Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ημέρες Γαστρονομίας


Οι Ημέρες Γαστρονομίας θα πραγματοποιηθούν φέτος για δεύτερη χρονιά, με τιμώμενη περιοχή τις Κυκλάδες.
 
Οσο η μητέρα θα συνομιλεί με τους παραγωγούς, που θα της μαρτυρούν τα μυστικά για το εύγευστο ντοματάκι Σαντορίνης, ο σύζυγος θα παρακολουθεί στο αμφιθέατρο το «Πρώτο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας», η θυγατέρα θα συμμετέχει στο διαδραστικό εργαστήριο για το branding τοπικών προϊόντων και ο αδελφός της θα έχει απορροφηθεί σε κάποιο ντοκιμαντέρ με αντικείμενο την ελληνική γαστρονομία!
 
Μια τέτοια πολυεπίπεδη εμπειρία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαδραστικά εργαστήρια, συζητήσεις μεταξύ ειδημόνων και γνωστών σεφ και live cooking, επιφυλάσσεται για όσους επισκεφθούν τις Ημέρες Γαστρονομίας, που θα πραγματοποιηθούν για δεύτερη χρονιά στο Μουσείο Μπενάκη, στις 9, 10 και 11 Μαΐου. Το εισιτήριο για μια μέρα κοστίζει 10 ευρώ και για όλο το τριήμερο 25 ευρώ. Την πρωτοβουλία αγκάλιασε πέρυσι ο κόσμος, καθώς καταμετρήθηκαν 5.200 επισκέπτες, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες από τον χώρο της εστίασης και του τουρισμού, δημοσιογράφοι θεματικών περιοδικών, γευσιγνώστες, food bloggers και απανταχού λάτρεις του φαγητού και της ελληνικής κουζίνας.

«Πέρυσι τιμώμενη περιοχή ήταν η Λήμνος, φέτος θα είναι οι Κυκλάδες», εξηγεί στην «Κ» η κ. Ελενα Παπάζογλου, υπεύθυνη επικοινωνίας της διοργανώτριας εταιρείας, Reason To, που υλοποιεί το φεστιβάλ με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη. «Οι περίπου σαράντα παραγωγοί θα προέρχονται από όλη την Ελλάδα, απλώς έμφαση θα δοθεί στα κυκλαδίτικα προϊόντα». Η ειδοποιός διαφορά της εν λόγω εκδήλωσης είναι «ότι σε εμάς οι παραγωγοί εκθέτουν, αλλά δεν πωλούν». Επισημαίνεται ότι η διαδικασία επιλογής των τοπικών παραγωγών είναι ακόμα ανοικτή, οπότε οι διοργανωτές καλούν τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο www.imeres-gastronomias.gr/aicff/submission.html. Οι συμμετέχοντες θα έχουν προτεραιότητα για να συμμετάσχουν σε διεθνή εκπροσώπηση της χώρας, που ήδη βρίσκεται στα σκαριά, στο εξωτερικό.

Σημαντικότερη καινοτομία, ωστόσο, είναι το πάντρεμα της ελληνικής κουζίνας με την τέχνη, έτσι όπως αποτυπώνεται σε σχετικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο πλαίσιο του Athens International Culinary Film Festival, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά, όπως και εικαστική έκθεση με την ίδια θεματολογία. «Θα προβληθούν 15 με 20 φιλμ μικρού μήκους μοιρασμένα και στις τρεις ημέρες του φεστιβάλ», σημειώνει η κ. Παπάζογλου. «Στόχος μας είναι στο απώτερο μέλλον, το φεστιβάλ ταινιών να αυτονομηθεί και να καταστεί θεσμός στην πόλη μας». Επιπλέον, θα υπάρχουν chef που θα μαγειρεύουν με βάση τις ταινίες, «ένα concept εξαιρετικά παιχνιδιάρικο και ενδιαφέρον, ενώ πάνελ με παραγωγούς και σκηνοθέτες και workshops θα πλαισιώνουν το φεστιβάλ κινηματογράφου». Οι ενδιαφερόμενοι κινηματογραφιστές καλούνται να στείλουν δείγμα της δουλειάς τους έως τις 31/5.