Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Eurostat: Στα 3,4 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας




Στα 3,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 (αφαιρουμένης της ενίσχυσης των τραπεζών), ανακοίνωσε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

 
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος (σύμφωνα με την τρόικα) είναι απολύτως συμβατό με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

 
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη Εurostat το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε το 2013 σε 12,7% του ΑΕΠ, ενώ αφαιρούμενης της ενίσχυσης των τραπεζών περιορίζεται στο 2,1% του ΑΕΠ.

 
Ειδικότερα, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε πέρυσι στα 23,109 δισ. ευρώ, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε σε 318,703 δισ. ευρώ και το ΑΕΠ, σε αγοραίες τιμές, ήταν πέρυσι 182,054 δισ. ευρώ.

 
Η Eurostat, όπως ήταν αναμενόμενο, στην επίσημη ανακοίνωσή της δεν αναφέρει επιμέρους τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα τα οποία όμως προκύπτουν από το ύψος του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο οποίο περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη στήριξη των τραπεζών, οι οποίες από μόνες τους δημιούργησαν πέρυσι έλλειμμα 19,272 δισ. ευρώ.

 
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πρωτογενές έλλειμμα πέρυσι (συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης από τη στήριξη των τραπεζών) ήταν 15,887 δισ. ευρώ. Αν από αυτά αφαιρεθούν τα 19,272 δισ. των πιστωτικών ιδρυμάτων, τότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, ύψους σχεδόν 3,4 δισ. ευρώ.

 
Σταϊκούρας: Συμβατά τα στοιχεία της Eurostat με τις αποφάσεις της κυβέρνησης

«Αυτό το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2013, η ικανοποιητική εκτέλεση του εφετινού Προϋπολογισμού, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η μη ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού για το 2014 είναι συμβατά με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης για διανομή «κοινωνικού μερίσματος», επιπλέον αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και μείωση του μη-μισθολογικού κόστους» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

 
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα:

«1ον. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τόσο για το 2012 όσο και για το 2013, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA 95), χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού.

 Ειδικά το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ το 2013, πολύ κάτω από το 3% του ΑΕΠ, και πιο συγκεκριμένα στο 2,1% του ΑΕΠ.

 Κάτω από το μέσο όρο τόσο της Ευρώπης όσο και της Ευρωζώνης.

 
2ον. Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA 95), χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαμορφώθηκε περίπου στα 3,4 δισ. ευρώ.

 
3ον. Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, όπως καθορίζεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ, υψηλότερο τόσο από τους στόχους του (μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα) όσο και από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού (812 εκατ. ευρώ)».

 

 

Συνεδριάζει αύριο το EuroWorking Group


Με το χαρτί του πρωτογενούς πλεονάσματος στα χέρια της η Αθήνα θα διεκδικήσει αύριο κατά τη συνεδρίαση  της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, το ζήτημα της έναρξης της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει και ένα τετρασέλιδο υπόμνημα με τους βασικούς άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου για την οικονομία, το οποίο οριστικοποιήθηκε χθες σε σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.
 

In: Newpost.gr