Σάββατο 31 Μαΐου 2014

O «χρυσός οδοντίατρος της Γλυφάδας» ποινικολόγοι, πανεπιστημιακοί τα «λαβράκια» της λίστας Λαγκάρντ!!!



Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος τουλάχιστον 10 καταθετών της λίστας Λαγκάρντ για τους οποίους ανιχνεύθηκε εκτεταμένη φοροδιαφυγή και σύμφωνα με εκτιμήσεις το συνολικό πρόστιμο που θα κληθούν να πληρώσουν θα φτάνει το ύψος των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Ένα από τα ονόματα που θα ανακοινωθεί, θα είναι ενός οδοντιάτρου που χαρακτηρίζεται ως ο «χρυσός οδοντίατρος της Γλυφάδας». Ο ίδιος έχει στην κατοχή του, από κοινού με τη σύζυγο του, η οποία είναι οδοντοτεχνίτης και μια εταιρία. Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ εμφανίζεται με μηδενικό υπόλοιπο στη λίστα Lagarde, οι έλεγχοι ανακάλυψαν «κρυφά» εισοδήματα συνολικού ύψους 13,5 εκατ. ευρώ. Ο πολύ γνωστός οδοντίατρος της Γλυφάδας κατέχει πολυτελή αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και μια Porsche.

Εκτός, όμως από τη λίστα Lagarde οι οικονομικοί Εισαγγελείς ενημερώνονται και για την πορεία των ερευνών των εμβασμάτων στο εξωτερικό που πραγματοποιούνται από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου - ΚΕΦΟΜΕΠ.

Οι έλεγχοι έχουν δείξει επιπλέον 80 άτομα που έβγαλαν εξωτερικό περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Τα πρόστιμα και οι συνολικοί φόροι που θα επιβληθούν θα ανέλθουν σε περίπου 80 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς από το ΣΔΟΕ και οι φορολογικοί έλεγχοι σε μεγαλογιατρούς και μεγαλοδικηγόρους της χώρας.

Ανάμεσα στους μεγαλοδικηγόρους ήταν γνωστοί καθηγητές πανεπιστημίων και όσοι τα τελευταία χρόνια έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα κυρίως σε μεγάλες δίκες.

Οι άνδρες του Σώματος στόχευσαν σε πολλούς δικηγόρους, τους λεγόμενους «διαδρομιστές», δηλαδή εκείνους που βρίσκουν πελάτες της τελευταίας στιγμής, κυρίως στα αστικά δικαστήρια. Το «κυνήγι του χαμένου θησαυρού» με τους δικηγόρους που έπαιξε το ΣΔΟΕ επιφύλασσε μεγάλες εκπλήξεις τόσο για τους αξιωματούχους του Σώματος αλλά και για τους οικονομικούς εισαγγελείς.
Το ΣΔΟΕ δεν προλάβαινε να «ανακαλύπτει» πολυτελή σπίτια σε Αθήνα και σε κοσμικά νησιά, εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και εμβάσματα υψηλών ποσών που είχαν κατατεθεί σε τράπεζες του εξωτερικού από το 2010 έως το 2013.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας άνδρες του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν πολλαπλούς ελέγχους σε γνωστά δικηγορικά γραφεία των Αθηνών και της περιφέρειας συλλέγοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθεί ότι 400 δικηγόροι έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή από 500.000 έως 10.000.000 ευρώ έκαστος, ενώ τους έχουν επιβληθεί (ή θα τους επιβληθούν) πρόστιμα που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι από τους ελεγχόμενους δικηγόρους έχουν προχωρήσει σε αγορές πολυτελών ακινήτων στην Αθήνα αλλά και σε κοσμικά νησιά όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Τζια.

Υψηλή παραβατικοτητα υπάρχει, μεταξύ άλλων, στους ποινικολόγους γεγονός που έχει εντυπωσιάσει τους άνδρες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
- Δύο πολύ γνωστοί καθηγητές του πανεπιστήμιου της Αθήνας που έχουν αναλάβει μεγάλες ποινικές υποθέσεις.
- Δικηγόρος που εισέπραξε 1,5 εκατ. ευρώ το διάστημα 2010-2012 χωρίς να το δηλώσει ποτέ στην εφορία, ενώ δεν κατάφερε ούτε να δικαιολογήσει την ύπαρξή τους στο λογαριασμό του με νόμιμα παραστατικά.
- Γνωστός δικηγόρος που δήλωνε 20.000-30.000 ευρώ κατ' έτος αλλά βρέθηκε με λογαριασμούς 4,2 εκατ. ευρώ.

Εκτός από το αδίκημα της φοροδιαφυγής υπάρχει το ενδεχόμενο οι εν λόγω δικηγόροι να δικαστούν ακόμα και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Την ίδια ώρα όμως στο στόχαστρο του επίκουρου Οικονομικού Εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση έχουν μπει περίπου 1.000 δικηγόροι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στην υπόθεση των «ανύπαρκτων γραμματίων προείσπραξης».

Με παραγγελία η οποία έχει σταλεί στα δικαστήρια ολόκληρης της χώρας ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά πλήρη ενημέρωση για «τα στοιχεία ταυτότητος των δικηγόρων που δεν έχουν υποβάλλει γραμμάτια προείσπραξης για τη συζήτηση ποινικών ή αστικών υποθέσεων από 1-7-2010 και μετά, προκειμένου εν συνεχεία να παραγγείλουμε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως προς διακρίβωση τέλεσης αδικήματος φοροδιαφυγής ή άλλου τινός».
Μέχρι στιγμής στις αρμόδιες υπηρεσίες Οικονομικού Εγκλήματος έχουν αποσταλεί περίπου 1.000 ονόματα δικηγόρων για τους οποίους προέκυψε ότι παρίσταντο σε δίκες χωρίς να υποβάλλουν τα απαραίτητα γραμμάτια προείσπραξης.
Φοροδιαφυγή 40 εκατ. ευρώ μόνο από 80 άτομα που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό εντοπίστηκαν έπειτα από ενδελεχείς ελέγχους των οικονομικών εισαγγελέων.

Από αυτούς τους  ελέγχους με τα εμβάσματα (25.000 συνολικά) οι οικονομικοί εισαγγελείς εντόπισαν 80 άτομα με μεγάλες διαφορές, άνω των 500.000 ευρώ. Συνολικά τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο, τα οποία έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς, δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία 38.892.000 ευρώ. Οι μεγαλύτερες διαφορές φτάνουν τα 2.000.000 ευρώ. Τα εμβάσματα των προσώπων τα οποία διέπραξαν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες μετά το 2009 και το ξέσπασμα της κρίσης με κατεύθυνση την Ελβετία, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Αυστρία και άλλους προορισμούς.

Από τη φοροδιαφυγή των προσώπων που εμπλέκονται στα εμβάσματα αναμένεται να εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις. Οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν σύντομα από το ΣΔΟΕ να πληρώσουν, ειδάλλως θα ασκηθεί εναντίον τους κακουργηματική δίωξη. Επιδίωξη πάντως των Αρχών δεν είναι να ανοίξει μακρόχρονη ποινική διαδικασία, αλλά να επιστραφούν τα χρήματα που χρωστάνε οι φοροφυγάδες. Πάντως από τα ονόματα που έχει υπόψη του «Το Βήμα», τα πρόσωπα που ελέγχθηκαν δεν είναι ακόμα τα γνωστά ονόματα που έχουν αναφερθεί στη Βουλή.

Για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων της λίστας Λαγκάρντ, που υπολογίζονται στο 90% των 2.062 καταθετών, ο εισαγγελέας κ. Δραγάτσης κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ και ζήτησε την άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για τους μεγάλους καταθέτες. Ηδη έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί μεγάλων επιχειρηματιών, εκδοτών, αλλά και εφοπλιστών και βιομηχάνων, καθώς και συγγενών τους, που εμφανίζονται ως δικαιούχοι υπολογαριασμών στα περίφημα αρχεία της λίστας.

Μόλις τώρα έφυγαν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής για τις υπεράκτιες εταιρείες της λίστας, μεταξύ των οποίων πρωταγωνιστές μεγάλων σκανδάλων, όχι μόνο των εξοπλιστικών αλλά και επικεφαλής εταιρειών συμβούλων, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν υπερχρεωμένες εταιρείες αλλά οι ίδιοι να είναι εκατομμυριούχοι, αφού φρόντισαν να βάλουν το χέρι τους στο ταμείο των εταιρειών τους και να μεταφέρουν σε προσωπικούς τους λογαριασμούς τα ποσά.

Τα αποτελέσματα των ερευνών για τη μεγάλη κατάθεση των 550 εκατ. ευρώ θα είναι έτοιμα στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα αποκαλυφθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι ιδρυμάτων, καταπιστευμάτων και άλλων σχημάτων πίσω από τα οποία εμφανίζονται καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ. Ως τα τέλη Ιουλίου θα κληθούν οι δικαιούχοι να δώσουν εξηγήσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη...