Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Μιλάει για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους για να παρει ψηφους ο Γιούνκερ;


 
Ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ δήλωσε πως δεν αποκλείει νέο κούρεμα χρέους αν και η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Προεκλογκά παιχνίδια από τον υποψήφιο για την προεδρία στην Κομισιόν ή ''λαγός'' με γνώση όσων έρχονται;

Όπως και να έχει αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τα λόγια του Γιούνκερ, τόσο για τη στιγμή που επέλεξε να το κάνει, μόλις λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση του πλεονάσματος από την Eurostat, όσο γιατί η συνέντευξη του έγινε ενώ η Ελλάδα βάζει στο τραπέζι τη μείωση του χρέους.

Διαβάστε τι δήλωσε ο Γιούνκερ στην γερμανική Stuttgarter Zeitung, όπου βέβαια έσπευσε να αναγνωρίσει πως η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο.
''Έκανα ολόκληρες νύχτες διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των τραπεζών και των διεθνών δανειστών για την αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν θα ευχόμουν σε κανένα πρόεδρο του Eurogroup να ξανακάνει το ίδιο, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω εντελώς''.

Εκ των υστέρων βέβαια ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνώρισε τις βαρύτατες επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας, και ακόμα πιο καθυστερημένα δηλώνει πως θα ξεκινήσει και μελέτες.
''Τέτοια προγράμματα συνοδεύονταν από υπερβολική κοινωνική σκληρότητα, επειδή δεν είχαμε ασχοληθεί προηγουμένως εντατικά με τις επί τόπου καταστάσεις. Ως πρόεδρος της Κομισιόν θα φροντίσω να υπάρχει και μια μελέτη για τις κοινωνικές επιπτώσεις των μελλοντικών προγραμμάτων''.