Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Οι δυο κυρίες αποφασίζουν για το ελληνικό χρέος στην Ουάσινγκτον στις 2 Μαΐου


Η ελληνική οικονομία και η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, αναμένεται να βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την Άνγκελα Μέρκελ στην Ουάσιγκτον στις 2 Μαΐου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στην Γερμανίδα καγκελάριο με την οποία και θα συναντηθεί. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής, Αθανάσιος Έλλις, βασικό θέμα της συζήτησης Λαγκάρντ-Μέρκελ θα είναι είναι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Η συνάντηση, θα γίνει στην έδρα του Ταμείου, στην αμερικανική πρωτεύουσα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα πραγματοποιείται λίγες μόλις ημέρες μετά την πιστοποίηση από την Eurostat της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα. Την ίδια ώρα το Ταμείο εξακολουθεί να πιέζει στο παρασκήνιο για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, την στιγμή που το Βερολίνο και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν να αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο. Επίσημα το Ταμείο αποφεύγει την αντιπαράθεση και περιορίζεται να επισημαίνει την ευρωπαϊκή θέση ότι το θέμα θα εξετασθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Μόλις σήμερα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτημα εάν συμφωνεί το ΔΝΤ για τη μετάθεση της απόφασης για το χρέος της Ελλάδας, θύμισε πως υπάρχει συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα. Το Ταμείο αναμένει -είπε- ότι η διεθνής κοινότητα θα υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της χώρας. Ο κ. Ράις τόνισε ακόμα ότι η επιπλέον χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί από τον επόμενο Απρίλιο και μέχρι το τέλος του προγράμματος θα συζητηθεί στη νέα επιθεώρηση, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά το καλοκαίρι.

Στις 2 Μαϊου, η Άνγκελα Μέρκελ θα γίνει δεκτή στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Ομπάμα με τον οποίο θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν για την Ουκρανία και την κοινή δυτική στάση έναντι της Ρωσίας, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη γερμανική πλευρά είναι οι παρακολουθήσεις της ίδιας της κας Μέρκελ και άλλων Γερμανών αξιωματούχων από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA).