Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Αλέξη; Eίσαι αριστερός;




Το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ήταν «στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουνε». Εμείς ψηφίσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε, αλλά οι κυβερνώντες δεν έφυγαν. Αφού λοιπόν δεν έφυγαν, ο ΣΥΡΙΖΑ το γύρισε το βιολί και άρχισε να θέτει αβολοντέ αιτήματα να ερωτάται για σημαντικές κυβερνητικές αποφάσεις. Ποιος θα γίνει διοικητής της ΤτΕ, ποιος/ά θα γίνει επίτροπος κλπ. Γιατί; Γιατί- λέει- κέρδισε στις ευρωεκλογές και αυτό προεξοφλεί ότι θα κερδίσει και στις βουλευτικές όποτε αυτές γίνουν. Ενδεχομένως κάποια στελέχη της Κουμουνδούρου να έχουν… κληρονομικό χάρισμα. Ουδέποτε όμως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προεξοφλεί το αποτέλεσμα των βουλευτικών.

Και αν δηλαδή, ο Ντράγκι και οι λοιποί εταίροι πεισθούν και από αυτά που λέει ο Αλέξης Τσίπρας και (μην το πάρετε στα σοβαρά) διαγράψουν το χρέος χωρίς όμως να περιμένουν να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση; Τότε τι θα γίνει; Θα έχει πιθανότητες να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις βουλευτικές εκλογές;

Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα τα προαναφερόμενα εμπεριέχουν στοιχεία επιπολαιότητας. Και ταυτοχρόνως νομιμοποιούν φωνές σαν αυτές που ακούστηκαν χθες από τον Ρ/φ «στο Κόκκινο», όπου κάποιος κύριος, έδινε υπόσχεση σε μια κυρία ότι σε ένα χρόνο θα κάνουν εκπομπή από το στούντιο «Ν» της ΕΡΤ. Διότι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλεί το αποτέλεσμα των βουλευτικών, γιατί κάποιος δεν μπορεί να θεωρεί σίγουρο ότι η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει με το σύνολο των παλιών εργαζομένων και ότι ο ίδιος θα αναλάβει εκπομπή;

Ο προβληματισμός όμως των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικός- και σοβαρός. Μπορεί να λένε ότι αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ οι ευρισκόμενοι στα δεξιά του θα αναγκαστούν να συνεργαστούν μαζί του εκβιαζόμενοι πολιτικά, αλλά τα πράγματα- το ξέρουν και το λένε, δεν είναι τόσο απλά.

Πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμάται ότι θα είναι η «Ελιά» και το «Ποτάμι», μιας και η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ φαίνονται…. χλωμοί. Ωστόσο στην Κουμουνδούρου υπάρχουν άνθρωποι που- αναφερόμενοι στην «Ελιά», τονίζουν ότι δεν μπορεί να φιλοδοξείς βάσιμα σε κυβερνητική συνεργασία όταν απειλείς ότι θα… κλείσεις το μισό ΠΑΣΟΚ στη φυλακή, με πρώτο τον Πρόεδρό του. Ούτε ότι θα συνεργαστείς με το «Ποτάμι» όταν πιστεύεις (και καταγγέλλεις) ότι είναι κατασκεύασμα του συστήματος και μαριονέτα.

Και φτάνουμε στο ζουμί: Ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι για να έχει τύχη το κυβερνητικό τους εγχείρημα οφείλουν να συγκρουστούν με το κατεστημένο (τους «νταβατζήδες» όπως είναι γνωστοί) από την πρώτη στιγμή. Αυτό όμως προϋποθέτει να έχει εκτιμήσει τις δυνάμεις σου γιατί κινδυνεύεις να… φας χώμα και, το κυριότερο, να έχεις την βούληση. Και γι αυτό, κάποιοι έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν και ζητούν από την ηγεσία έμπρακτες αποδείξεις από τώρα!