Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Δήμαρχος του Βελγίου διώχνει τους Ρομά με τη βοήθεια... ντεσιμπέλ


Ο Δήμαρχος του Landen, Gino Debroux, σχεδιάζει να διώξει τους ταξιδιώτες τσιγγάνους παίζοντας εκκωφαντική μουσική. Οι ταξιδιώτες Ρομά κατέλαβαν παράνομα ένα ιδιόκτητο οικόπεδο στην βιομηχανική ζώνη την περασμένη Κυριακή.

Οι Ρομά έφτασαν σε τριάντα τροχόσπιτα. Αρχικά συμφώνησαν να αποχωρήσουν μέχρι την Τετάρτη, αλλά χθες ο αρχηγός τους ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή.

Έτσι ο σοσιαλιστής δήμαρχος του δήμου Limburg εγκατέστησε μουσικές υποδομές που θα ταράζουν την περιοχή με δυνατή μουσική από τις 9 π.μ. και μετά. "Μάλλον θα είναι έντονη μουσική που τη δίνει εύκολα στα νεύρα", δήλωσε ο δήμαρχος. Τα τεράστια μεγάφωνα θα παίζουν μουσική στα 95 ντεσιμπέλ.

Δεν είναι όλοι σύμφωνοι με τις προσπάθειες του δημάρχου. Ο Jos Vander Velpen, πρόεδρος του Συνδέσμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρει ότι το κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν γίνεται τίποτα για να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά. "Αυτό είναι ένα σημάδι της αυξανόμενης μίσους απέναντι στις μειονότητες Είναι αρκετά ειρωνικό το γεγονός ότι οι τσιγγάνοι, μουσικοί κατ 'εξοχήν, αναγκάζονται να φύγουν υπό την απειλή της χρήση μουσικής. Τους στέλνουν από το ένα μέρος σε άλλο. Θα πρέπει να κοιτάξουμε για ένα μέρος όπου μπορούν να παραμείνουν".

Ο δήμαρχος Landen δεν μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του Theo Francken, ενός συνάδελφου του δημάρχουν (Lubbeek). Ο κ. Francken πιστεύει ότι ο σοσιαλιστής συνάδελφόςτο παρατραβάει. "Αυτό θυμίζει τις πρακτικές στη Ρουμανία, όπου οι τσιγγάνοι εκδιώχνονται. Η άφιξη των τσιγγάνων στην Lubbeek προκάλεσε πολλή αναταραχή το περασμένο έτος. Μιλήσαμε μαζί τους και ήρθαμε σε συμφωνία. Το συμβούλιο όρισε μια τοποθεσία όπου μπορούν να παραμείνουν. Θα πρέπει να καταβάλλουν ημερήσια αποζημίωση, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό και θα πρέπει να φροντίζουν οι ίδιοι για τα σκουπίδια τους".