Η πολιτική γραμματεία που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης σε ένα μάλλον μουντό κλίμα, αποφάσισε να συμπληρώσει μόνο τις έξι από τις οκτώ κενές θέσεις, που απέμεναν στο ευρωψηφοδέλτιο.
Οι άλλες δύο παραμένουν κενές για μετά το Πάσχα με την ελπίδα να βρεθεί κάποιο δυνατό όνομα κυρίως από τον καλλιτεχνικό χώρο.
Χωρίς πρόβλημα εγκρίθηκαν πέντε υποψηφιότητες. Στο ψηφοδέλτιο θα είναι λοιπόν ο πρόεδρος γιατρών του κόσμου και γραμματέας της Κοινωνικής Συμφωνίας της Λούκας Κατσέλη, Νικήτας Κανάκης, ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Φουντουλάκης, η πανεπιστημιακός Πέπη Ρηγοπούλου, ο δημοσιογράφος της Αυγής Γιώργος Κυρίτσης και η εργατολόγος Μαρία Καραμεσσήνη.
Τουναντίον δεν προχώρησαν για διάφορους λόγους οι υποψηφιότητες του Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά και του Κώστα Λαπαβίτσα.
Υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου θα είναι ο Ολυμπιονίκης Κρίτων Αρσένης. Το όνομα του ενέκρινε η Πολιτική Γραμματεία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ ανακοινώθηκαν και άλλοι πέντε υποψήφιοι.
Από την σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ «πέρασαν» ακόμα έξι υποψήφιοι. Μεταξύ αυτών είναι η Πέπη Ριγοπούλου, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Επίσης η κ. Ριγοπούλου είναι μία από τους πολλούς που έζησαν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ενώ είναι και συγγραφέας.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει και ο Ολυμπιονίκης Κρίτων Αρσένης που μέχρι πρόσφατα ήταν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ανεξαρτητοποιήθηκε. Το όνομα του εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη αντέδρασε έντονα στην υποψηφιότητα.
Επίσης υποψήφιος θα είναι και ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης και η οικονομολόγος Μαρία Καραμεσσήνη. Μάλιστα, το όνομα της κ. Καραμεσσήνη δεν τέθηκε καν σε διαδικασία ψηφοφορίας και απλά εγκρίθηκε.
Δύο ακόμα θέσεις του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβουν τα ονόματα των Γιώργο Κυρίτση και Νικήτα Κανάκη. Ο κ. Κυρίτσης είναι δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αυγή» και το όνομα του δεν πέρασε από ψηφοφορία, ενώ ο κ. Κανάκης είναι ο επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου και γραμματέας της «Κοινωνικής Συμφωνίας» της Λούκας Κατσέλη.
Μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχουν ανακοινωθεί όλα τα ονόματα καθώς μένουν δύο ακόμα κενές θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, η μία θέση θα καλυφθεί από κάποιο πρόσωπο της μειονότητας της Θράκης και η άλλη θέση είναι ακόμα κενή γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει την απάντηση του Λάκη Λαζόπουλου.
Κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης κυριάρχησαν κυρίως πολιτικά θέματα ενώ από κάποιους χαρακτηρίστηκε ως μια από τις πιο τεταμένες των τελευταίων ετών. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να αναρωτήθηκε εάν υπάρχει λόγος που τίθεται θέμα ευρώ ένα ενάμιση μήνα πριν από τις ευρωεκλογές.
Χαρακτηριστικό της εσωτερικής έντασης είναι πως τα δύο «στρατόπεδα» εντός του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της διαφωνίας για την υποψηφιότητα του Γιάννη Βαρουφάκη και του Κώστα Λαπαβίτσα, υποχώρησαν από κοινό και κανείς από τους δύο δεν θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές.
Ας θυμηθούμε τι συνέβη με την παραίτηση Κρίτων
O Ευρωβουλευτής, παρέμεινε ωστόσο στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά να έθεσε εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ.
Αναλυτικά η επιστολή παραίτησης του Κρίτωνα Αρσένη έχει ως εξής:
«Η πολιτική μου απόκλιση από το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι προφανής και οι διαφωνίες μας δημόσια καταγεγραμμένες. Επίκεντρο αποτελούν η ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης, κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων και υποδομών, η πώληση δημόσιας γης, αρχαιολογικών χώρων και νησιών, η απορρύθμιση της νομοθεσίας και ο ευτελισμός της λειτουργίας του ΥΠΕΚΑ. Κανένα από αυτά δεν είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση. Για όλα αυτά η κρίση στάθηκε μια βολική δικαιολογία. Η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και όχι του δημοσίου συμφέροντος είναι η αιτία τους.
Προερχόμενος από την κοινωνία των πολιτών συμμετείχα το 2009 στο ευρωψηφοδέλτιο ενός ΠΑΣΟΚ που έδινε την μάχη της αυτοκάθαρσης από την διαπλοκή, τη μάχη της εξυγίανσης και της ανανέωσης προσώπων και ιδεών. Όταν ξέσπασε η κρίση έδωσα τον αγώνα να γίνει η κρίση ευκαιρία για τη χώρα, με την αναστροφή της απαξίωσης των θεσμών, της μη εφαρμογής των κοινών κανόνων και της προχειρότητας στο σχεδιασμό πολιτικών. Δυστυχώς, την τελευταία περίοδο η κρίση έγινε δικαιολογία για την πλήρη απαξίωση των θεσμών, τη διάλυση των κοινών κανόνων και τον ευτελισμό της δημοκρατίας μας.
Παρά τις ριζικές πολιτικές διαφωνίες, παρέμεινα στο ΠΑΣΟΚ σεβόμενος ότι είχα εκλεγεί στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Ωστόσο κράτησα αποστάσεις, παύοντας να συμμετέχω στα συλλογικά όργανα και το συνέδριο. Όμως η κυβέρνηση, η οποία εξαρτάται από την ψήφο του ΠΑΣΟΚ, υλοποιεί πλέον την πλήρη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου, των βασικών αγαθών για την επιβίωση των συμπολιτών μας, καταστέλλοντας ταυτόχρονα κάθε δημοκρατική αντίδραση. Είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω την ιδεολογική χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ και να δηλώσω την παραίτησή μου από μέλος του ΠΑΣΟΚ και της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας.
Θα παραμείνω ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και θα συνεχίσω να δίνω τις μάχες μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας των πολιτών απέναντι στην επιβολή παράλογων, αδιέξοδων και αντιαναπτυξιακών πολιτικών της κυβέρνησης.
Στις μάχες αυτές κρατάω παρακαταθήκη τον αγώνα της Μελίνας για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των ιστορικών κέντρων των πόλεων και χωριών μας που αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τουρισμού.
Την επαναστατική επιχείρηση πολεοδομικής ανασυγκρότησης του Αντώνη Τρίτση, που προσπάθησε να σταματήσει την καταστροφική για την οικονομία άναρχη δόμηση και την κερδοσκοπία γης, που αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να γιγαντώσει ως βασική αναπτυξιακή της πολιτική. Την πολιτική αποκέντρωσης της δεκαετίας του ΄80 με το πάγωμα της αντιαναπτυξιακής υπερμεγένθυσης της Αθήνας και την αναπτυξιακή στήριξη της ελληνικής περιφέρειας. Τη θεμελίωση του Ε.Σ.Υ. και την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας. Τα ΚΕΠ, το ΑΣΕΠ, τη "Διαύγεια" και τη δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος, που θέσανε τις βάσεις για ένα δημόσιο πιο λειτουργικό και διαφανές. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά αίτια της κρίσης.
Παραμένω μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνεχίζοντας να δίνω τις μάχες για την ανατροπή της παράλογης και καταστρεπτικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.»