Τρίτη 13 Μαΐου 2014

1,7 εκατομμύρια ευρώ κλάπηκαν από λογαριασμούς της Dexia


Η Ομοσπονδιακές δικαστικές αρχές είναι έτοιμες να ασκήσουν δίωξη σε μια σειρά από ρώσους χάκερ που εισχώρησαν στο σύστημα πληροφορικής της πρώην τράπεζας και εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Dexia. Σύμφωνα με ένα άρθρο στην έκδοση της Δευτέρας της καθημερινής «De Standaard», το hacking ήρθε στο φως μετά από μια σειρά από ύποπτες συναλλαγές το 2009.

Χρόνια έρευνας είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό, από τις Ομοσπονδιακές δικαστικές αρχές, εκείνων που εμπλέκονται στην πειρατεία του εσωτερικού του συστήματος του υπολογιστή της Dexia το 2008 και στην εύρεση εκείνων που προσπάθησαν να μεταφέρουν ένα μεγάλο ποσό των χρημάτων από λογαριασμούς της Dexia σε ένα λογαριασμό σε μια τράπεζα της πρωτεύουσας της Λετονίας Ρίγα.

Οι δράστες φέρεται να είναι μέλη μιας ρωσικής συμμορίας εγκληματιών του κυβερνοχώρου που έχουν κλέψει λεπτομέρειες πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από θύματα σε όλη την υδρόγειο. Η συμμορία διώκεται επίσης στις ΗΠΑ για το γεγονός ότι χάκαρε συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών του χρηματιστηρίου και τραπεζών.

Πέρυσι, οι αμερικανικές δικαστικές αρχές δήλωσαν ότι η ρωσική συμμορία είχε κλέψει τα στοιχεία τραπεζικών καρτών από 160 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και ότι € 1.700.000 είχαν κλαπεί από τους λογαριασμούς της Dexia.

Η εκπρόσωπος τύπου της Δικαστικής Αρχής Lieve Pellens δήλωσε στην εφημερίδα ότι «Εκδώσαμε κλήσεις σε πολλούς Ουκρανούς και τουλάχιστον δύο Ρώσους υπόπτους να εμφανιστούν ενώπιον δικαστών".

«Εξετάζουμε επίσης κατά πόσον μπορούμε να ασκήσουμε δίωξη κατά της Λετονικής τράπεζας», πρόσθεσε η κα Pellens.