Aνασύνθεση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα βλέπει το περιοδικό Economist σε ανάλυση του με τίτλο «Remaking the political landscape».
Όπως αναφέρει το περιοδικό, η ελληνική οικονομία βελτιώνεται μεν -με έξοδο στις αγορές, αύξηση των τουριστών και ελπίδες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων- ωστόσο το κύμα αισιοδοξίας δεν φαίνεται να διαχέεται και στους Έλληνες ψηφοφόρους ώστε να επιστρέψουν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς η ανεργία παραμένει άνω του 26%, η εργασιακή ανασφάλεια είναι διάχυτη και η φτώχεια απειλεί ευρεία κοινωνικά στρώματα.
Το έγκριτο έντυπο διαβλέπει πολιτικές ανακατατάξεις στην Ελλάδα, χάρη κυρίως στην εμφάνιση του "Ποταμιού" και της "Ελιάς" σε συνδυασμό πάντα με την κατάρευση του παλιού πολιτικού συστήματος. Και στο δημοσίευμα σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Δεν είναι περίεργο που το πελατειακό πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι υπό κατάρρευση. Κάποτε ήταν ευθύνη του πολιτικού να βρει δουλειά στο δημόσιο τομέα για τους ψηφοφόρους. Οι πιο φιλόδοξοι το επέκτειναν και στον ιδιωτικό τομέα».
Και επισημαίνει πως στα μάτια των Ελλήνων η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν την ευθύνη για την κατάρρευση του συστήματος που εκείνοι δημιούργησαν εναλλασσόμενοι στην εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια.
«Ορισμένοι ψηφοφόροι στράφηκαν στα λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα, τα οποία ευαγγελίζονται ριζοσπαστικές λύσεις για τα προβλήματα της Ελλάδας.
Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, δύο νέα μετριοπαθή κεντροαριστερά κόμματα, η Ελιά-με επικεφαλής μία ομάδα ακαδημαϊκών και πρώην υπουργών- και το Ποτάμι του τηλεοπτικού δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη προσπαθούν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε με την πτώση του ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει το άρθρο.
Ειδική αναφορά γίνεται στον «ακροαριστερό» ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον χαρακτηρίζει το δημοσίευμα, και τον Αλέξη Τσίπρα «έναν πύρινο 39χρονο που τρομάζει τους επιχειρηματίες της Ελλάδας μιλώντας για την επιβολή φόρων πλούτου και την αναστολή της πληρωμής των δανείων».
Από την άλλη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντιμετωπίζει «τις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου να επαναβεβαιώσει την εξουσία στο κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του», αναφέρει το δημοσίευμα που προσθέτει πως «ο κ. Βενιζέλος στηρίζει την Ελιά αλλά ο κ. Παπανδρέου αρνείται να τον ακολουθήσει, ενισχύοντας τις υποθέσεις ότι αναζητά μία πολιτική επάνοδο για να σταματήσει την εξαφάνιση του κόμματος».
Σύμφωνα με την ανάλυση, η ΝΔ έχει αποδειχθεί το πιο ανθεκτικό κόμμα, καθώς κατάφερε να επιβιώσει μέσα από τις διαδοχικές αλλαγές στην ηγεσία. «Παρόλα αυτά, από τους ψηφοφόρους της έρχεται κατά κύριο λόγο η υποστήριξη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ενός ομοφοβικού, κόμματος κατά των μεταναστών».
Σημαντική αναφορά γίνεται και για το Ποτάμι στην ανάλυση, που περιγράφει τον Σταύρο Θεοδωράκη ως τον 50χρονο που γυρίζει την Ελλάδα με T-shirt, αθλητικά και το χαρακτηριστικό του σακίδιο, μιλώντας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προωθώντας την αξιοκρατία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους Ελληνες. Αυτές είναι καθησυχαστικές φωνές για τους ψηφοφόρους που έχουν απαυδήσει με τους παραδοσιακούς πολιτικούς, αναφέρει ο Economist.
Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, δίνουν οριακό προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, με τα δυο κόμματα να συγκεντρώνουν διαρκώς γύρω στο 18-20%. Το ΠΑΣΟΚ έχει «βουλιάξει» γύρω στο 3,5% και θα μπορούσε να μην εξασφαλίσει καμία θέση στο ευρωκοινοβούλιο.
Περισσότερο από τρία τέταρτα των ελλήνων ψηφοφόρων θα ήθελαν ο κ. Παπανδρέου να αποσυρθεί από την πολιτική.
Η Χρυσή Αυγή έχει υποχωρήσει στο 8% περίπου από το 11%, όμως θα μπορούσε να ανακάμψει με μια ψήφο συμπόνιας εάν ο κ. Κασιδιάρης, ο οποίος κατεβαίνει ως υποψήφιος της Χρυσής Αυγής για δήμαρχος της Αθήνας, συλληφθεί πριν τις εκλογές της 25ης Μαΐου.
Η Ελιά συγκεντρώνει γύρω στο 5%, όμως θεωρείται από πολλούς ως μια ανιαρή και ξεπερασμένη ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ. Όμως το Ποτάμι έχει μαζέψει ψηφοφόρους με ιλιγγιώδη ταχύτητα, φθάνοντας στην τρίτη θέση με ποσοστό 11-15%, μέσα σε τρεις εβδομάδες από τη σύστασή του.
Ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι το Ποτάμι στηρίζεται από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που είναι αποφασισμένα να σταματήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και, ίσως, να αναγκάσουν τον κ. Σαμαρά να κηρύξει πρόωρες εκλογές αργότερα φέτος. Ο κ. Θεοδωράκης επιμένει πως το κόμμα του χρηματοδοτείται από μικρές συνεισφορές.
Ερωτηθείς από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά του κόμματός του, απάντησε πως «πρέπει να έχεις πολύ θράσος για να θέτεις ερωτήματα για τη χαμηλού κόστους προεκλογική καμπάνια του "Ποταμιού", όταν το κόμμα σου έχει φεσώσει τον ελληνικό λαό με 140 εκατομμύρια». Αναφέρονταν στα απλήρωτα δάνεια του ΠΑΣΟΚ επί αρχηγίας Γ. Παπανδρέου.