Τέλος εποχής για την ταλαιπωρία σήμανε με την τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Αθανασίου, σύμφωνα με την οποία οι απόφοιτοι κολεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού, δεν θα χρειάζεται να περνούν από διαδικασία αναγνώρισης του πτυχίου τους από τον ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η αλλαγή ξεκινά από τους δικηγόρους οι οποίοι πλέον θα δύνανται να εγγράφονται στους δικηγορικούς συλλόγους προσκομίζοντας πλέον μόνο το πτυχίο τους. Η απόφαση που ψηφίστηκε από την Βουλή εναρμονίζει την νομοθεσία μας με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή και οι απόφοιτοι νομικών σχολών και ευρωπαϊκών σχολών θα τυγχάνουν ίδιας αντιμετώπισης με αυτήν την των αποφοίτων των δημοσίων πανεπιστημίων.
Η συγκεκριμένη τροποποίηση αντικατέστησε τον περιορισμό του νόμου ότι για να εγγραφούν θα έπρεπε να είναι «κάτοχοι πτυχίου Νομικής Σχολής αναγνωρισμένου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος ευρωπαϊκών κρατών και το πτυχίο τους έχει αναγνωρισθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμο και αντίστοιχο με το απονεμόμενο από τις Νομικές Σχολές των ημεδαπών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Νομικής Σχολής», με την απλή διατύπωση ότι αρκεί να είναι πτυχιούχοι νομικής ευρωπαϊκού κράτους.
Η μέχρι τώρα διαδικασία
Εναλλακτικά μπορούσα να ακολουθήσουν άλλη οδό: Πρώτα στην Κύπρο για άσκηση 12 μηνών για την άδεια δικηγορίας και ύστερα επιστροφή στην Ελλάδα για εγγραφή στους δικηγορικούς συλλόγους με την ιδιότητα του κοινοτικού δικηγόρου.
Τώρα, θα εγγράφονται αμέσως μετά την αποφοίτησή τους στους δικηγορικούς συλλόγους για 18μηνη άσκηση και θα συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων όπως και οι πτυχιούχοι των ελληνικών νομικών σχολών.