Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Ξανά στο προσκήνιο η παρενόχληση βοηθού της από την Ποδηματά

Ανοίγει ξανά το θέμα της παρενόχλησης βοηθού από την Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά.

Το Union Syndicale με επιστολή του ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μη μείνει άπραγο στις καταγγελίες και στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα το κείμενο της δήλωσης αναφέρει:

Ηθική παρενόχληση από βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

"Τον Δεκέμβριο του 2013, το Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECST) αποφάνθηκε υπέρ του διαπιστευμένου κοινοβουλευτικού βοηθού (APA), ο οποίος, υποστηριζόμενος από τη Union Syndicale, υπέβαλε προσφυγή κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για λόγους ηθικής παρενόχλησης από τον προϊστάμενό του, σημαίνοντα ευρωβουλευτή.
 
Στην απόφασή της, η ECST ακύρωσε την παράνομη απόλυση του βοηθού, καθώς και την άρνηση του Κοινοβουλίου να το βοηθήσει, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης (το οποίο ορίζει ότι «Η Ένωση παρέχει βοήθεια στον υπάλληλο, ιδίως σε περίπτωση διώξεως εναντίον οποιουδήποτε προσώπου των δραστών απειλών, προσβλητικό ή δυσφημιστικό πράξεις ή δηλώσεις, ή οποιαδήποτε επίθεση στο πρόσωπο ή την περιουσία αυτού ή μέλους της οικογενείας του, λόγω της ιδιότητάς του ή των καθηκόντων του").
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνείται να εφαρμόσει αυτές τις απαιτήσεις και να εξετάσει την καταγγελία της ηθικής παρενόχλησης εναντίον του ευρωβουλευτή. Ενεργώντας κατ' αυτόν τον τρόπο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αγνοήσει τα αιτήματα του ECST. Το πρώτο αίτημα είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διεξάγει διοικητική έρευνα και να ανακρίνει τον ευρωβουλευτή (και άλλους). Το δεύτερο είναι ότι ο βοηθός πρέπει να αποκατασταθεί και να συνεχίσει να επωφελείται από τα δικαιώματα και τα προνόμιά του. Ωστόσο, αυτός ο βοηθός συνεχίζει να μην έχει πρόσβαση στα κτήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το intranet και λογαριασμό e -mail της εργασίας του. Με τον τρόπο αυτό, το ΕΚ έχει εμποδίσει αυτόν το βοηθό από το να αναζητήσει ενεργά άλλη θέση εντός του Κοινοβουλίου. Ως εκ τούτου αναγκάστηκε να υποβάλει νέα καταγγελία σχετικά με τους λόγους της μη εκτέλεσης της απόφασης του ECST το Δεκεμβρίου 2013. Το ΕΚ παρέλειψε να συμμορφωθεί με τα αιτήματα του Δικαστηρίου και εκφράζει ως εκ τούτου αμφιβολίες για τη νομιμότητά του.
 
Για να κάνει τα πράγματα χειρότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε για δεύτερη φορά αίτηση συνδρομής (σύμφωνα με το άρθ. 24 του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης) από άλλο βοηθό, όσον αφορά την καταγγελία της ηθικής παρενόχλησης από την ίδια ευρωβουλευτή (όπως στην περίπτωση του F - 129/12) . Τον Φεβρουάριο του 2013, βοηθός κατέθεσε επίσημη καταγγελία , στην οποία υπέβαλε συγκεκριμένες λεπτομέρειες της ηθικής παρενόχλησης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν απάντησε. Η αποτυχία του ΕΚ να ανταποκριθεί στην αγωνία αυτού του βοηθού οδήγησε στην παραίτηση του τελευταίου το Σεπτέμβριο του 2013. Ο βοηθός κατέθεσε πρόσφατα μια προσφυγή με το ECST ζητώντας να ανατραπεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απορρίψει το αίτημά του για βοήθεια. Το Union Syndicale υποστηρίζει αυτόν το βοηθό στις προσπάθειές του να ασκήσει ένδικα μέσα κατά της ΕΚ.
 
Union Syndicale πιστεύει ότι το ΕΚ πρέπει να συμπεριφέρονται κατά τρόπο υποδειγματικό, ιδίως όσον αφορά την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ιδίων των εργαζομένων της. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών αντιμετωπίζουν τους βοηθούς τους με σεβασμό. Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός των ευρωβουλευτών έχει αποτύχει σοβαρά σε αυτό το θέμα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να κάνει ό, τι μπορεί για να διερευνήσει τις καταγγελίες και να διασφαλίσει ότι οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα λογοδοτήσουν για τέτοιες πράξεις. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγνοεί τις αποφάσεις των Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Οι αποφάσεις αυτές δηλώσω το προφανές: το ότι ο σεβασμός του νόμου είναι αναγκαιότητα αλλά και ζωτικής σημασίας για την προστασία των βοηθών. Οι βοηθοί δεν πρέπει να θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε αυτό το όργανο.
 
Το Union Syndicale ζητεί από το ΕΚ τη δημιουργία μιας πραγματικά ανεξάρτητης επιτροπής για τη διεξαγωγή ερευνών σχετικά με τις καταγγελίες της ηθικής ή/και της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Η εν λόγω επιτροπή θα πρέπει να αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, και να είναι εξωτερική ως προς αυτό το όργανο. Θα πρέπει να έχει την εξουσία να πάρει συνέντευξη από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως από τους ευρωβουλευτές. Η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Γενικό Γραμματέα. Τα συμπεράσματά της θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανεξάρτητα από το αν ο βουλευτής έχει εμπλακεί ή όχι. Κατά την άποψή μας, αυτό είναι το μόνο δίκαιο, σεβαστό και αποτελεσματικό μέσο για τη διερεύνηση των καταγγελιών της ηθικής ή/και τη σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων μερών, ανεξάρτητα από το βαθμό και τον τίτλο. "