Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Εκτελέστηκε ο Hacker Hamza με το χαμόγελο στο πρόσωπο!






Τους τελευταίους μήνες κυκλοφορεί στην παγκόσμια μπλογκόσφαιρα μια είδηση, η οποία μπορώ να πω, πως τώρα έχει αρχίσει να φτάνει και στην Ελλάδα.

Η εικόνα που σοκάρει είναι η τελευταία στην οποία βλέπουμε τον Hamza να εκτελείται στην αγχόνη. Η μόνη λογική σύνδεση ανάμεσα στις εικόνες είναι το χαμόγελο που έχουν και οι δύο άνθρωποι.

Στην πραγματικότητα όμως ο Hamza Bendelladj συνελήφθη στην Ταϊλάνδη και στη συνέχεια τον απέλασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες , όπου και δικάστηκε στην Georgia. Αν και πολλοί ισχυρίζονται πως τα χρήματα που κατάφερε να κλέψει, με το κακόβουλο λογισμικό που δημιούργησε, στάλθηκαν σε φτωχούς στην Παλαιστίνη και στη Μέση Ανατολή, πολλοί πιστεύουν ότι ενίσχυε τρομοκρατικές οργανώσεις. Το πιθανότερο βέβαια είναι το πρώτο ενδεχόμενο χωρίς προφανώς να αποκλείεται ολοκληρωτικά και το δεύτερο. Τον τελευταίο καιρό, κυρίως στα social media, αναδημοσιεύεται ο υποτιθέμενος θάνατος του Hamza. Το θέμα όμως είναι πως δεν γίνεται να καταδικαστεί σε θάνατο στην πολιτεία της Georgia (και όχι σε κάποια αραβική χώρα, όπως υπονοείται από τις διάφορες εικόνες) καθώς τα εγκλήματά του ήταν όλα ηλεκτρονικά (οικονομικού χαρακτήρα) και επιπλέον η υπόθεσή του, έχει ήδη εκδικαστεί. Η ίδια η Joan Polaschik που είναι Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αλγερία βγήκε και είπε στο Twitter (μετά την επικίνδυνη εξάπλωση αυτής της ψευδής είδησης στο Internet) πως :

“1/2 Bendelladj Hamza pleaded guilty June 26 for having developed, distributed, and monitored a malicious SpyEye banking Trojan.

2/2 The verdict will take place after a few months. Computer crimes are not capital crimes & are not punished by the death penalty”

Με λίγα λόγια ο Hamza δεν γίνεται να καταδικαστεί σε θάνατο, γιατί το έγκλημα που διέπραξε δεν θεωρείται ως αδίκημα το οποίο τιμωρείται με θανατική ποινή. (Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ).

Η αρχή της διάδοσης της συγκεκριμένης ψευδής είδησης, πρέπει προέρχεται από διάφορες ακραίες φωνές, που υποθέτω πως ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης του. Αναμφίβολα, όλο και κάποιος «ακραίος» μέσα στο δικαστήριο θα πρότεινε την καταδίκη του, σε θάνατο, όσο άτοπο κι αν είναι σαν πρόταση. Παρόλα αυτά καταδικάστηκε σε 60 χρόνια φυλακή (υποθέτοντας πως θα εκτίσει μόνο τα 20 χρόνια της ποινής)

Η αλήθεια είναι πως δεν διαδόθηκε σε ελληνικά ιστολόγια (σε αντίθεση με τα ξένα, στα οποία πήρε τεράστιες διαστάσεις) αλλά κρατώντας μια ιπποκρατική στάση.