμπντεσλάμ και Αμίν Τσουκρί πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο των Βρυξελλών σήμερα το πρωί, αφού χθες το βράδυ τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες μετά από τραυματισμό τους κατά την σύλληψή τους, από αστυνομικά πυρά. Παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο, η τοποθεσία στην οποία έχουν μεταφερθεί.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ αποκάλυψε στις βελγικές αρχές ότι «ήθελε να ανατιναχτεί μέσα στο στάδιο Stade de France» τη νύχτα των φονικών χτυπημάτων στο Παρίσι, όμως τελικά άλλαξε γνώμη.

«Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ κατά τη διάρκεια της ανάκρισης από τις αρχές επιβεβαίωσε ότι ήθελε να ανατιναχθεί στο Stade de France, όμως υποχώρησε», δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού σε συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο, ο Φρανσουά Μολέν επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι η αρχική κατάθεση του Αμπντεσλάμ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάθε επιφύλαξη.

Σήμερα οι διωκτικές αρχές του Βελγίου απήγγειλαν επίσημες κατηγορίες σε βάρος του του Αμπντεσλάμ για την ανάμιξη σε φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι ίδιες κατηγορίες απαγγέλθηκαν και εις βάρος ενός άλλου άντρα ο οποίος συνελήφθη χθες, στη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας του Βελγίου.

Ο δεύτερος αυτός άντρας, φέρεται να ονομάζεται Μονίρ Αχμέτ με το ψευδώνυμο Αμίν Τσουκρί. Τα δύο ονόματα εντοπίζονται σε πλαστά έγγραφα, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές.

Ένας τρίτος άντρας που επίσης συνελήφθη χθες στο ίδιο σπίτι, με το όνομα Αμπίντ Α., κατηγορείται ότι συμμετείχε σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και για υπόθαλψη εγκληματιών. Οι ίδιες κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε βάρος μιας γυναίκας, με το όνομα Ντζεμιλά Μ., αλλά αυτή αφέθηκε ελεύθερη σύμφωνα πάντοτε με τις εισαγγελικές αρχές.

Μία δεύτερη γυναίκα αφέθηκε επίσης, ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες.