Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες στην Μεγάλη Έκθεση Θαλασσινών στις Βρυξέλλες



 
 
Ξεκινά σήμερα Τρίτη 6 Μαίου στο Heysel των Βρυξελλών η Παγκόσμια Έκθεση Θαλασσινών (Seafood Expo Global) που θα διαρκέσει ως την Πέμπτη 8 Μαΐου, με τη συμμετοχή πάνω από 1.600 παραγωγών από περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου. Στόχος της Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη είναι να υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα της ιχθυοκαλλιέργειας, έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους τροφίμων.

Η ιχθυοκαλλιέργεια, διαδεδομένη τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα παράγει ποικίλα είδη ψαριών και οστράκων χρησιμοποιώντας τόσο τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας όπως τα δίχτυα και οι δεξαμενές, όσο και τις πιο σύγχρονες όπως είναι τα συστήματα ανακύκλωσης νερού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να στηρίξει τον τομέα αυτό ως αναπόσπαστο μέρος της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Στην Ελλάδα η ιχθυοκαλλιέργεια παίζει καταλυτικό ρόλο στην οικονομία δεδομένου του καλού κλίματος της χώρας μας και της εκτεταμένης ακτογραμμής μας, με το 80% της να εξάγεται κυρίως στις ευρωπαϊκές αγορές. Επιπλέον, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί το 8% του συνόλου της ευρωπαϊκής παραγωγής με όγκο μεγαλύτερο των 106.000 τόνων, αξία που ξεπερνά τα 450 εκατομμύρια ευρώ και περισσότερους από 5.500 εργαζόμενους.

Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα, όπως η αστάθεια των τιμών, η περιορισμένη δυνατότητα πρόσβασης στις θαλάσσιες περιοχές, η χρηματοδότηση και οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η Κομισιόν, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του τομέα αυτού για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας και στοχεύοντας να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, έλαβε διάφορες σημαντικές πρωτοβουλίες όπως ο Κανονισμός για την Κοινή Οργάνωση των Αγορών και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, Οδηγία που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ιχθυοκαλλιεργητών θα συμμετάσχει με το δικό του περίπτερο στην Παγκόσμια Έκθεση Θαλασσινών (αίθουσα 6, Περίπτερο 901). Η αρμόδια Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη θα επισκεφθεί αύριο Τετάρτη 7 Μαΐου στις 13.00 το περίπτερο της ελληνικής αντιπροσωπείας όπου θα έχει συνομιλίες με τους ιχθυοκαλλιεργητές σχετικά με τις εξελίξεις, τις προκλήσεις και τα επόμενα βήματα που αφορούν στο μέλλον της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.