Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ποιος θα είναι ο επόμενος επίτροπος – Ντόρα, Δημήτρης, Μαρία ή μήπως Νίκη;


Η Τρόικα απήλθε για να επιστρέψει τον Σεπτέμβριο, ο Αντώνης Σαμαράς όμως έχει ακόμη μια σημαντική εκκρεμότητα να κλείσει. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, όπου ξεκίνησε ανεπίσημα και η διαδικασία για την τοποθέτηση των κοινοτικών επιτρόπων.

Όσον αφορά το πρόσωπο που θα προταθεί, τηρείται σιγή ιχθύος από κυβερνητικά χείλη, με αποτέλεσμα κανένα σενάριο και κανένα όνομα που διακινείται να μην βρίσκει θετική ανταπόκριση από κυβερνητικούς παράγοντες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι βασικοί υποψήφιοι είναι τρεις, άλλος με λιγότερες και άλλος με περισσότερες πιθανότητες ανάληψης της θέσης αυτής. Υποψήφια εδώ και πολύ καιρό είναι η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Η κυρία Μπακογιάννη δεν κρύβει πως θα ήθελε να προταθεί για το αξίωμα, ιδίως αν αυτό συνδυάζεται με ένα δελεαστικό χαρτοφυλάκιο. Σε συνομιλητές όμως εκμυστηρεύεται πως δεν έχει δεχθεί ακόμα κανένα τηλεφώνημα, ενώ στην ίδια γραμμή κινούνται και οι συνεργάτες της, οι οποίοι δηλώνουν πως δεν έχουν καμία ενημέρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος είναι επιφυλακτικοί ως προς την περίπτωσή της, αν και η ίδια έχει διεξάγει και lobbying σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Φυσικά, αν η κυρία Μπακογιάννη δεν τοποθετηθεί στις Βρυξέλλες, ο κύριος Σαμαράς γνωρίζει πως θα έχει να αντιμετωπίσει έναν δύσκολο εσωκομματικό σκόπελο, μιας και η βουλευτής Επικρατείας αναμένεται να οξύνει την κριτική της για τις κυβερνητικές κινήσεις-κριτική η οποία εδώ και περίπου δύο μήνες έχει καταλαγιάσει σημαντικά.

Η περίπτωση Κούρκουλα
Άλλη βασική υποψηφιότητα είναι αυτή του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα. Ο κ. Κούρκουλας, πρόσωπο που χαίρει εκτίμησης τόσο από τον κ. Βενιζέλο (συνεργάτης και προσωπικός του φίλος) όσο και από τον κ. Σαμαρά (παλιός του συνεργάτης) θεωρείται επιτυχημένος στον τομέα του, ενώ και λόγω της ενασχόλησης του κ. Βενιζέλου με τα εσωτερικά μέτωπα, είχε την επιτελική ευθύνη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, την οποία κατά κοινή ομολογία έφερε εις πέρας με πλήρη επιτυχία. Σε αυτή την περίπτωση όμως, δύσκολα θα μπορούσε ο Πρωθυπουργός να αποφύγει την γκρίνια της γαλάζιας ΚΟ για ένα ακόμα πρόσωπο που προωθείται σε θέση-κλειδί και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Η σολομώντεια λύση
Η σολομώντειος λύση θα μπορούσε να δοθεί στο πρόσωπο της νυν Επιτρόπου, Μαρίας Δαμανάκη. Όπως λένε από τις Βρυξέλλες, η κυρία Δαμανάκη έκανε εξαιρετικά σοβαρή δουλειά, έστω και αν το χαρτοφυλάκιό της δεν συγκαταλέγεται στα λεγόμενα πρώτης γραμμής (Αλιεία). Αν όμως παρέμενε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κυρία Δαμανάκη, με την πενταετή εμπειρία ήδη στο ενεργητικό της θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα πόστο με περισσότερες ευθύνες.

Η κυρία Δαμανάκη εντάσσεται στην ίδια κατηγορία, αυτή των πασοκογενών, η οποία προκαλεί πονοκεφάλους στους γαλάζιους βουλευτές. Το ζήτημα όμως είναι πως αν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι βρεθούν σε αδιέξοδο, θα μπορούσαν να προωθήσουν την υποψηφιότητα της κυρίας Δαμανάκη ως μια «θεσμική και καθαρά ευρωπαϊκή λύση», με δεδομένη και την εμπειρία της στην Κομισιόν.

Τα αουτσάιντερ
Φυσικά, στην κούρσα υπάρχουν και αουτσάιντερς. Εις εξ αυτών είναι ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αποχώρησε κατά τον προηγούμενο ανασχηματισμό. Ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος διαθέτει εμπειρία ως ευρωβουλευτής, θα επιθυμούσε την επιστροφή στις Βρυξέλλες, το ζήτημα είναι όμως πως την υποψηφιότητά του δεν βλέπουν με θέρμη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έτερο όνομα που ακούστηκε είναι αυτό του πρωθυπουργικού συμβούλου, Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος όμως δύσκολα θα εγκαταλείψει το Μέγαρο Μαξίμου, μιας και από τα χέρια του περνούν κομβικά κυβερνητικά ζητήματα.

Τέλος, το όνομα της μη εκλεγείσας ευρωβουλευτή της ΝΔ, Νίκης Τζαβέλλα, ακούστηκε, πλην όμως οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Φυσικά, από το Μέγαρο Μαξίμου έκαναν σε ανύποπτο χρόνο λόγο ακόμα και για πρόσωπο-έκπληξη, στα πρότυπα της επιλογής του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Σε κάθε περίπτωση, οι απορίες αναμένεται να λυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.