Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Γιατί η 21η Ιουλίου είναι η Εθνική Ημέρα Βελγίου;


Το Βέλγιο απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1830. Αλλά γιατί ακριβώς είναι στις 21 Ιουλίου Εθνική Εορτή; Ο λόγος δεν είναι συνδεδεμένος με το 1830, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά με το 1831.

Το 1830, το Βέλγιο είχε αποκοπεί από την Ολλανδία. Τον Φεβρουάριο του 1831, το Εθνικό Κογκρέσο ενέκρινε ένα σύνταγμα το οποίο, εκείνη την εποχή, θεωρήθηκε ως προοδευτικό.
 

Ήταν στις 21 Ιουλίου του 1831 που ο Λεοπόλδος του Σαξ-Κόμπουργκ (Leopold of Saxe-Coburg) ορκίστηκε πίστη στο βελγικό σύνταγμα στην εκκλησία Sint Jacobs στο Coudenberg στις Κεντρικές Βρυξέλλες.
 

Έτσι, ο Leopold I (φωτό) έγινε ο πρώτος βασιλιάς των Βέλγων. Οι μεγάλες δυνάμεις εκείνης της εποχής εποχή αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Βελγίου.

Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων πολιτικών του Βελγίου, δεν μπορούν να θυμηθούν ακριβώς γιατί 21 Ιούλη είναι η Εθνική Ημέρα της χώρας.

Το 2007, ο (τώρα πρώην) πρωθυπουργός Guy Verhofstadt (Φλαμανδοί - Φιλελεύθεροι) ήταν ο μόνος που ήταν σε θέση να απαντήσει μετά από μερικά λεπτά βαθιάς περισυλλογής. Ωστόσο, το έκανε καλύτερα από τον διάδοχό του Yves Leterme (Φλαμανδοί - Χριστιανοδημοκράτες) και τον πρωθυπουργό της Βαλλονίας Rudy Demotte (Γαλλόφωνοι - Σοσιαλιστές), ο οποίοι δεν μπορούσαν να απαντήσουν.