Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Θανατηφόρα επίθεση στο εβραϊκό μουσείο

Ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε δύο άνδρες και μια γυναίκα στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες. Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, αλλά δεν επιβεβαιώνει εάν ο ληστής εξακολουθεί να διώκεται. Ένα τέταρτο άτομο τραυματίστηκε σοβαρά.


Ο επιτιθέμενος έφτασε με το αυτοκίνητο, βγήκε, πυροβόλησε ανθρώπους στην είσοδο του μουσείου και επέστρεψε στο όχημα με το οποίο στη συνέχεια και διέφυγε.


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Didier Reynders, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που φτάσανε στη σκηνή, είπε ότι ήταν συγκλονισμένος από την επίθεση. "Άκουσα πυροβολισμούς, έσπευσα εδώ και είδα τα πτώματα στο έδαφος», δήλωσε.

Ο δράστης έφτασε στο μουσείο γύρω 15:50 κουβαλώντας ένα σακίδιο και άνοιξε πυρ πριν φύγει με ένα Audi, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Λένε ότι ένας αυτόπτης μάρτυρας μπορεί να έχει σημειώσει τον αριθμό της πινακίδας.


Ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου είπε ότι όλα δείχνουν πως πρόκειται για αντισημιτική επίθεση. Ο Δήμαρχος Yvan Mayeur δήλωσε πως τρεις άνδρες και μια γυναίκα ήταν τα θύματα σε πιθανώς μια "τρομοκρατική πράξη". «Είναι σαφώς πολύ σοβαρό» και δήλωσε επίσης «το ότι ήταν στο Εβραϊκό Μουσείο δεν είναι τυχαίο».

Ο αυτόπτης μάρτυρας Alain Sobotík είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι είχε δει δύο πτώματα στο λόμπι του μουσείου. Το ένα ήταν "μια νεαρή γυναίκα με το κεφάλι της καλυμμένο με αίμα. Κρατούσε ένα φυλλάδιο και φαινόταν σαν τουρίστρια."

Ο υπουργός Εσωτερικών Joelle Milquet είπε πως όλα δείχνουν σε μια αντισημιτική επίθεση.

Το Βέλγιο έχει εβραϊκό πληθυσμό περίπου 42.000, ενώ περίπου οι μισοί από τους οποίους ζουν στην πρωτεύουσα.

Ο ηγέτης της Εβραϊκής κοινότητας Julien Klener συμφώνησε ότι το κίνητρο ήταν μάλλον αντισημιτικό: "η υπόθεση, και αυτό είναι μια υπόθεση , είναι ότι ήταν κάποιος που δεν προσπάθησε να στοχεύσετε το μουσείο, αλλά το επίθετο« εβραίος».

Ένας αριθμός ατόμων υποβλήθηκαν σε θεραπεία για το σοκ μετά τον πυροβολισμό στην κεντρική περιοχή Sablon της πόλης.


Ο Πρωθυπουργός Elio Di Rupo εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων.