Η τελευταία επίθεση στις Βρυξέλλες, το μακελειό στο Παρίσι…
τον περασμένο Νοέμβριο, η σφαγή στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo και η επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστώνης έχουν ένα κοινό σημείο το οποίο δεν διέφυγε της προσοχής των ειδικών: Και οι τέσσερις έγιναν από αδέρφια.
Σύμφωνα με εγκληματολόγους που μίλησαν στο Sky News η τακτική του Ισλαμικού Κράτους να στρατολογεί οικογένειες είναι ηθελημένη προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι καταστροφικές επιθέσεις τους θα ολοκληρωθούν επιτυχώς.
Όπως παρατηρεί η καθηγήτρια Μια Μπλουμ οι «δεσμοί αίματος» αποτελούσαν πάντα ένα μοτίβο για τις αγριότητες καθώς η ίδια έχει ερευνήσει παρόμοια περιστατικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 και τον IRA.
Κατά την κυρία Μπλουμ οι οικογενειακοί δεσμοί αφενός επιτρέπουν στους τζιχαντιστές να «κρύβονται» από το άγρυπνο βλέμμα των αρχών ασφαλείας και αφετέρου αποτελούν έναν εξαιρετικό μηχανισμό λεπτομερούς εξέτασης των υποψηφίων για τους επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους,
Τα αδέρφια Κουασί που χτύπησαν στο Charlie Hebdo
«Είναι τελείως διαφορετική η πίεση που ασκείται σε ένα πρόσωπο για να μην απογοητεύσει την οικογένειά του από ό,τι ισχύει αν απογοητεύσει μια ομάδα» εξηγεί η καθηγήτρια.
Τον περασμένο Νοέμβριο ανάμεσα στους δράστες της επίθεσης στο Παρίσι με τους 130 νεκρούς ήταν τα αδέρφια Σαλάχ και Μπραχίμ Αμπντεσλάμ. Τον Ιανουάριο του 2015 ο Σαίντ και ο Σερίφ Κουασί εισέβαλαν στα γραφεια του Charlie Hebdo και σκότωσαν 12 ανθρώπους. Το 2013 ο 19χρονος τότες Τζοχάρ Τσαρνάεφ και ο αδερφός του τοποθέτησαν δύο βόμβες στη γραμμή του τερματισμού του μαραθωνίου της Βοστώνης σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας 260.
O Σαλάχ και ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ αιματοκύλισαν το Παρίσι
Όπως παρατηρεί από την πλευρά του ο ειδικός σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας Κλιντ Γουάτς, η φυσική στρατολόγηση θεωρείται πολύ πιο αποτελεσματική από μια αντίστοιχη διαδικασία μέσω διαδικτύου παρά το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ισχυρότατη παρουσία στα social media.
«Ο ευκολότερος τρόπος είναι να στρατολογήσεις έναν συγγενή σου και ο αμέσως δεύτερος είναι έναν φίλο» εξηγεί ο Γουάτς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για πολλούς ανθρώπους με φάκελο στην αστυνομία, όπως για παράδειγμα τα αδέρφια Ελ Μπακράουι, η καταφυγή τους στο Ισλαμικό Κράτος είναι «η καλύτερη από όλες τις κακές λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους».
«Πιστεύω ότι η ιδέα ότι ένας εγκληματίας μπορεί να “ανακαλύψει” ξανά τον εαυτό του και να αφήσει πίσω το παρελθόν του έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από το Ισλαμικό Κράτος» καταλήγει ο αμερικανός ειδικός.