Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

O ISIS ανέλαβε την ευθύνη

Ο στόχος είναι πια ξεκάθαρος και το ανατριχιαστικό ότι δεν διαφαίνεται τρόπος παρεμπόδισής του. Αν οι επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι προκάλεσαν ανασφάλεια στο σύνολο αυτού που αποκαλούμε δυτικός κόσμος, πλέον πρέπει να θεωρείται γεγονός η κατατρομοκράτηση του.

Η εποχή των «τυφλών» χτυπημάτων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τα πάντα είναι πια στοχευμένα, η τρομοκρατία έχει λάβει διαστάσεις κανονικού ανταρτοπόλεμου. Ως τελευταίο θέατρο αυτού επιλέχτηκε συμβολικά ένας από τους μεγαλύτερους συγκοινωνιακούς κόμβους παγκοσμίως. Εδραζόμενο στην καρδιά της Ευρώπης, το αεροδρόμιο των Βρυξελλών είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυάσχολα της ηπείρου. Πάνω από 260 αεροπορικές εταιρείες και 6.000 εργαζόμενοι απασχολούνται σε αυτό. Μόνο το 2015 πέρασαν από εκεί 23,5 εκατ. επιβάτες. Οι επιθέσεις στο βελγικό Μετρό που ακολούθησαν ως συμπλήρωμα απηχούν στην προειδοποίηση «θα σας βρούμε όπου και αν πάτε».

Το μήνυμα των τρομοκρατών είναι ξεκάθαρο: θα σας πλήξουμε όπου θέλουμε, όποτε θέλουμε, ακόμα και εκεί που τα μέτρα ασφαλείας βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού. Η δική τους επίδειξη δύναμης σε έναν χώρο που υποτίθεται ότι φυλάσσεται εξονυχιστικά αποτελεί μια φρικιαστική διαπίστωση για τις αρχές ασφαλείας όλης της Ευρώπης. Και όχι μόνο βέβαια της Ευρώπης…

Το σημείο που εξερράγη ο ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας μόνο τυχαία δεν επιλογή δεν φαντάζει. Η μία έκρηξη σημειώθηκε στα γραφεία check-in της American Airlines - μοιάζει με μήνυμα προς τις ΗΠΑ ότι «ερχόμαστε και σε σας». Αλλά και να μην πάνε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ποιος ταξιδιώτης, σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο του δυτικού πολιτισμού, μπορεί να αισθάνεται πλέον ασφαλής;

Η συνοικία Μόλενμπεκ στις παρυφές των Βρυξελλών θεωρείται το «κάστρο» των τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Πρόκειται για την περιοχή την υψηλότερη συγκέντρωση μαχητών του ISIS που πήγαν και πολέμησαν στη Συρία και το Ιράκ και επέστρεψαν πίσω εκπαιδευμένοι, σκληραγωγημένοι και έτοιμοι να μεταφέρουν τον πόλεμο στην Ευρώπη.

Τρεις ημέρες πριν από την έλευση του νέου έτους ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε τους τέσσερις βασικούς άξονες της κυβέρνησης του για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ακολούθησαν μια σειρά από συλλήψεις, με αποκορύφωμα την προχθεσινή του διαβόητου Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Το τίμημα όλων αυτών ήταν πολύ βαρύ για το Βέλγιο. Μπορεί η χώρα να μην έχει συμμετάσχει σε αεροπορικές επιδρομές στη Μέση Ανατολή, δεν γλίτωσε όμως από την εκδικητικότητα των τζιχαντιστών.

Αν όμως η 11η Σεπτεμβρίου έδειχνε να αφορά τις ΗΠΑ, το μακελειό στο μετρό της Μαδρίτης (2004) την Ισπανία, η συντριβή του αεροσκάφους στο Σινά τη Ρωσία και η σφαγή στο Παρίσι τη Γαλλία, τώρα το μήνυμα έχει οικουμενικό «αποδέκτη». Όπως ακριβώς είναι και ο χαρακτήρας ενός από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Περίπου 75 χρόνια μετά τη βιωματική εξιστόρηση των γεγονότων του ισπανικού εμφυλίου από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, το μήνυμα των τρομοκρατών μοιάζει να επικαιροποιεί την πιο διάσημη κραυγή αγωνίας που διατυπώθηκε ποτέ στην παγκόσμια λογοτεχνία. «Κι έτσι ποτέ σου μη στέλνεις να ρωτήσεις για ποιον χτυπά η καμπάνα. Χτυπάει για σένα…»

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi και την Corriere della Sera, οι τζιχαντιστές σε μήνυμά τους υποστηρίζουν ότι βρίσκονται πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, δίχως ωστόσο να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα «χτυπήματα».

Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, το μήνυμα της ανάληψης ευθύνης αναρτήθηκε αρχικά στο δίκτυο Amaq, το οποίο αποτελεί επικοινωνιακό όργανο των τζιχαντιστών και στη συνέχεια την αναπαρήγαγε ο ιστότοπος Telegram.

Επισημαίνεται πως οι τρομοκράτες καταλήγουν εκτοξεύοντας νέες απειλές για περισσότερες επιθέσεις στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα σε δύο υπόπτους εστιάζουν οι βελγικές αρχές μετά τα πολύνεκρα χτυπήματα στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για τους Νατζίμ Λααχράουι και Μοχάμεντ Αμπρινί, δύο άνδρες που κατά πάσα πιθανότητα συμμετείχαν και στις επιθέσεις του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο.






ipoptoi