Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ντιμπέιτ και Τσίπρας: οι αντιδράσεις


Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας εντυπωσίασε χθες δε χωρά αμφιβολίες. Ήταν ο πρώτος σε tweets και έριξε τον προβολέα στα θέματα της Ελλάδας, σε μία βραδιά που έπρεπε να είναι Ευρωπαϊκού χαρακτήρα.

Γιατί εντυπωσίασε; Για δύο λόγους.

Πρώτον κατάφερε και πέτυχε να μιλήσει ελληνικά και να έχει διερμηνεία. Έτσι και δεν έγινε περίγελος μιλώντας αγγλικά αλλά και πέτυχε να δείξει ότι έχει τη δύναμη να ζητήσει κάτι από τους διοργανωτές και να το καταφέρει.

Ο δεύτερος, γιατί γνωρίζοντας ότι δεν έχει ελπίδες για την κατάκτηση αυτής της θέσης, έκανε έναν ωραιότατο προεκλογικό αγώνα για το ΣΥΡΙΖΑ ενόψει αυτής και της επόμενης Κυριακής. Έδειξε στους Έλληνες ότι μόνο με αυτούς ασχολείται, ώστε να ποντάρει στον εθνικό ναρκισσισμό. Δεν ασχολήθηκε με τα ευρωπαϊκά θέματα που, πρώτον, δεν κατέχει και δεύτερον, δεν τον ενδιαφέρουν. Ένας ακόμη λόγος που μίλησε στα ελληνικά ήταν επειδή αυτό ακριβώς ήταν το κοινό του: οι έλληνες ψηφοφόροι της Κυριακής. Το μήνυμα ήταν αποκλειστικά για εκείνους.

Φυσικά αυτό έπληξε και την εικόνα του όσο και την εικόνα της Αριστεράς στην Ευρώπη γενικότερα. Πόσο "Ευρωπαίος" να θεωρηθεί όταν ασχολείται αποκλειστικά με εθνικά θέματα; Πώς να πείσει ότι θα εργαστεί για το καλό της "ενωμένης Ευρώπης" όταν επιτίθεται σε άλλα κράτη-μέλη; Πως το κόμμα του κοιτάει το καλό της Ευρώπης όταν επιλέγει έναν υποψήφιο που τον "ενδιαφέρει" μόνο η δική του χώρα;

Όσον αφορά στους άλλους ομιλητές, η εκπρόσωπος των Πρασίνων Ska Keller εισέπραξε το χειροκρότημα του κοινού όταν εξέφρασε κριτική απέναντι στις συμπεριφορές των τραπεζιτών.

Ο Guy Verhofstadt χειροκροτήθηκε όταν αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν περισσότερα για τους πρόσφυγεσ της Συρίας.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Ο Guy Verhofstadt ήταν ο πιο εκφραστικός και κινητικός, ακόμη και όταν δεν είχε το λόγο.

Ο Martin Schulz είχε μία καλή θέση στο κέντρο που βοήθησε να φαίνεται "προεδρικός".

Ο κ. Juncker (Λουξεμβούργο), ο κ. Schulz (Γερμανία) και ο κ. Verhofstadt (Βέλγιο), είναι όλοι βετεράνοι της πολιτικής της ΕΕ που επιθυμούν περισσότερο την ένταξη στην ΕΕ. Οι αντίπαλοι τους συχνά τους αποκαλούν «φεντεραλιστές».

Η κα Keller από τους Πράσινους, η νεαρότερη μεταξύ των πέντε υποψηφίων, είχε μακράν τη μεγαλύτερη υποστήριξη μέσα στην αίθουσα, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους. Είχε έντονες αντιδράσεις υποστήριξης από το κοινό σε κάθε μία από τις παρεμβάσεις της.

Ο κ. Τσίπρας φάνηκε πιο φρέσκος και ξεκούραστος από τους υπόλοιπους με ένταση στην παρουσία του.