Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ο σκηνοθέτης Peter Jackson σε επίσκεψη έκπληξη στη Φλάνδρα


Ο Πίτερ Τζάκσον, ο σκηνοθέτης της τριλογίας του Lord of the Rings και των ταινιών Hobbit, επισκέφθηκε την Τετάρτη που μας πέρασε τη Δυτική Φλάνδρα στο πλαίσιο της περιοδείας του Westhoek που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η αιφνιδιαστική επίσκεψη εξέπληξε τις τοπικές αρχές, καθώς δεν είχαν ιδέα ότι ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης θα ερχόταν.

Ο Jackson είναι Νεοζηλανδός και πολλοί στρατιώτες της Νέας Ζηλανδίας συμμετείχαν στις μάχες στην περιοχή της Mesen - περισσότερο γνωστή από το γαλλικό όνομα Messines - ιδιαίτερα στη μάχη των Messines από τις 7 έως τις 14 Ιουνίου 1917. Περίπου 103.000 στρατιώτες και νοσοκόμες υπηρέτησαν από τη Νέα Ζηλανδία, που είχε πληθυσμό μόλις πάνω από ένα εκατομμύριο. Τα ατυχήματα και οι τραυματισμοί ανήλθαν σε πάνω από 50%: 16.697 νεκροί και 41.317 τραυματίες.

Ο Τζάκσον, ο οποίος είναι γνωστός για το ενδιαφέρον του για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι πρόεδρος του 14-18 Aviation Heritage Trust της Νέας Ζηλανδίας, επισκέφθηκε το νέο άγαλμα ενός στρατιώτη στη Μεγάλη Πλατεία (Grote Markt) της πόλης Mesen, καθώς και το Messines Ridge Cemetery, όπου πολλοί συντοπίτες του βρίσκονται θαμμένοι .

Νωρίτερα την ίδια ημέρα ο Τζάκσον επισκέφθηκε το Passendale και το Zonnebeke. Επισκέφθηκε επίσης το Κέντρο Τουριστικών Πληροφοριών στο Mesen, το οποίο επεκτάθηκε πρόσφατα με επιδότηση από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.

Την Τετάρτη το βράδυ παρακολούθησε την τελετή Last Post στο Menin Gate στο Ypres, όπου το όνομα του προ-θείου του, ο οποίος ήταν ένα από τα θύματα από τη Νέα Ζηλανδία, τιμάται.