Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Ψυχικά ασθενείς και επιρρεπείς στο αλκοόλ οι ποδοσφαιριστές


Το άγχος των τραυματισμών, οι αμοιβές, τα στημένα παιχνίδια και οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις δημιουργούν σοβαρά ψυχικά -κυρίως- προβλήματα στους ποδοσφαιριστές, παγκοσμίως.
Η θλίψη, η εξάντληση (κατάρρευση λόγω επαγγελματικών συνθηκών), η κατάθλιψη, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η επιρρέπεια στο αλκοόλ και το κάπνισμα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με έρευνα της FIFPro (Παγκόσμια Ενωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών) σε συνεργασία με έξι εθνικούς συνδέσμους επαγγελματιών ποδοσφαιριστών από τρεις διαφορετικές ηπείρους, προκύπτουν σημαντικά δεδομένα που αναζητούν επειγόντως λύσεις.

Οι εν ενεργεία επαγγελματίες ποδοσφαιριστές εμφανίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ το ποσοστό παθήσεων που εντάσσονται στην «ψυχική ασθένεια» αυξάνεται στους μη εν ενεργεία ποδοσφαιριστές.

Οι αιτίες μπορεί να είναι η καθυστέρηση ή η μη καταβολή της μισθοδοσίας τους και τα «στημένα παιχνίδια». Δηλαδή, η επιτυχής ή μη επιχείρηση προσέγγισής τους με σκοπό τον προκαθορισμό αποτελέσματος.

Στους μη εν ενεργεία ποδοσφαιριστές καθοριστικός παράγοντας είναι το πέρασμα σε μια νέα ζωή που έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την προηγούμενη.

Η FIFPro και οι έξι εθνικές ενώσεις επαγγελματιών ποδοσφαιριστών υποστήριξαν τη διεθνή επιστημονική έρευνα προκειμένου να καλύψουν την έλλειψη γνώσης που υπήρχε σχετικά με τα κρούσματα ψυχικών ασθενειών που παρουσιάζονται στους εν ενεργεία και μη εν ενεργεία ποδοσφαιριστές.

Οι έξι εθνικές ενώσεις επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν είναι της Αυστραλίας, της Ιρλανδίας, της Σκωτίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ολλανδίας και των ΗΠΑ.

Το 60% των 180 εν ενεργεία ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν στην έρευνα αγωνιζόταν τη στιγμή της έρευνας σε σύλλογο που ήταν στη μεγαλύτερη Εθνική κατηγορία.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν 174 σοβαρούς τραυματισμούς στη διάρκεια της μέχρι τώρα καριέρας τους και 170 εγχειρήσεις στις οποίες υποβλήθηκαν και οι περισσότερες έγιναν στα γόνατα και στους αστραγάλους.

Οπως φαίνεται αναλυτικά στο γράφημα που αφορά τους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, το 26% αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας που εκδηλώνονται στους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές είναι τόσο συχνά όσο και σε άλλες ομάδες πληθυσμού. Για παράδειγμα, το αντίστοιχο ποσοστό σε νέους και ενήλικες Γάλλους αθλητές Ολυμπιακών Αθλημάτων είναι 17%, ενώ σε νέους και ενήλικες εργαζόμενους διαφόρων χωρών τα προβλήματα κυμαίνονται σε ποσοστό από 5% έως 25%.

Στην έρευνα για τους μη εν ενεργεία ποδοσφαιριστές συμμετείχαν 121. Περίπου το 65% έπαιξε στη διάρκεια της καριέρας του σε συλλόγους της υψηλότερης εθνικής κατηγορίας. Το 80% είχε έναν ή περισσότερους σοβαρούς τραυματισμούς και το 70 % έκανε μία ή περισσότερες εγχειρήσεις.

Οπως προκύπτει από το γράφημα που αφορά τους μη εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, το ποσοστό που αντιμετωπίζει διάφορες ψυχικές ασθένειες ανέρχεται στο 42%.