Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Μουντιάλ 2014 - hi-tech Brazuca



Η Adidas έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την Brazuca, την μπάλα που θα χρησιμοποιήσουν οι ομάδες στο εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Μετά τα πολλά παράπονα για την μπάλα του προηγούμενου Παγκοσμίου, την Jabulani, ο γερμανικός κολοσσός αθλητικών ειδών δημιούργησε μια νέα μπάλα, η οποία όπως υπόσχεται η εταιρεία είναι ό,τι καλύτερο έχουν… κλωτσήσει οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές μέχρι σήμερα.

Τι συνέβη
Οι ποδοσφαιριστές κατηγόρησαν την Jubalani ότι ήταν πολύ ελαφριά ενώ ταυτόχρονα ακολουθούσε απρόβλεπτες τροχιές με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολος ο έλεγχός της. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την Jubalani αντιμετώπιζαν οι τερματοφύλακες, που δεν μπορούσαν να υπολογίσουν τη δύναμη ενός σουτ αλλά και την κατεύθυνση της μπάλας με αποτέλεσμα να κάνουν λάθος εκτιμήσεις και να δέχονται εύκολα γκολ.
Τα στελέχη της εταιρείας αλλά και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) ανεπισήμως είχαν αφήσει να διαρρεύσει ότι αυτό ακριβώς ήταν το χαρακτηριστικό που επιθυμούσαν να διαθέτει η μπάλα στη λογική τού να μπαίνουν πολλά γκολ στα ματς. Οπως φαίνεται όμως τα στελέχη της FIFA δεν έμειναν τελικά ικανοποιημένα από την Jubalani και ζήτησαν από την Adidas να κατασκευάσει μια νέα μπάλα. Σύμφωνα με την εταιρεία η Brazuca είναι ένα πραγματικό hi-tech… έργο τέχνης.

Τα «μαγικά« εξάγωνα
Η Brazuca πήρε το όνομά της τον Σεπτέμβριο του 2012 μετά από ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φίλοι του ποδοσφαίρου. Η λέξη brazuca στην τοπική ορολογία σημαίνει «βραζιλιάνικος» και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον βραζιλιάνικο τρόπο ζωής. Τα χρώματα της μπάλας και ο σχεδιασμός με τις κορδέλες συμβολίζουν τα παραδοσιακά πολύχρωμα βραχιόλια ευχών της χώρας και αντικατοπτρίζουν το γεμάτο ζωντάνια και χαρούμενο τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο οι Βραζιλιάνοι.

Πυρήνας της νέας μπάλας είναι ένα επαναστατικό σύστημα έξι συμμετρικών πάνελ πολυουρεθάνης (αφρώδες μονωτικό υλικό) τα οποία διατηρούν μόνιμα το βάρος, τη σφαιρικότητα, την αεροδυναμική και γενικότερα όλα τα χαρακτηριστικά της μπάλας σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Για παράδειγμα, δεν θα αυξάνεται το βάρος και η σταθερότητα της Brazuca ακόμη και σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης. Η σαμπρέλα της Brazuca είναι κατασκευασμένη από ένα είδος λάτεξ που δίνει στην μπάλα την επιθυμητή κάθε φορά αναπήδηση.

Η υφή της αντιγράφει εκείνη της «Finale 13», της επίσημης μπάλας του Champions League. H Brazuca ζυγίζει 437 γραμμάρια και δοκιμάστηκε τα τελευταία 2,5 χρόνια από 600 κορυφαίους παίκτες και 30 ομάδες σε 10 χώρες από τρεις ηπείρους. Είναι η μπάλα που έχει δοκιμαστεί και εξελιχθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μπάλα στο παρελθόν. Ολα αυτά τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της Brazuca τής επιτρέπουν να μπορεί να κινηθεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις και με μεγαλύτερη ακρίβεια από όλες τις προηγούμενες μπάλες. Οπως επισημαίνουν τα στελέχη της Adidas, με την Brazuca ακόμη και το ελεύθερο βολέ ενός τερματοφύλακα μπορεί να έχει την ακρίβεια μιας πάσας λίγων μέτρων.